Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марая Цветкова: Софиянци стрелят по неизвестното, само и само да не е това, което беше досега

Марая Цветкова
Снимка: Личен архив

Вотът в София е много специфичен. Столицата е най-партизиран и политизиран град. Битката за кмет в милионния град е важна, защото тук са всички държавни институции, коментира пред БНР-Радио София политологът Марая Цветкова.

Въпреки споровете около произхода на Васил Терзиев, популярният Борис Бонев и силната кампания на ПП-ДБ (Спаси София) доведоха тази двойка и листата за общински съветници до безспорна преднина пред всички останали.

Кандидатурата на Антон Хекимян беше изненада на Бойко Борисов дори за хора от ГЕРБ. Явно кампанията на тази партия не проработи, както трябва.

Ваня Григорова беше известно лице от медиите. Когато говори, винаги привлича вниманието. Всичко това закономерно изрази одобрението ѝ в добрия резултат.

Ако предварителните резултати се потвърдят, и на балотажа се явят Терзиев и Григорова, ще бъде интересно кой от отпадналите кандидати ще призове за преливане на гласове и към кого.

Скандалът с отмяната на гласуването с машини няма да се отрази отчетливо поради и без това слабата избирателна активност, допълни Цветкова.

Тя подчерта, че от ЦИК е трябвало предварително да обяснят това, което днес в брифинги разясняваха.

„Надявам се да няма много недействителни гласове, защото те биха дали повод от някои партии да искат касиране на изборите - посочи политологът. - В сглобката продължават да изразяват недоволство от другия (не)партньор. Скандалът с машинния вот беше поредно предупреждение от страна на ГЕРБ, че могат по всяко време да свалят правителството. След като говоренето на Борис Бонев беше анти-ГЕРБ, не се знае как ще съжителстват и ще работят за София групите от „сглобката“ в Столичния общинския съвет.

По думите на Цветкова, на много от столичаните им е писнало от ремонтите на ремонтите и днес са гласували с надеждата след изборите това да се промени. 

"Гражданите стрелят по неизвестното, само и само в управлението на София да не е това, което беше досега."

Който и да седне на кметския стол, обаче, не бива да се забравя съществената роля в управлението на Общинския съвет, не пропусна да припомни политологът.

Чуйте разговора на Лъчезар Христов.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложение за кандидат студенти "Уча в чужбина" ще стартира този уикенд в София

Университетското образование в чужбина е желана перспектива за все повече бъдещи студенти, но изборът на образователна дестинация става изключително важен за тях с оглед на перспективите за бъдеща реализация.  По последни данни  за 70.1% от студентите е по-важно придобитото образование в чужбина да е стойностно и да разширява перспективите за..

публикувано на 20.09.24 в 17:52

Превенция и безплатни прегледи срещу най-честите заболявания

От 21 септември 2024 г. всяка трета събота от месеца ще бъдат провеждани събития с вход свободен, с цел превенция и профилактика на най-често срещаните заболявания и здравословни проблеми у нас. Присъстващите ще имат възможност да се запишат за безплатни профилактични прегледи и да получат ваучери за безплатни изследвания. Лекари от УМБАЛ..

публикувано на 20.09.24 в 17:43

Фармацевтите са в готовност за протест

Фармацевтите са готови на протест заради приетите преди дни на първо четене промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Промените предвиждат продажба на лекарствени продукти във вендинг машини. Какви са техните притеснения и какво решение предлагат? Маг.-фарм. Константин Качулев, председател на Национална аптечна браншова..

публикувано на 20.09.24 в 16:30

Търг за съвременно българско изкуство представя творби на млади и изявени майстори

Търг за съвременно изкуство ще представи творби на изявени и млади съвременни български майстори.   Как се остойностява съвременно изкуство днес, как се продава и купува, как се създава стойност, разказаха в предаването “Радиокафе“ Милена Едвиг и Красимира Кунева. "В продажбата на съвременно изкуство нашият пазар е слабо развит и това е..

публикувано на 20.09.24 в 15:15
Камала Харис и Доналд Тръмп

Дебатът Тръмп-Харис е все още горещ

Повече от седмица след края на дебата между вицепрезидента Камала Харис и бившия президент Доналд Тръмп, също и недоказаните твърдения за това как имигранти от Хаити се хранят с домашни любимци продължават да са тема на разговор. Стигна се дори и до бомбени заплахи и отменяне на събития въпреки, че официални лица неведнъж отрекоха подобни..

публикувано на 20.09.24 в 15:12
Искра Ангелова и Виктория Ценова

Искра Ангелова създаде школа за актьорско майсторство

Искра Ангелова е журналист и актриса, ангажиран гражданин по всякакви теми на нашето съвремие. Тя създаде своя школа за актьорско майсторство, но не само – това е място и за култура, комуникация и общуване с младите хора. Ангелова разказа какво я е вдъхновило да създаде тази школа и първите стъпки, към която тръгват от кастинг агенция и..

публикувано на 20.09.24 в 15:10
Клиника по урология на Военномедицинска академия

Медици от 7 държави на курс при уролозите от ВМА

Специалисти от седем държави се включиха в двудневен курс, организиран от Клиника по урология на Военномедицинска академия, ръководена от проф. д-р Илия Салтиров. В научно-практическата академия се включиха медици от България, Израел, Сърбия, Република Северна Македония, Словения, Румъния и Турция. Специално участие взеха и..

публикувано на 20.09.24 в 14:35