Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава разчистването на клони в район "Средец"

Снимка: Ани Петрова

"Средец" е сред столичните райони, в който разчистването на счупени клони и дървета върви много добре, съобщи кметът Трайчо Трайков.

По думите му, само една от почистващите фирми всеки ден изнася по 1000-1500 кг дървесна маса, в сравнение със 100-200 в нормални дни.

"Фирмата на "Зелени системи" с дробилките пълни по 5-6 камиона с над 30 тона, които се карат в Долни Богров за компост. Днес работата продължава в същото темпо, като се минава и повторно по някои обработени отсечки. На доста места има извадена дървесина от дворове и частни имоти. Това по принцип е ангажимент за сметка на собствениците, но в случая, заради извънредната ситуация се прави жест и се извозват за сметка на общината, за което благодаря на инспектората. Само молбата ми е да не се злоупотребява и да не се прави основно разчистване точно сега", пише в профила си във Фейсбук Трайчо Трайков.

Той допълва, че в районната администрация предстои среща с арбористи и други експерти по поддържане на дървета.

По публикацията работи: Полина Начева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Промени в движението на Централна гара - София

От понеделник (17-и юни) ще бъдат извършени допълнителни промени в разписанието на някои влакове с цел да се облекчи натовареността на движението и маневрената дейност на Централна гара София по време на модернизацията на коловозното развитие в гарата, съобщават от БДЖ. Дейностите по ремонт на..

публикувано на 12.06.24 в 17:55
Васил Терзиев

Цялостна модернизация на подвижния състав на транспорта в София предлага кметът Васил Терзиев

Цялостна модернизация на подвижния състав на градския транспорт в София за 1 милиард лева предлага кметът Васил Терзиев. Финансирането ще се търси по европейски програми или с кредит от финансови институции и банки, за да може да бъдат купени нови превозни средства: "500 нови трамваи, тролеи, автобуси, с които да направим подвижния..

публикувано на 12.06.24 в 14:46
Снимки: culturama.art

Празник на музиката и водата в шестото издание на CULTURAMA

Пет мащабни изложби на напълно различни като стил и визуална идентичност автори , обединени от широката тема на водата , предвижда програмата на шестото издание на фестивала CULTURAMA . Откриването е на 21 юни в 18:00 часа на площад "Славейков" с перкусионистката и постоянен партньор на фестивала Василена Серафимова, която ще импровизира..

публикувано на 12.06.24 в 13:06
Министерство на иновациите и растежа

Министерството на иновациите и растежа подкрепя изграждането индустриални зони в София и още 9 града

Министерството на иновациите и растежа ще подкрепи развитието и изграждането на общо 11 индустриални зони и парка в страната, основно в Северна България. Те получават безвъзмездно финансиране в размер на близо 207 млн. лв. Средствата са от Плана за възстановяване и устойчивост по „Програма за публична подкрепа за развитието на индустриални райони,..

публикувано на 12.06.24 в 10:08

Външно оценяване по математика на над 54 000 десетокласници

Над 54 000 десетокласници се явяват на национално външно оценяване по математика днес. Изпитът ще започне в 8 ч. и ще продължи 90 минути. Той ще се проведе в над 1000 училища в страната. Ангажирани за него са близо 14 000 квестори. Тестът съдържа 17 задачи, както миналата година. 15 от тях са с избираем отговор. За решаването на останалите 2 задачи с..

публикувано на 12.06.24 в 08:02

София ще бъде домакин на Creative Buzz

София ще бъде домакин на Creative Buzz - форум-среща на професионалистите в сферите на видеоигрите, анимацията и визуалните ефекти със сектора, свързан с авторите на съдържание и техните бизнес модели.  Събитието ще се проведе на 18 септември в Интер Експо Център, София.  Сред имената, които вече са потвърдили участие, са Борислав Славов и неговият..

публикувано на 11.06.24 в 17:00

Въздух от Сахара повиши ФПЧ в столичните "Младост", "Надежда", "Хиподрума", "Павлово"

Във връзка с навлизащи в България горещи въздушни маси, наситени с високи количества прах от Сахара, Столичната община предупреждава, че има завишение на фините прахови частици  (ФПЧ10) , което се отчита в четири от измервателните станции в столицата. Над нормалната средноденонощна норма на ФПЧ10  от 50 µg/m3 са отчетени в "Надежда",..

публикувано на 11.06.24 в 16:34