Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Нежни, тайнствени и гневни" на сцената на Военния театър

Снимка: Радио София

Андрей Калудов е един от стожерите на българския театър! Велик режисьор, драматург, педагог и човек! Човекът, поканен лично от Апостол Карамитев, за асистент в театралната академия, през 1973 година! Човекът, който след внезапната смърт на Апостол Карамитев, е асистент на друга театрална легенда - Гриша Островски! Човекът, чийто близки приятели са хора като Недялко Йорданов, Димитър Еленов, Надежда Сейкова, Георги Черкелов... Той гостува в предаването "Добър вечер, София" за да разкаже за предстоящата премиера на софийска сцена на спектакъла "Нежни, тайнствени и гневни". Постановката, която е продукт на театър "Невена Коканова" гр. Дупница ще се състои на 26 октомври 2023 г. в театър "Българска армия", чийто режисьор и автор е именно Андрей Калудов.

"За един режисьор и за един автор най-важно е, когато добива плът онова, което е написано и замислено да стане с точния състав. Всъщност това е основната причина да работя в този театър затова, защото той ми даде възможност да направя актьорско разпределение, което в 100 процента покриваше изискванията на онова, което е написано, на драматургията", сподели той.

В постановката участват Деси Бакърджиева, Силвия Петкова, Люба Пашова, Таня Кожухарова Ана-Мария Николаева, както и актьорът Божидар Попчев. Пиесата е комедия с криминален елемент. "Развръзката около търсенето на изчезналата личност кара всички тях да разкриват и от себе си и от собствения си живот, и от миналото си, и от намеренията си за бъдещето. Кара ги едновременно да са в конфликт и да се подкрепят. Може да е парадоксално, но с жените това може да се случи", сподели авторът.

По думите му репетиционният процес е бил разкъсан от лятната ваканция, но е продължил 40 дена. Той обаче е бил особен. Една от задачите на режисьора е да може да запали актьорите си. И когато това се случи, работата му става по-лека, по-ползотворна и резултатът е по-интересен, отбеляза той. Актьорите много са харесали пиесата и са поискали да добавят по някое изречение, да махнат някое друго и да променят някои неща.

"Те толкова много харесаха героините си, че искаха да им придадат още по нещо, което все пак не беше написано", каза Калудов. Той посочи, че има доста сериозна разлика между театралната сцена, която е била преди години и днешната. Това е така, защото според думите му театърът е най-чувствителният елемент на обществото. Той се мени постоянно заедно с промените в обществото, като например събитията в Чехословакия са тръгнали именно от една театрална постановка.  

"Класическите пиеси на времето са били просто едни актуални за момента пиеси. Същото важи и за днешния ден. И тук трябва да направим една разлика. Става дума за разликата между актуално и злободневно. Злободневното влачи след себе си хумора или проблематиката на бита. Докато ако истински актуално трябва да говорим за сцената, то сигурно трябва да бръкнем дълбоко в духа. В нравствеността, в големите стойности и на отделната личност и на обществото", подчерта режисьорът.

Той сподели, че е много важно какви учители имаме и посъветва младите хора, независимо с какво се занимават:

"Ако не сте срещнали подходящия учител, то потърсете го. Трябва да си намерите оня учител, от когото да вземете и вашето вътрешно трептене, вашето вътрешно устройство да поеме неговия опит, неговите принципи, ако щете неговата сила да продължите в професията."

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Малкото село предлага много красив и спокоен живот

В Радиокафе гостуваме на Община Мирково. Анелия Бургазлиева е общински съветник и с нея започваме разговора за развитието на региона, традициите и обичаите: "Дойдохме да живеем в Мирково преди 13 години. Бе най-сериозното решение да продължим живота си тук, след като се роди първото ни дете. Първо направих детски оркестър в Златица. Задавам тона с..

публикувано на 12.05.24 в 11:44

Софийски разкази - Модерният комплекс “Илинден”

С Теодор Караколев от "Български архитектурен модернизъм" за няколко събития, свързани с архитектурното течение между двете световни войни: "Идеята за обиколката (11.5 в 15 ч.) на малките пет кьошета бе да направим обиколката на 5.5, но бе Великден и не стана. Малките са една от легендите на София, за разлика от големите. Запазена е архитектурата от..

публикувано на 11.05.24 в 15:00
Петър Райчев със съпругата си и сина си

Адресите на любовта - Петър Райчев

Журналистка тормози оперен ас Световният тенор Петър Райчев отхвърля ухажването на Надя Герева и тя засипва операта с доноси срещу него Първият българнски тенор с международно признание, Петър Райчев, отхвърля домогванията на журналистката Надя Герова и тя започва да пише доноси срещу него до полицията и директора на операта, който по онова..

публикувано на 11.05.24 в 14:00
Петко Теофилов пред кабинета си в къща-музей Димчо Дебелянов

Историята оживява - Петко Теофилов

Родният дом на най-нежния лирик в българската литература - Димчо Дебелянов е любимо място за работа и вдъхновение на всеотдайния и решителен копривщенец, за когото ще разкажем днес.  Той се казва Петко Теофилов - първият директор на Дирекция “Музеи” в град Копривщица: Още снимки - в линка .

публикувано на 11.05.24 в 16:05
Димитър Рангелов с разследващото куче-робот

Практически действия, не само прекрасни играчки

Димитър Рангелов , разказва за неговото изобретение – разследващо куче робот: "Роботиката е лично моя страст от 8-9 клас. Магистратура и все напред, близо 12 години. Тя е в моето портфолио - технологии, наркотици, убийства, експлозиви. Хората обичат криминалета - филми, книги. За съжаление, истината си е истина. Моята докторантура е свързана с..

публикувано на 11.05.24 в 12:01
Антонина Димитрова и Габриела Тодорова

Младите хора винаги са били важни за ЕС

Ролята на младежите и младежките организации при формиране на младежки политики в ЕС с Антонина Димитрова и Габриела Тодорова от НПО Активни политики: "За съжаление, младите хора нямат голяма роля в планирането на младежките политики. Канени са на кръгли маси, където да им се чуе мнението, но трябва да се търсят други начини. Никога в разговор не..

публикувано на 11.05.24 в 11:00
Една от кориците на Кирил Златков

Мост към демократичността

" Ако съдим книгата по корицата " – проект на The convo ангажира популярни български артисти, които претворяват корицата на Българската Конституция – говорим с Добромир Джуров и Иван Хадживеликов от НПО The convo и един от артистите - Кирил Златков: "Фондацията ни е от половин година с цел да помага представянето дейността на НПО. Всеки един от..

публикувано на 11.05.24 в 10:45