Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 29 декември в Музикалния театър

Балет "Арабеск" играе "Кармина Бурана" и "Болеро" в Новогодишна гала вечер

Сцена от "Кармина Бурана"
Снимка: arabesque.bg

Двa от най-успешните си спектакъла подготвят и ще представят танцьорите от балет "Арабеск" в последния петък на годината (29 декември) в столичния Музикален театър "Стефан Македонски".

"Кармина Бурана" и "Болеро" са сред най-любимите постановки на българската публика и са включвани във всички турнета на трупата, отбеляза пред БНР-Радио София хореографът Олеся Пантикина

Първото е по музика на Карл Орф, а версията, която ще се играе е от 2004 г., когато Боряна Сечанова я прави за турне в САЩ.. Художник на костюмите е Цветанка Петкова-Стойнова. В репертоара на „Арабеск“ има две предишни версии на ораторията – от 1972 г. на италианския хореограф Хуан Корели, и от 1988 г. – на големия български хореограф Маргарита Арнаудова, съвместно с Пловдивската опера. 

"Болеро" по музика на Морис Равел е с хореографията на Маргарита Арнаудова. Художник на костюмите е Мария Трендафилова.
Спектакълът е поставен за пръв път през 1987 г.

"Равел е смятал произведението си за експеримент, но то е много популярно и се интерпретира от всички големи балерини", допълни Пантикина и покани почитателите на музиката и сценичния танц на празничната вечер.

Чуйте разговора на Гергана Пейкова.

Сцена от "Болеро", Снимка:  arabesque.bg

По публикацията работи: Георги Нейков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В София се състоя Международна конференция "България в еврозоната, кога?"

България е член на Европейския съюз, но не и на еврозоната. Въпреки това страната изрази стремежа си да приеме еврото през 2025 г. Дали, кога и как ще се случи това? За да отговорят на тези въпроси, Асоциацията на почетните консули в България (АПКБ), Българската CFA Асоциация и Асоциацията на банките в България (АББ) организираха конференцията..

публикувано на 15.05.24 в 16:52

Как да се избегне спонтанен аборт

От 1993 година 15 май е Международен ден на семейството. Той е учреден от Генералната асамблея на ООН и целта му е да повишава информираността по въпроси отнасящи се за семейството. По данни на статистика всяка трета бременност в България завършва с аборт. На 31 май 2024 г. от 09:00 до 18:00 ч в Интер Експо Център ще се проведе Форум за женско..

публикувано на 15.05.24 в 16:14

За 20-и път София се присъединява към Европейската нощ на музеите

На 18 май 2024 г., за 20-и път София се присъединява към Европейската нощ на музеите. Инициативата се организира от Френския институт в България, Министерството на културата и Столичната община. И тази година, жителите и гостите на столицата ще имат безплатен достъп до редица изложби, концерти, работилници, филми и обиколки с екскурзовод в..

публикувано на 15.05.24 в 15:26

С изложбата "310 години пишеща машина" НПТМ отбеляза 67 години от създаването си

На 13 май 2024 г. Националният политехнически музей навърши 67 години от своето създаване. По този празничен повод неговият екип кани жителите и гостите на столицата на специално подготвената нова изложба "310 години пишеща машина“ (визуална история). Повече за еволюцията на пишещата машина и приносът й за човечеството, разказа..

публикувано на 15.05.24 в 15:03

Фондация "Четири лапи" и район "Средец" с кастрационна кампания за бездомни котки

До 31 май продължава кампанията на Фондация "Четири лапи" и район "Средец“ за кастриране на бездомни котки. В програмата могат да се кастрират бездомни котки само от територията на район „Средец“. От „Четири лапи“ съветват хората, които искат да заведат бездомно коте за кастрация в клиниката, която е разположена на територията на конната база..

публикувано на 15.05.24 в 13:57

Отново да отворим сърцата си, пее Дивна в новата си авторска песен

"Осъзнах в последно време, че творчеството не е само да пееш, да свириш, да рисуваш. Ние проявяваме творчество с всяко едно решение, което вземаме ежедневно, което вярвам, че е в основата на това да живеем осъзнато." Това каза дивната певица Дивна  при своето гостуване в предаването “Добър вечер, София“. Певицата разкри, че за първи път си..

публикувано на 15.05.24 в 13:17

Откровената "Изповед" на Лев Н. Толстой в ново издание

Новото издание на книгата „Изповед" на великия руски класик Лев Н. Толстой вече е на българския книжен пазар, 140 години след публикуването й на руски език. Книгата описва вярата в нашето ежедневие и спазването на християнските ценности в отношенията ни с околните. Изданието е сравнително кратко, около 100 страници, но засяга много важни..

публикувано на 15.05.24 в 12:23