Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Павлина Русева – член УС на Обединение "Бъдеще за туризма":

По-високата ставка на ДДС за туризма ще повиши цените в сектора

Снимка: БГНЕС

Преди дни Сдружението на туроператорите и туристическите агенти Обединение „Бъдеще за туризма“ изпрати отворено писмо до министър-председателя, министъра на финансите и министъра на туризма, по повод отпадането на диференцираната ставка на ДДС за туристически услуги от 1 юли 2024 г., което бе прието на второ четене в Народното събрание.

Според тях, 20% ДДС ще се отрази пагубно на туристическия сектор.

Пред Радио София Павлина Русева – член УС на Обединение "Бъдеще за туризма", обясни, че в голяма част от европейските държави, ДДС в туристическия сектор, по време на Covid пандемията, е бил между 3% и 10%. Все още тези нива се задържат, уточни тя.

„За нашия сектор все още тази мярка не е желателно да бъде вдигната. Като най-засегнат сектор след Covid пандемията и след това другите политически събития, като войната в Украйна, в момента проблемите в Близкия Изток също са част от въпросите, които го притискат. След като успяхме да си издействаме поне удължаване вдигането на тази ставка за част от туристическите сегменти, според мен, дори не беше нужен и дебат в тази област“, каза Русева.

Тя добави, че още през лятото са имали уверението на министъра на туризма Зорица Динкова, че ще се запази сегашната ставка за сектора от 9%.

„20% е наистина твърде висока и се очаква като резултат да повиши приходите от тези дейности, но веднага ще доведе със себе си и до спирането на двата основни двигателя за икономическия растеж на всяка една страна – това са потреблението и инвестициите“, изтъкна Павлина Русева.

Според нея, вдигането на ДДС за туризма ще доведе до трудност в оцеляването на малките и средните предприятия. През последните три години мерките, предприети в защита на бизнеса, са били ненавременни. Тя даде пример, че туроператорите продават продукт на цена, която е различна, когато той „се консумира“.

„Това налага и нашата предвидимост. Нашите пакети се продават в минимум 6-месечен период в аванс. Покачването в момента на прага на ДДС, би довел до икономическите резултати и ефекти, които ще настъпят не веднага от юни месец нататък, а ще се отразят на инвестициите и конкурентноспособността на българския продукт в зимния период“, каза Павлина Русева.

По думите й, по-високата ставка на ДДС ще повиши цената на туристическите услуги за чуждестранните партньори. Покачването на ДДС ще се отрази на покачването на цените, но без никаква добавена стойност, изтъкна Павлина Русева.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пианистката Даниела Минева - за съвременната музика с любов

В рецитала си тази вечер тя свири и цикъл етюди от Александра Фол Тази вечер в рамките на фестивала „Софийски музикални седмици“ предстои изключително интересен клавирен рецитал на пианистката Даниела Минева, представящ автори като Оливие Месиен, Джонатан Харви, София Губайдулина и българската композиторка (и пианистка, и органистка)..

публикувано на 22.06.24 в 16:40
Лука Касъров

Историята оживява - Енциклопедистът Лука Касъров

Днес отиваме в Копривщица - възрожденското градче, дало и даващо на България светли умове и смели сърца.  Поводът е 170 години от рождението на автора на първата българска съвременна енциклопедия. Той се казва Лука Касъров. Разказите за неговите живот и дело са на екскурзоводите в Дирекция “Музеи” - град Копривщица. Ще чуете представяне на..

публикувано на 22.06.24 в 16:00

Софийски разкази - истории от жълтите павета

Никол Вълчева е PR експерт в областта на театъра и съавтор на книгата “Бохемска София - истории от жълтите павета”: "."Кварталът на артистите е бил свидетел на живота на много артисти, но и писатели. Спираме се пред домовете на някои от актьорите от първата трупа на Народния театър. Голяма част от домовете са на артисти, които получават от държавата..

публикувано на 22.06.24 в 15:00
Елена Доксова-Рикарди

Адресите на любовта - Елена Доскова-Рикарди

Сопраното е първата българка, пяла с договор в Ла Скала Гласът на Елена Доксова-Рикарди “блести като острие на нож или гали като зефир”, според думите на критиците. Заради цветистата фраза, ясната дикция и огнения темперамент, прочутият диригент Артуро Тосканини настоява тя да бъде назначена в миланската Ла Скала. Годината е 1928. с договора,..

публикувано на 22.06.24 в 14:00

Съвсем различно преживяване

Лора Декова е създател на фестивала "На брега":  "Доста от прожекциите ни са на филми с екологическа насоченост. Но не са документални филми, които се гледат по телевизора. Прожекциите ни на Конна база Войнеговци почнаха от миналата година. Винаги е пълно, магическо е някакси.  Филмите създават много добро настроение, подбрани са за добър завършек на..

публикувано на 22.06.24 в 11:18
 Дима Настева, Иван Карастоянов, Диан Ставрев (вдясно)

Да бъдеш ясен и за незрящите

Дима Настева и Иван Карастоянов от Комиксилница (комикси за незрящи) говорят за адаптираните филми за незрящи. Третият гост е актьорът в тях Диан Ставрев: "След комиксите решихме да адаптираме и филми (Дима). Днес е премиерната прожекция. От 2017 досега са адаптирани 16 филма по европейска програма. Времеемко е, но не е трудно. Времето на филма,..

публикувано на 22.06.24 в 11:03
Атанас Мавродиев

Духовността винаги побеждава

Атанас Мавродиев за предстоящия концерт на 11 юли в Арена София: "Учителю, благодарим ти" не е само концерт, а книга, посветена на Учителя Дънов и триединството Орфей и Боян Мага, основател на богомилите. Книгата е под печат, тя ще е подарък за всеки, закупил билет, заедно с диск с песните на Дънов. Никой досега не ги е разглеждал в триединство. Във..

публикувано на 22.06.24 в 09:54