Пред Радио София неговият ментор шеф Виктор Светославов обясни, че Кулинарната олимпиада е най-голямото събитие в света за млади готвачи.
„Събират се хора от повече от 50 държави, от всички континенти. Цялото това мероприятие започва преди 10 години. Ние участваме за 5-а година“, каза шеф Светославов.
Той добави, че освен кулинарни умения, част от идеята на олимпиадата е, млади готвачи от различни части на света да създадат контакти, връзки и приятелства. Всички подгрупи са били разделени на пет различни локации.
Българският участник Стелиян Ганчев в момента е студент и довършва стажа си. Шеф Светославов обясни, че му предстои дипломиране и започване на кариера.
„Стелиян се представи много добре, предвид, че подготовката му се случи от късна есен до началото на януари. Част от времето той не беше и физически в България. Предвид ограниченото време, влезе в ТОП 10, нещо, което и преди се е случвало за наш представител, но аз съм горд, защото за първи път аз съм ментор. Съдиите казаха, че ги е „отнесъл“, уточни шеф Виктор Светославов.
В момента Стелиян Ганчев е в Амстердам, където готви в ресторант с две звезди „Мишлен“.
„Реално аз сега си довършвам стажа, след което, най-вероятно, ще остана тук за известно време. В Амстердам има няколко ресторанта със звезди „Мишлен“, два от които с по две звезди, единият е този, в който аз работя“, каза Стелиян Ганчев.
Той обясни и как е протекла Кулинарната олимпиада в Индия.
„В първи кръг имахме да сготвим вегетарианско основно и френски десерт. В първия кръг бях изключително сигурен в рецептата и това, което правя и нещата се случиха. Подготовката беше интензивна“, добави Стелиян Ганчев.
Подробности можете да чуете в звуковия файл.
До края на следващата седмица Столичната община вече ще се справя с почистването в районите "Люлин" и "Красно село" без помощта на доброволци. Това заяви столичният кмет Васил Терзиев на заседанието на Столичния общински съвет (СОС). Той обаче не представи план за излизане от кризата с боклука на София. Предстои изготвяне на доклад..
Институтът за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) към Софийския университет “Св. Климент Охридски“ обяви пускането на SPEAR-1 – фундаментален AI модел, който предоставя на роботите безпрецедентно 3D пространствено разбиране. Технологията е отворена и ще може да се ползва от изследователи и компании от целия свят безплатно. Това е..
"Жените в иновациите“ е темата на кръгла маса, организирана от сдружение "Дамски Форум“. На 30 октомври, в София, участниците ще се фокусират в два панела: "Жените зад смелите идеи“ и Бъдещето в науката и технологиите“. Специално участие във форума ще вземе българският еврокомисар по въпросите на стартиращите предприятия, иновациите и научните..
Пътнотранспортно произшествие между два трамвая е станало тази сутрин близо до гара “Подуяне”, става ясно от публикация във Фейсбук. Трамваите са с номер 20, пътуващи между депо "Искър" и метростанция "Опълченска", съобщава Столица.bg. Причините за инцидента се изясняват. За щастие няма пострадали хора. Заради ПТП-то имаше закъснение в графика на..
Актрисата Елена Петрова бе гост в предаването "Добър вечер, София“. Преди да разкаже за премиерните представления, в които ще участва, тя се върна назад във времето, когато едва на четири, вече рецитира пред своята публика на Бабин ден, 8 март и 24 май. “Така започна всичко. Но това по никакъв начин не ми е дало повод да мисля, че ще..
Общински културен институт "Красно село“ е домакин на фестивала за натурално вино "MiniMAXIMAL“. На 8 ноември, над 20 производители на вина от цяла Европа, ще представят своите продукти. "MiniMAXIMAL“ е първото интернационално винено изложение на натурални вина и вина с инимална намеса от Европа и България. Целта на фестивала е да наложи и развие..
Музикантът Момчил Косев представи новата си песен “Хубавото предстои” пред БНР - Радио София. Песента, признава музикантът се е появила по време на Covid-пандемията, когато всички са били затворени вкъщи. “Тогава намерих времето да създам нещо собствено. Дотогава усилено работихме със “Сол бемол” и мислехме песните заедно. Тогава имах възможността сам..