Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на столичния район "Илинден" д-р Емил Бранчевски:

Архитектурният комплекс "Захарна фабрика" трябва да бъде възстановен в автентичния му вид

Кметът го определи като язвата в района

Снимка: Радио София

Този петък в сутрешния блок „Събуди се, София“ се спряхме на места и проблеми в район „Илинден“. В колата на Радио София, заедно с водещия Божидар Янев, се качи новият кмет д-р Емил Бранчевски.

Като най-голямата язва в „Илинден“ той определи Захарна фабрика. Като част от комплекса са и общинските блокове с номера от 72 до 79, които са много лошо състояние.

„Тук проблемът е жесток. Има наклонени покриви, стари печки. Можете да си представите каква опасност представляват отоплителните уреди тук. Поискал съм становище, за да можем по най-бързия начин да изведем хората от тези условия, за да започнем рехабилитация на целия този район“, каза д-р Бранчевски.

По думите му, архитектурният комплекс Захарна фабрика трябва да бъде възстановен в автентичния му вид, включително и жилищните блокове.

„В никакъв случай не изключвам това, че частният собственик, следва да си гони частния интерес. Но тези две неща „не се бият“ – може да бъде защитен и общественият интерес. Захарна фабрика е архитектурен комплекс не просто с регионално значение за София, а национално значение. Тук нямаме друга алтернатива“, обясни кметът на „Илинден“.

Той добави, че предстоят разговори с инвеститорите.

По отношение на близостта на квартала със Западния парк и опасността жителите да влизат в него заради влаковата линия, д-р Емил Бранчевски обясни, че е предложил идеен проект за изграждане на нов вход към парка откъм кв. „Гевгелийски“ и „Света Троица“.

„Предложихме преминаване чрез надлез над линията…Предвиждаме на общинските терени да има паркова градина и широка естакада, която да прескача линията. Цялото пространство ще бъде обособено с една арка, с подход за пешеходци, с малък наклон за трудноподвижни хора и велосипеди“, уточни кметът.

По думите му, за пространството пред 6 ДКЦ и Националната кардиологична болница, има започнат проект за цялостната реконструкция на площада.


Д-р Емил Бранчевски посочи, че друг от приоритетите му включва парк „Света Троица“.

„Това е сърцето на квартала. Тук проблемите са няколко. След направения ремонт през 2009 г. алеите бяха повдигнати с около 20 см, което доведе до това, че тревните площи при обилен валеж се превръщат в блато. Инициирал съм създаването на цялостен идеен проект за реконструкцията на парка. Идеята е да има ландшафтен проект, който да подобри настилката, да бъдат възстановени нивата на алеите и тревните площи, да се сложи дренаж, да бъде възстановено езерото с лилиите“, обясни кметът на район „Илинден“.

Той добави, че за ремонта на ул. „Щросмайер“ има готов проект на Столичната община. Д-р Емил Бранчевски изрази надежда в мандата му да бъдат изградени и две нови детски градини, една от които в кв. „Гевгелийски“, тъй като там няма такава.

Кметът отбеляза, че „Илинден“ е с втория най-малък бюджет от всички 24 района, но с поставени приоритети е възможно целите да бъдат постигнати.

По отношение на това, че д-р Емил Бранчевски е отсъствал дълго от работа, той обясни че е претърпял инцидент по време на коледната си отпуска, а за отсъствието му е бил информиран кметът на София Васил Терзиев. Бранчевски уточни, че ще прекрати болничния си, за да се върне по-бързо на работното си място.

Подробности можете да видите и чуете във видеото.

По публикацията работи: Полина Начева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята оживява - Трактатът на Петър Богдан

Петър Богдан съставя първият исторически трактат в новата история на България. Той носи заглавието “За древността на бащината земя и за българските дела”. Годината е 1667. Говорим в детайли за изключителната личност на Петър Богдан и неговият основополагащ трактат с д оцент Василев, преподавател по класически езици към Софийския университет..

публикувано на 01.06.24 в 16:00

Софийски разкази - Биографията на Алеко Константинов

Разговорът е с изкуствоведа Иво Милев, автор на книгата “Алеко Константинов - Das Wunderkind”: "Алеко Константинов е част от една моя стратегия за биографии. Задачата ми е да изведа една друга линия. От 90-те се забелязва нарастваща тенденция на "херменевтика на подозрението". Има опити да се демистифицира Алеко Константинов. Той е един от..

публикувано на 01.06.24 в 15:00
Лобното място на Дилинджър

Адресите на любовта - Гангстерска афера - Анна Акълиева

Българска любовница предава гангстера Дилинджър на ФБР Добричлийката Анна Акълиева, известна в САЩ под името Анна Сейдж издава обявеният за национално издирване Джон Дилинджър и прибира наградата за главата му. Един от най-известните гангстери от 30-те години на ХХ век е извършил 66 обира на банки, а бягството му от непристъпен..

публикувано на 01.06.24 в 14:00

Шевицата говори

Фестивалът "Българите, кои сме ние"  в град Сливница, е с  деца и младежи на възраст от осем до 29 години, разделени в категории.  Фестивалът съдържа конкурсна програма, майсторски класове и работилница с лектори от страната и чужбина. Подробности от  организатора: Маргарита Божкова: "Това е труд на децата от сценария до реализирането му. Има..

публикувано на 01.06.24 в 12:00

Лято, кукли и приятели

На 1 юни в 10:30 предстои откриването на шестото издание на  Международния театрален фестивал „Лято, кукли и приятели“ в парк „Асеневци“ на откритата сцена „Арт лято“ до Художествена галерия „Борис Денев“. Събитието ще продължи през трите летни месеца до 31 август, когато ще се връчи и Наградата на публиката. Веднага след официалното откриване,..

публикувано на 01.06.24 в 11:35
Камелия Тодорова - психолог

Да се грижим за детето в себе си

Как да оставим децата да бъдат по-дълго време деца – интервю с психолога  Камелия Тодорова , психотерапевт от “Психологическо консултиране За мен”: "Много от нашите реакции са на базата на това, което сме били като деца. Да се грижим за детето в себе си! Всяко представяне на детето родителят го носи върху себе си. Друг е въпросът, че животът..

публикувано на 01.06.24 в 10:20
Стани Милев

Млади, зелени, с образователен елемент

Съвременна българска детска анимация ще могат да гледат децата на 1 ЮНИ в “ Кино по детски ”, безплатно събитие на 1 юни с начални часове 10:30, 12:15 и 14:30 часа в кино Одеон – интервю  със Стани Милев от студио Chase a Cloud, един от организаторите: "Няма кой знае какво, което да се случва тук, повечето ни са на чужди езици, които сме..

публикувано на 01.06.24 в 09:59