Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Психологът Георги Иванов от Държавната агенция за закрила на детето

Компютърният свят е неуспешен заместител на реалността

Снимка: Рixabay

Проучване на Държавната агенция за закрила на детето, съвместно с Регионалното управление на образованието – Пловдив и Българската академия за сигурност сочи, че над 61% от анкетираните деца използват социални мрежи повече от 5 пъти на ден. Анкетата е проведена между близо 1000 ученици от 6, 7 и 8 клас в гр. Пловдив.

От един до три часа всеки ден 70,8% от учениците са в интернет. 31% отделят от деня си от 2 до 4 часа, за да са в мрежата. Над 11% признават, че са се чувствали жертва на онлайн тормоз.

Пред Радио София психологът Георги Иванов от Държавната агенция за закрила на детето обясни, че би било наивно да се мисли, че децата в днешно време, могат да водят живот без електронни устройства.

„Като отговорни родители, трябва да се постараем да контролираме времето, което децата прекарват пред тях. Прекалената употреба на електронни устройства, в зависимост от възрастта, може да бъде както полезна, така и увреждаща за здравето и развитието на детето. Според мен, като психолог, компютърният свят е един неуспешен заместител на реалността и апелирам да прекарваме повече време с децата си“, каза Георги Иванов.

От ДАЗД признават, че дигиталната и медийна грамотност е необходимост не само за децата, но и за възрастните.

По данни на Българска академия за сигурност, в сравнение на резултатите от 2022 г. и 2023 г., се наблюдава положителна тенденция за намаляване броя на децата, които са попадали на снимки и видеа с неподходящо за тяхната възраст съдържание.

Георги Иванов добави, че анализът показва положителна тенденция и в покачването на доверието на децата за споделяне с техните родители за преживяванията им в онлайн пространството. Той посочи като изключително важна връзката родител-дете.

През миналата година от Държавната агенция за закрила на детето стартираха чат приложение към Националната телефонна линия за деца 116 111. Това е още една възможност за съвет или подкрепа.

На телефонната линия често се обаждат деца, които мълчат, обясни психологът.

„Това е ясен знак, че детето предпочита да пише. На чата децата споделят, че се чувстват по-комфортно, отколкото да говорят“, изтъкна Георги Иванов.

По думите му, България е пионер в Европа със стартирането на чат приложението. Вече са проведени над 100 консултации, посочи той.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум" 17.06.24: България след изборите

В началото на тази седмица, гост в предаването "Форум" беше писателят и поет Манол Глишев.  Част от темите, които той коментира бяха: Ситуацията в България след изборите Войната в Украйна Конфликтът между Израел и Хамас Повече подробности можете да чуете в звуковия файл. 

публикувано на 17.06.24 в 18:38

Хуманното отношение към животните

В продължение на четири дни около 373 милиона души от всички 27 държави-членки на ЕС имаха право да гласуват на европейските избори, като по този начин оформиха общите политики за следващите 5 години, включително определиха съдбата на милиарди животни. Последните избори са обнадеждаващи за 91 % от европейците, които смятат, че е важно да се..

публикувано на 17.06.24 в 18:17
проф. Валентин Господинов

Директорът на Галерия "Владимир Димитров-Майстора" с първа награда за принос към културата

В съвместната продукция на Радио София и Радио Благоевград - "Заедно представяме Кюстендил" е поредната ни среща с професор Валентин Господинов, директор на Галерия "Владимир Димитров – Майстора". Той съвсем наскоро получи наградата на Кюстендил за принос в културата, стана и професор по скулптура в НХА, за предстоящия ремонт и новите..

публикувано на 17.06.24 в 17:06

Безпроблемна почивка - какво трябва да знаем

Колкото и добре да е планирана една почивка, винаги има вероятност да се случи нещо, от което да бъдем ощетени като туристи. Европейският потребителски център (ЕПЦ) дава няколко полезни съвета как да се предпазим от неприятности, за да не може никой търговец да помрачи почивката ни. Онлайн пазаруване, плануване, полет, документи, багаж са сред..

публикувано на 17.06.24 в 17:04

Празникът на черешата в Кюстендил посреща гости от страната и чужбина

Все още има проблеми с изкупуването на череши в Кюстендилско, каза пред Радио София и Радио Благоевград, в изнесеното студио от центъра на Кюстендил, кметът на общината инж. Огнян Атанасов. Той обясни, че още преди кампанията тази година, са проведени редица срещи с производителите, преработвателите, изкупвачите и с полицията, за да може..

публикувано на 17.06.24 в 15:52

Дигитално здравеопазване

Само за 3 години България успя да постигне пълна дигитална трансформация в сектора на здравеопазването. Това обяви Борис Костадинов, директор "Софтуерна интеграция" в Информационно обслужване по време на Втората международна конференция за технологии и иновации в Югоизточна Европа. Организатор на събитието, което се проведе в Солун на 16.06.24г. е..

публикувано на 17.06.24 в 15:38
Елена Начева, която вдъхна живот на с. Смоличано над Кюстендил

"Живей с любов" и "Пробуждане 2020" - елементи от съживеното село Смоличано над Кюстендил

На открито пред сградата на общината в град Кюстендил се излъчи съвместното предаване на Радио София и Радио Благоевград. Представяме ви Елена Начева, една дама, която след години живот по света, се завърна в Кюстендилско и в едно село с почти изчезващ живот, направи детско селище „Живей с любов“ за лагери и арт работилници. Тя съживява и..

публикувано на 17.06.24 в 15:32