Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йорданка Фандъкова: Работата за София трябва да продължи

Йорданка Фандъкова - няколко мандата кмет на София
Снимка: Аделина Ангелова

В края на мандата си столичният кмет Йорданка Фандъкова обяви какви ремонти на пътната инфраструктура в София предстои да продължат.
Кметът Фандъкова в детска ясла 35
По думите ѝ има подготвени проекти с осигурено финансиране и завършени процедури по отчуждаване и придобиване. За някои от проектите има и избрани изпълнители.
Най-големият стратегически проект, който се реализира в София, е разширението на метрото, посочи Фандъкова.

"От следващата седмица започват подготвителните дейности за начало на строителството на метрото през "Слатина", което е 6 км и с 6 метростанции. Вече е приета временната организация на движение на три от метростанциите – в ж.к. “Младост“, при Тех Парка и на бул. “Шипченски проход“, каза Фандъкова при проверка на разширението на третата линия и метростанция "Стадион "Георги Аспарухов“ заедно с проф. Стоян Братоев, изпълнителен  директор на "Метрополитен".

В края на ноември започват същинските строителни работи по изграждането на разширението през кв. "Слатина", информира проф. Братоев.

"Метрото е най-важният стратегически проект за града, който променя средата, намалява трафика и вредните емисии във въздуха", посочи още кметът Фандъкова. Общо 38% е изпълнението на участъка от метрото, което се изгражда в район "Подуяне", а на станция "Стадион "Георги Аспарухов" напредъкът е над 40%. Изградена е основната конструкция на станцията, работи се по тунела, предстои да се изгради голям вход към стадиона. Станцията ще бъде със специална архитектура, свързана с футболния отбор "Левски".

Кметът Фандъкова заяви, че "за последните 14 години са изградени 42 км, което е 80% от действащото метро. В момента 380 хил. души ползват ежедневно метрото, а в края на 2025 г., след приключването на участъка през "Подуяне", очакваме още 45 000 души да се придвижват ежедневно с метро. 

"След изграждането и на участъка през "Слатина" през 2027 г. очакваме над половин милион души всеки ден да използват метрото".

По думите на столичния кмет "всички, които идват след мен, трябва да знаят, че метрото е ключов проект за София и той не бива да спира". Още при първия си мандат като кмет поех ангажимент, че строителството на метрото няма да спре и изпълних това, подчерта Йорданка Фандъкова.

Проф. Стоян Братоев и кметът Йорданка Фандъкова

"За новия участък вече тече срокът на договорите, финансирането е осигурено от Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура", поясни проф. Стоян Братоев. По думите му, тунелната машина ще тръгне от бул. "Цариградско шосе". През следващата седмица започват подготвителните дейности, които включват нова организация на движение по локалното платно на "Цариградско шосе".
Във връзка с временната организация на движението при Окръжна болница ще се спре движението в локалното платно, като се предвижда да се направи обходен маршрут.

Кметът допълни, че са подготвени и плановете за разширението на метрото и в участъците през “Люлин” до "Околовръстния път", през кв. “Витоша” до район “Студентски” и до "Околовръстния път" при кв. "Симеоново".

Друг стратегически обект, свързан с пътната инфраструктура, е довършването на южното платно на отсечка от булевард "Филип Кутев".

Тази седмица започна изграждането на столичния булевард „Рожен“ - от надлеза на жп линията в район "Надежда" до Северната скоростна тангента. Ще се работи на участъци, като първият е 400-метров. Срокът за изпълнение е една година. Булевардът е важен за развитието на северните райони на града.

Пробивът ще осигури връзка със Северната скоростна тангента и е изключително важен за северните квартали на града. 

Бул. "Рожен" ще бъде с две платна, по три ленти в посока, като и от двете му страни ще има локални платна. Предвижда се реконструкция и изграждане на трамвайното трасе и контактно-кабелната мрежа, заедно с цялата подземна инфраструктура, изграждане на нова канализация, водопровод, осветление и озеленяване.

Строителните дейности ще започнат в участъка от Северната скоростна тангента до ул. "Джерман".

"За да може да започне днес изграждането на булеварда по първия участък, през последните години е свършена много работа по отчуждаването", припомни столичният кмет. Срокът за изпълнение на цялото трасе е една година.

