Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адв. Екимджиев смята, че промените в Конституцията са спазарени от сглобката

Адвокат Михаил Екимджиев
Снимка: Личен архив

Същинските промени в Конституцията са спазарени и те няма да бъдат обявени за противоконституционни от КС, прогнозира в ефира на Радио София адвокат Михаил Екимджиев от "Правосъдие за всеки".

По думите му КС бездейства и "12 галеници на съдбата, главно на политическите сили, битуват там по 9 години, с по 10-15 дела годишно, за сметка на куп привилегии и високи заплати, а в същото време ЕС по правата на човека е затрупан от български дела за правата и свободите ни".

Според него не е толкова важно дали в Конституционния съд участват представители на парламента, а най-важното е какви са техните качества, като в този контекст той посочи избирането на Десислава Атанасова за член на КС.

"Тя е емблематичен пример за неадекватна кандидатура. Дори несъмнените качества на Десислава Атанасова не биха могли съществено да занижат неговото ниво, той просто няма накъде да пропада", настоя той.

Юристът смята, че съществува вариант за ограничаване на възможността представители на Народното събрание да излъчват своя квота в НС.

Екимджиев посочи още, че Конституцията е спазарена в рамките на сглобката.

"Защото ние имахме едни идеи, един конституционен проект, който беше много по-радикален, който предвиждаше реална реформа на прокуратурата и реално ограничаване на правомощията на главния прокурор. Сега виждаме прокуратурата непокътната

Пред Конституцията се сбъдна това, което изтече от един подслушан разговор между Гешев и Борислав Сарафов, в който Борислав Сарафов се кълнеше на бившия си началник, като му казваше: о, само се прегрупираме и продължаваме напред. Това се случва по отношение на прокуратурата. Другото е, че ни излъгаха за пореден път с индивидуалната конституционна жалба, която беше най-консенсусната, най-непротиворечивата промяна, която съществуваше в първоначалния проект и срещу която не беше застанала нито една политическа сила.

В един момент, при второто четене се оказа, че тази идея за индивидуална конституционна жалба, при което всеки гражданин да може да се обръща към Конституционния съд, ако закон нарушава негови конституционни права и свободи е "загробена" и забравена. И само ако водим дело в обикновен съд и да убедим съдията, който разглежда съответното дело, че приложимият закон противоречи на Конституцията, той ако има свободно време и желание може да развие една кореспонденция в Конституционния съд и да го попита дали приложимият закон не е противоконституционен", посочи адв. Екимджиев.

Според юриста КС от години дълбае дъното, като той посочи решението му за Истанбулската конвенция, както и решенията за безкрайните мандати на регулаторите и държавните институции.

"Реално Конституцията ни е лишена от приложимост в обикновените съдилища, затова е непозната, затова тя в България е като мавзолей, в който са закопани основните ни права и свободи. А България не е правова държава и истинският конституционализъм идва не през КС, а през международните съдилища", настоя Екимджиев.

Той бе категоричен, че основната функция на Конституционния съд е да брани конституционните ценности, чрез правото на индивидуална жалба.

Повече подробности чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

На извънредно заседание СОС обсъжда промените в движението в центъра на София

Предизвикалата недоволство нова организация на движението по софийските булеварди "Патриарх Евтимий" и "Витоша" ще бъде тема на извънредно заседание на Столичния общински съвет, обяви неговият председател Цветомир Петров. На друго извънредно заседание общинските съветници ще обсъждат проблема с кабинковия лифт от Симеоново до хижа "Алеко" на..

публикувано на 20.05.24 в 13:27

Книгата и вдъхновението

Могат ли книгите да вдъхновяват и друг вид изкуства? Интерактивна инсталация Rayuela e вдъхновена от контраромана на Хулио Кортасар "Игра на дама" и следва неговия принцип за взаимодействие между посетителя и творбата. Пространството има за цел да насочи вниманието на зрителя-участник върху въпроса как комуникираме в ежедневието си и колко важни..

публикувано на 20.05.24 в 13:03

"Да поЧетем" на 24 май на пл. "Славейков"

За четвърта поредна година, на 24 май, на столичния пл. „Славейков“ ще се проведе фестивала „Да поЧетем“. Присъстващите ще могат да четат, да слушат, да говорят и да опознаят литературата, книгите, площада и творците, свързани с него. Пред Радио София Яна Стефанова, която е част от организаторите на събитието сподели, че пл. „Славейков“ е..

публикувано на 20.05.24 в 12:14

Размяна на книги по случай 24 май

По случай 24 май, Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост предстоят редица инициативи. Една от тях е "Размяна на книги" в Банската градина в кв. Лозенец. По темата говори Иван Начев от НЧ "Мечталище 2024". Той призова всеки, който желае да донесе нова, или добре запазена книга и да си избере съответно друго заглавие...

публикувано на 20.05.24 в 12:14

Нов метод за избора в кариерното ориентиране – чрез игра

Един от най-важните компоненти на образованието в 21 век е как да се ориентираме кариерно. През годините се появяват много възможности, които да улеснят учениците, а и не само тях, в по-лесния избор за бъдеща професия. Елица Костова е създател на първата българска авторска игра за кариерно ориентиране и умения за успех. Пред Радио София тя..

публикувано на 20.05.24 в 10:09

Топло, но дъждовно начало на седмицата

Днес облачността ще остане предимно значителна и на места в западната половина от страната ще превалява дъжд, в отделни райони и ще прегърми. До вечерта валежите ще спират, съобщиха от НИМХ. Почти без валежи и с повече слънчеви часове ще е на изток. Максималните температури ще бъдат между 22° и 27°, в София - около 23°. В планините облачността ще е..

публикувано на 20.05.24 в 07:35

Всички деца трябва да играят заедно

Ваня Тодорова за новото пространство на конна база "Ахил", която работи с деца със специални образователни потребности: "Мечтата ми е била да бъдем максимално полезни. Сега няма да е само конната база, аз съм ерготерапевт и сме планирали площадка, включително за деца в инвалидна количка. Има рампа да се качи да играе в съоръжение "замък"...

публикувано на 19.05.24 в 11:30