Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вили Стоянов за албума SINthesis и секстета, който свири винаги прекрасно различно!

Снимка: Драгомир Димчев

12 октомври е датата, на която и в София (след Созопол и Варна) ще бъде представен албума, за който в студиото на Радиокафе ни разказва тромбониста Велислав (Вили) Стоянов. Вили Стоянов, който с различни формации и музикални мисии е издал 12 албума за последните три години. И това е изключително впечатляващо не заради сама цифра, а заради отдадеността, която се крие зад всеки проект, програма и албум.

И така, SinThesis e албум на шест прекрасни музиканти – Вили Стоянов, Милен Кукошаров, Димитър Льолев, Мартин Ташев, Борис Таслев и Атанас Попов. Всички 10 композиции в албума са авторски, като има цели три композиторски дебюта – на Мартин, Атанас и Борис, а с най-много творби (цели три) е включен Милен, когото Вили определя като духовния гуру на секстета, способен да накара всички да покажат най-доброто от себе си.

"Пиесите в началото изглеждаха диаметрално различни, но понеже са писани за точно този състав от хора, се поучи много споен албум" – споделя Вили Стоянов.

Това е албум, вдъхновен от мястото, на което те шестимата, в този състав, свирят всяка сряда в София. И тези срещи (и помежду им, и с публиката) и радостта от свиренето ("голямото преимущество на музикантите") водят до албум, в който има всичко  - както е в живота.

"Ние няма нужда да си спестяваме нищо помежду ни – нито по-тъмните, нито по-потайните, нито светлите краски и най-хубавото е, че дори да свирим едни и същи пиеси, винаги се получава прекрасно различно" – разказва Вили Стоянов.

Доволен е, че са представили вече албума два пъти преди София, защото тук публиката е "първо най-голяма, най-задоволена и най-претенциозна, защото тези, които търсят авторска, джаз, импровизационна музика, са слушали вече много хубави неща и имат добро ухо, така че за нас ще е много предизвикателно и сме искрено развълнувани".

Говорим за магията на живото свирене, което ако е "пред хора с отворени сърца, които откликват на нашето споделяне, създава точно онова преживяване и оставя онази следа, която трябва".

 Според Вили Стоянов "един студиен албум просто документира тези два или три дни от живота ти, съобразяваш се с времетраенето на албума…. Но пък когато публиката след концерт си го вземе този албум, това е знак – знак, че има смисъл. Да ти кажа, когато разбрах, че тези глупави 1000 бройки от първия албум с аранжименти на музиката на дядо ми с Биг Бенда са се разпродали, за първи път се усмихнах, защото си представих как този албум е в 1000 различни къщи и го слушат поне 1000 човека".

Поканата е отправена – в четвъртък от 20 часа – софийска премиера на албума SINthesis, в чието заглавие има каламбури много и който винаги звучи прекрасно различно.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Лили Големинова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Владимир Стоянов в розоварната си

В Буново по розобер

Гостуваме на Буново, където преди много години са засадени първите роза дамасцена, а първи пред микрофоните ни е Владимир Стоянов - Председател на УС на Сдружение „Българска розова долина“, от чиято розоварна излъчваме: "Тук е изключително красиво и спокойно, всички сме роднини, Петровския род е най-големият. Хората са дружелюбни. Всеки ще те спре и..

публикувано на 02.06.24 в 10:13

Историята оживява - Трактатът на Петър Богдан

Петър Богдан съставя първият исторически трактат в новата история на България. Той носи заглавието “За древността на бащината земя и за българските дела”. Годината е 1667. Говорим в детайли за изключителната личност на Петър Богдан и неговият основополагащ трактат с д оцент Василев, преподавател по класически езици към Софийския университет..

публикувано на 01.06.24 в 16:00

Софийски разкази - Биографията на Алеко Константинов

Разговорът е с изкуствоведа Иво Милев, автор на книгата “Алеко Константинов - Das Wunderkind”: "Алеко Константинов е част от една моя стратегия за биографии. Задачата ми е да изведа една друга линия. От 90-те се забелязва нарастваща тенденция на "херменевтика на подозрението". Има опити да се демистифицира Алеко Константинов. Той е един от..

публикувано на 01.06.24 в 15:00
Лобното място на Дилинджър

Адресите на любовта - Гангстерска афера - Анна Акълиева

Българска любовница предава гангстера Дилинджър на ФБР Добричлийката Анна Акълиева, известна в САЩ под името Анна Сейдж издава обявеният за национално издирване Джон Дилинджър и прибира наградата за главата му. Един от най-известните гангстери от 30-те години на ХХ век е извършил 66 обира на банки, а бягството му от непристъпен..

публикувано на 01.06.24 в 14:00

Шевицата говори

Фестивалът "Българите, кои сме ние"  в град Сливница, е с  деца и младежи на възраст от осем до 29 години, разделени в категории.  Фестивалът съдържа конкурсна програма, майсторски класове и работилница с лектори от страната и чужбина. Подробности от  организатора: Маргарита Божкова: "Това е труд на децата от сценария до реализирането му. Има..

публикувано на 01.06.24 в 12:00

Лято, кукли и приятели

На 1 юни в 10:30 предстои откриването на шестото издание на  Международния театрален фестивал „Лято, кукли и приятели“ в парк „Асеневци“ на откритата сцена „Арт лято“ до Художествена галерия „Борис Денев“. Събитието ще продължи през трите летни месеца до 31 август, когато ще се връчи и Наградата на публиката. Веднага след официалното откриване,..

публикувано на 01.06.24 в 11:35
Камелия Тодорова - психолог

Да се грижим за детето в себе си

Как да оставим децата да бъдат по-дълго време деца – интервю с психолога  Камелия Тодорова , психотерапевт от “Психологическо консултиране За мен”: "Много от нашите реакции са на базата на това, което сме били като деца. Да се грижим за детето в себе си! Всяко представяне на детето родителят го носи върху себе си. Друг е въпросът, че животът..

публикувано на 01.06.24 в 10:20