Много говорим за развитие на северните територии, а това се усети чувствително след изграждането на Северната скоростна тангента, коментира Йорданка Фандъкова. По думите ѝ сега връзките с тангентата дават възможност за едно много сериозно планирано развитие на северните територии. Реализирането на този проект ще подобри връзките на главната улична мрежа на София и северните части на града със Северната скоростна тангента и републиканската пътна мрежа.​​​​​​

Има избран изпълнител и за разширението на улица "Опълченска"Завършен е основният ремонт на трамвайното трасе по линия №5 в неговия втори етап. Подадена е концепцията за интегрирани териториални инвестиции по оперативна програма "Региони в растеж", която включва и 4 проекта в сферата на транспорта, отчита Фандъкова на финала на своя пореден мандат.

Снимки: Аделина Ангелова
Повече чуйте в звуковите файлове.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Европейският съюз: Накъде след изборите за ЕП?

Днес се проведе конференцията “Европейският съюз: Накъде след изборите за ЕП?”, която се организира от Института за икономика и международни отношения и фондация „Фридрих Еберт“.  Специален гост на конференцията беше вицепрезидента на България г-жа Илиана Йотова. По думите й, българската позиция не е защитена на проведената вчера неформална среща в..

публикувано на 18.06.24 в 15:07

Стремим се Читалище "Братство 1869" да бъде еталон за високо качество на образование и култура

Сред важните гости в съвместния ефир на Радио София и Радио Благоевград беше Иван Андонов – председател на Народно читалище "Братство 1869", екс-председател на Общинския съвет в Кюстендил, днес общински съветник и председател на Комисията по образование, култура и духовно развитие. В разговора акцентирахме върху спорта, конкретно върху..

публикувано на 18.06.24 в 14:59

Изложбата, която отделя философията от битовото

На 13 юни 2024 г. от 18:00 ч. в галерия "УниКредит Студио" (София, пл. "Св. Неделя" 7) се открива изложбата на Венета Рангелова - Things that bother me on a daily basis. (Нещата, които ме притесняват ежедневно). Създадена като типографски проект, тя цели да провокира в посетителите секунди забавяне, вглеждане навътре, размисъл върху..

публикувано на 18.06.24 в 14:53
Емил Бранчевски

Кметът на район "Илинден" отрече да има фирма в Англия

Общински съветници от ПП-ДБ-Спаси София предупредиха, че кметът на столичния район "Илинден" Емил Бранчевски, избран от листата на "Спаси София", може да бъде освободен от поста заради регистрирана на негово име фирма.  В понеделник в администрацията на столичния район "Илинден" е постъпило уведомление от Общинската избирателна комисия -..

публикувано на 18.06.24 в 14:24
Емануела Дюлгярска - отдел

Богата културна програма в Кюстендил през юли и август

Емануела Дюлгярска-Миланова е дамата, която е с ресор "Култура" в Община Кюстендил. Тя разказа за това как Кюстендил се готви да отпразнува ежегодния Празник на черешата със жителите и гостите на града. "Смея да кажа, че с изключително малко средства и ресурс в рекламно отношение, празникът достигна една много естествена популярност,..

публикувано на 18.06.24 в 13:32

Сцена за млади изпълнители в Красно село

Общинският културен институт (ОКИ) "Красно село" е подготвил изключително любопитна селекция от групи, сред които има и оркестър. Програмата е насочена към младите хора, като цели да ги приобщи към хубавата музика, а концертът ще се състои на откритата тераса пред културния институт. Подробности разказа ръководителят на ОКИ "Красно село" Ивелина..

публикувано на 18.06.24 в 13:25

Стотици книги, дарени в читАлнЯта, достигат до библиотеки и нови читатели

До края на юни можете да се включите с дарение в инициативата на Сдружението за градски читални, чиито членове са си поставили целта да съберат 2024 нови книги. Инициативата е по повод 24 май, но резултатът ѝ ще бъде траен, защото събраните томчета ще бъдат изпратени към различни читалищни, училищни, общински и регионални библиотеки в..

публикувано на 18.06.24 в 13:09