Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аз ти помагам – ти утре на мен!

С Любомира Костова (вляво) и Димитра Попова (вдясно)
Снимка: радио София

Иссън Боши е куклено представление колаборация между България и Япония. Иссън Боши е толкова малък – колкото оризово зрънце! Но въпреки това е умен и смел. Може да чете и пише, а освен това учи за самурай. Вълнуваща и магична, историята ни учи, че: „Целият свят е така подреден! Аз ти помагам – ти утре на мен!“
Спектакълът е с много внимание към детайла и японската култура. Зрителите могат да се насладят на ръчно изработени кукли „Такеда“, както и марионетки-гиганти, театър на сенките, авторска музика и стихове. Разговаряме с Любомира Костова (режисьор) и Димитра Попова (актриса):

"Това е японският Малечко-Палечко, който се бори в Киото. Вплетохме темата за дислекцията, Малечко-Палечко успява да порасне чрез победата над дислексията. Нашата формация е създадена с марионетки, направени от последния майстор Такеда. Те са прецизно изработени и се изисква прецизност от наша страна да ги водим от височина 2-3 метра. 6 години откакто направихме формацията. Срещнахме се в НАТФИЗ. Буквално сме работили със Сенджо Такеда над 6 месеца за първия спектакъл.

Имаме марионетки-гиганти с човешки ръст, чудовището е над 2 метра. Много държа на плакатите да се изписват имената на майсторите на кукли и декори - те са част от нашия екип. Могат да се видят и любимите ни сенки, има и много музика. Трябва ни шрайбпроектор за сенки на живо, не можем да намерим лесно - ако имате такъв, който не използвате, пишете ни - ще получите златен билет за спектаклите ни! Играем доста рядко, последното представление в София е на 4 февруари от 17:00ч. в РЦСИ "Топлоцентрала" - зала 1, иначе ще представим и "Дъщерята на самурая" на 17 април, отново в "Топлоцентрала". Подготвяме и трети японски спектакъл с премиера през май. Подробности - на страницата ни."



По публикацията работи: Людмил Фотев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Санирането вече не е достатъчно за добра енергийна ефективност на сградата

Пасивните сгради в България са по-малко от 100, те са с най-висок клас на енергийна ефективност

От началото на 2024 г. влезе в сила актуализация на Наредбата за енергийна ефективност, според която всички нови сгради трябва да са почти нулево ефективни . Оказва се, че повечето сгради, строени през последните 10-20 г. не отговарят на заложените стандарти, да не говорим за по-старото строителство. Това коментира пред БНР-Радио София..

публикувано на 01.07.24 в 15:44

До 31 юли променят частично движението при бул. "България" и Софийския околовръстен път

Проведен предварителен оглед на конструкцията на надлеза при пътния възел на бул. „България“ и Софийски околовръстен път, посока от бул. „Братя Бъкстон“ към кв. „Бояна“, налага промяна в движението, съобщиха от Центъра за градска мобилност. От днес (1 юли 2024 г.) до 31.07.2024 г. включително, се забранява влизането на пътни превозни средства,..

публикувано на 01.07.24 в 12:58

Любо Киров и музиката

Как се подготвя Любо Киров за своя нов музикален период? "Емоцията покрай издаването на албума "Ново сърце" наистина е голяма, защото всеки артист се вълнува. Докъде трябва да се вълнуваш от от обратната връзка и докъде трябва да отстояваш себе си като артист", сподели Киров пред БНР-Радио София. "Колко се угажда на публиката и колко..

публикувано на 01.07.24 в 12:53

Безплатни беседи намясто за историята и археологията на Кокалянски Урвич

До средата на месец юли, желаещите да научат подробности за Кокалянски Урвич, могат да участват намясто в безплатни беседи за историята и археологията на обекта. В средата на миналия месец стартираха редовните археологически разкопки на Средновековния укрепен център Кокалянски Урвич, който се намира в непосредствена близост до София. Тази година..

публикувано на 01.07.24 в 10:46

Да посрещнеш Джулай морнинг на българското Черноморие

Десетки хиляди посрещнаха първите слънчеви лъчи на юли на българското Черноморие. Толкова хора има за първи път, сподели в ефира на Радио София Лили Големинова, която посрещна изгрева на къмпинг "Градина", край Созопол. За усещането да посрещаш всяка година Джулай морнинг на българското Черноморие, чуйте в звуковия файл.

публикувано на 01.07.24 в 09:12

Юли идва с горещини, в София днес около 33°

Днес ще бъде слънчево, след обяд с купеста облачност, но само на изолирани места в планините ще превали. В източната половина на страната ще духа слаб югоизточен вятър, в останалите райони ще остане почти тихо, съобщиха от НИМХ. Максималните температури ще са предимно между 33° и 38°, в София - около 33°. В планините ще бъде слънчево, след обяд с..

публикувано на 01.07.24 в 07:35
Етрополе

Етрополе като европейски град

Гостуваме на празника на община Етрополе. В началото с нас е  Теодора Ботева, представител на местен бизнес:  

обновено на 30.06.24 в 11:50