Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милен Митев: Обществените медии сега са по-необходими от всякога

Милен Митев

През миналата седмица, генералният директор на БНР Милен Митев беше избран единодушно за член на Управителния съвет на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU). Това се случи по време на 91-та редовна сесия на Генералната асамблея на съюза, която се проведе на 30 ноември и 1 декември 2023 г. в Женева, Швейцария.

Европейският съюз за радио и телевизия е основан през 1950 г. В него членуват 112 обществени медии от 56 държави, не само от Европа. Има и 30 медийни асоциации от Азия, Африка, Северна и Южна Америка. Миналата седмица съюзът отпразнува и 30 години от разширението му на изток.

Това е най-голямата и може би, най-значимата организация в световен мащаб на обществени медии, каза пред Радио София генералният директор на БНР Милен Митев.

„В ситуацията, в която живеем в последните години, едва ли някой има съмнение, че обществените медии сега са по-необходими от всякога с това, че те имат задължението и мисията да предоставят пълна, точна и обективна информация на своите слушатели. Да търсят винаги истината, а и много други неща, като подкрепата на културата. Смятам, че обществените медии винаги са били незаменими в едно нормално, демократично общество“, добави Милен Митев.

По думите му, предизвикателствата, пред които са изправени обществените медии напоследък и в национален, и в международен план, правят работата им още по-важна.

Като генерален директор на БНР, Милен Митев е първият български представител в най-висшия орган на управление на Европейския съюз за радио и телевизия - Управителният съвет. Той се състои от 11 члена и основната му задача е да съблюдава за спазването на стратегическите приоритети на съюза.

Митев не скри вълнението си да бъде „рамо до рамо с хора като ръководителите на BBC, на швейцарското обществено радио и телевизия, на шведското радио, на френската телевизия“.

„Мандатът на Управителния съвет е 2 години. Аз влизам на практика по средата, тъй като напусна директора на чешката телевизия, чийто мандат приключи в Чехия. Той беше вицепрезидент на съюза, така че имаше избор за вицепрезидент и за член. Директорът на шведското радио стана вицепрезидент, а аз бях избран за член на Управителния съвет. Това, че двама души от радио организации заемат такива постове, мен лично много ме радва, тъй като знаем, че често пъти радиото минава малко между другото покрай телевизията, поради липсата на картина. В последно време, като че ли няма съмнение, че радиото и звукът като медия, като начин на комуникация с аудиторията, става все по-важен“, обясни Милен Митев.

Той добави, че Европейският съюз за радио и телевизия предлага различни възможности за членовете си, като обмен на новини, на музика и на съдържание. БНР разглежда възможностите за колаборация с партньори от Западна Европа, за обмен на съдържание, каза Милен Митев.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Всички деца трябва да играят заедно

Ваня Тодорова за новото пространство на конна база "Ахил", която работи с деца със специални образователни потребности: "Мечтата ми е била да бъдем максимално полезни. Сега няма да е само конната база, аз съм ерготерапевт и сме планирали площадка, включително за деца в инвалидна количка. Има рампа да се качи да играе в съоръжение "замък"...

публикувано на 19.05.24 в 11:30
Щерион Пилидов

Сбъднатите мечти на Щерион Пилидов

Щерион Пилидов за новата си песен (но и за произхода на запомнящото му се име): "Аз съм музикант под наем, композирам за доста хора, за съжаление не остава много време за мен. Работя с Ритон, Авеню, Камелия Тодорова. Много различни стилове, това ме развива доста като музикант и човек. Започнах да се занимавам с музика на 16 г. Преди се..

публикувано на 19.05.24 в 11:09
Даниела Тошева

Обучение чрез предизвикателство

"Зелени момичета в помощ на кръговата икономика" - Даниела Тошева, член на управителния съвет на АЛДА Асосиейшън. Развива собствен бизнес в една непопулярна за жени сфера - метали. Впоследствие започва бизнес консултантска дейност в подкрепа на стартъпи и малки и средни предприятия,  занимава се с Европейски проекти като консултант. АЛДА Асосиейшън е..

публикувано на 19.05.24 в 10:45

Читателят не се дистанцира, а съпреживява

Пламен Тотев за романа "Арката на лястовицата"  на датската писателка  Сисел -Йо  Гейсен  ( изд . „ Персей “ ) , който „Уолстрийт Джърнъл“  нарежда сред  „10-те най-добри мистерии  на годината “: "Авторката е биолог, но по ген и талант е най-вече писател. С това постига световна известност. Тя има по-различен поглед за нещата, познава..

публикувано на 19.05.24 в 09:46

Историята оживява: Колоездене България от XIX-и век до днес

България се радва на сериозни традиции в колоезденето. И заедно с моите гости, ще ви разкажем подробностите.  Гостите са Драгомир Кузов - председател на Българска федерация Колоездене, основател и изпълнителен директор на българската компания за производство на велосипеди DRAG и Веселин Стоилов “Спиро” - продуктов мениджър в DRAG и бакалавър по..

публикувано на 18.05.24 в 16:00

Софийски разкази - Българският исторически комикс

Д-р Александър Въчков за Национална изложба на българския исторически комикс: " Таблата са около 170 на брой. Бях изненадан какви неща притежавам. Непрестанно сканиране на нови комикси. Резултатът може да се види на 2 етаж. Издирихме около 110 иммена, но не всички имаха добро качество. Историческият комикс е сред най-застъпения вид...

публикувано на 18.05.24 в 15:00

Адресите на любовта - Димитър Шишманов

Синът на проф. Иван Шишманов се венчава за по-възрастна с 23 години дама Синът на проф. Иван Шишманов, писателят и дипломат Димитър Шишманов, се залюбва със семейна приятелка на родителите си - съпругата на генерал Сава Савов Пенелопе Калъпова. Току-що завърналият се от следването си в Женева младеж е на годините на най-големия от тримата ѝ..

публикувано на 18.05.24 в 14:00