Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Усмивки и здраве в конкурса "Най-здравословна рецепта за училище 2023"

Снимка: Pixabay

Сдружение "Усмивка" организира Национален конкурс "Най-здравословна рецепта за училище 2023". Поводът е Европейския ден за здравословна храна и готвене – 8 ноември.

В световен план, детското затлъстяване е обезпокоителен проблем. В Европа децата, които страдат от наднормено тегло или затлъстяване, нараства с около 400 000 годишно. Това носи със себе си всички рискове от сериозни заболявания.

Националният конкурс “Най-здравословна рецепта за училище 2023” под надслов „Бързо, лесно, здравословно и полезно!“ ще се проведе в три категории.

- I-ва категория - Готови за училище

- II-ра категория - Старинни български рецепти за празници и обреди

- III-та категория - Какво да приготвя за моя рожден ден?

Пред Радио София Митка Георгиева - председател на сдружението обясни, че в конкурса могат да участват деца и младежи от 5 до 18 години. Целта е здравословното хранене.

„За втора поредна година обявяваме конкурса. В много голяма част от училищата в България няма столова, където децата да получават храна. Освен това, ние виждаме, че детското затлъстяване е изключително обезпокоителен проблем в момента. Ние искаме у децата да предизвикаме желанието сами да си приготвят такава храна вкъщи или помагайки на своите родители“, каза Митка Георгиева.

Тя добави, че участниците трябва да изпратят рецептата си, придружена със снимка с формат А 4, а на обратната страна на снимката трябва да е изписано името на детето, което участва, имейл адрес, училище, град и адрес за контакти.

Предложенията за конкурса се изпращат на адрес гр. Бургас, ул. „Янко Комитов“ №4, за конкурса “Най-здравословна рецепта за училище 2023”! Митка Георгиева за Сдружение „УСМИВКА“ най-късно до 10.11.2023 г.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сбъднатите мечти на Щерион Пилидов

Щерион Пилидов за новата си песен (но и за произхода на запомнящото му се име): "Аз съм музикант под наем, композирам за доста хора, за съжаление не остава много време за мен. Работя с Ритон, Авеню, Камелия Тодорова. Много различни стилове, това ме развива доста като музикант и човек. Започнах да се занимавам с музика на 16 г. Преди се..

публикувано на 19.05.24 в 11:09

Обучение чрез предизвикателство

"Зелени момичета в помощ на кръговата икономика" - Даниела Тошева, член на управителния съвет на АЛДА Асосиейшън. Развива собствен бизнес в една непопулярна за жени сфера - метали. Впоследствие започва бизнес консултантска дейност в подкрепа на стартъпи и малки и средни предприятия,  занимава се с Европейски проекти като консултант. АЛДА Асосиейшън е..

публикувано на 19.05.24 в 10:45

Читателят не се дистанцира, а съпреживява

Пламен Тотев за романа "Арката на лястовицата"  на датската писателка  Сисел -Йо  Гейсен  ( изд . „ Персей “ ) , който „Уолстрийт Джърнъл“  нарежда сред  „10-те най-добри мистерии  на годината “: "Авторката е биолог, но по ген и талант е най-вече писател. С това постига световна известност. Тя има по-различен поглед за нещата, познава..

публикувано на 19.05.24 в 09:46

Историята оживява: Колоездене България от XIX-и век до днес

България се радва на сериозни традиции в колоезденето. И заедно с моите гости, ще ви разкажем подробностите.  Гостите са Драгомир Кузов - председател на Българска федерация Колоездене, основател и изпълнителен директор на българската компания за производство на велосипеди DRAG и Веселин Стоилов “Спиро” - продуктов мениджър в DRAG и бакалавър по..

публикувано на 18.05.24 в 16:00

Софийски разкази - Българският исторически комикс

Д-р Александър Въчков за Национална изложба на българския исторически комикс: " Таблата са около 170 на брой. Бях изненадан какви неща притежавам. Непрестанно сканиране на нови комикси. Резултатът може да се види на 2 етаж. Издирихме около 110 иммена, но не всички имаха добро качество. Историческият комикс е сред най-застъпения вид...

публикувано на 18.05.24 в 15:00

Адресите на любовта - Димитър Шишманов

Синът на проф. Иван Шишманов се венчава за по-възрастна с 23 години дама Синът на проф. Иван Шишманов, писателят и дипломат Димитър Шишманов, се залюбва със семейна приятелка на родителите си - съпругата на генерал Сава Савов Пенелопе Калъпова. Току-що завърналият се от следването си в Женева младеж е на годините на най-големия от тримата ѝ..

публикувано на 18.05.24 в 14:00
Гергана Богданова и Йоана Лазаро

Читалището - отворена общност за младите хора

Гергана Богданова и Йоана Лазаро за пролетното почистване на Народно читалище "Христо Смирненски": "Нашето читалище е стара институция. Но в динамичното време вникваме в нуждите на хората в сегашно време - консуматорското общество, в което всеки има всичко и в излишък. Затова се надяваме всеки да донесе това, което му е излишно - книги, цветя, посуда..

публикувано на 18.05.24 в 11:47