Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В София

Предприятието за третиране на отпадъци вече е с оздравителен план, следва модернизация

Снимка: spto.bg

Заводът за обработка на отпадъци е готово с оздравителния план, съобщават от Столичната община.

След получения през януари одитен доклад кметът на София Васил Терзиев подаде сигнал в Прокуратурата. Новият управленски екип на Столичното предприятие за третиране на отпадъци (СПТО) е изготвил оздравителния план след извършената изчерпателна проверка на функционирането и състоянието на всички машини и съоръжения.

Разработеният документ определя стъпките и начините за отстраняване на констатираните нередности, за да бъде възстановена нормалната работата.
Предстои представяне на пълен План за модернизация, който ще бъде базиран на Оздравителния, допълват от Общината.

Модернизацията на производството ще обхваща промяна на част от технологичните параметри, което ще позволи внедряването на нови технологии, автоматизация и роботизация на отделни технологични процеси. За целта ще бъдат изготвени съответните проекти, инвестиционни намерения и изменения на Комплексно разрешително.

Предвижда се повишаване на контрола чрез въвеждане на допълнителни  процедури, оптимизиране на организационно-управленската структура, отстраняване на констатираните нередности и възстановяване на проектния капацитет на инсталацията.
Търси се оптимизиране на производството и начините на работа.

Оздравителният план търси решения за намаляване на времето за реакция чрез регламентирането на системни обходи и ежедневни инспекции. Предложени са мерки за справяне с честите аварии и други проблеми, които намаляват ефективното работно време на машините. Тече попълване на недостигащия персонал в ключовите области на производството.

Вече са предприети действия за намаляването на времето за реакция при възникването на запалвания, причинени от изхвърлени литиево-йонни батерии, инсталирани са монитори за термовизионните камери.

Въпреки похарчените близо 114 млн. лева по сключени договори за последните три години повече от 2/3 от машините и съоръженията са за основен ремонт, а предприятието не е могло да изпълнява поставените си цели, припомня Николай Савов, и.д. директор на СПТО. Липсата на поддръжка, неработещите системи за обезпрашаване са довели до поетапно дефектиране на основни съоръжения, които са необходими за производствения процес. През последната година голяма част от отпадъците на София е отивала директно на депо "Садината", което изчерпва свободния обем за депониране и създава реални предпоставки за криза с боклука през следващите две до три години.

По публикацията работи: Георги Нейков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Две бебета са починали след заразяване с коклюш

Две бебета от Кюстендил са починали след заразяване с коклюш, потвърдиха за БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и от Министерството на здравеопазването. Те са били на възраст под два месеца, в предимунизационен период, без поставена ваксина. В резултат на вируса са развили тежка пневмония. Едното бебе е било..

публикувано на 19.04.24 в 14:04

Косенето в район “Подуяне” ще стартира най-късно през следващата седмица

Дейностите по косене в район “Подуяне” ще стартират най-късно през следващата седмица. Това стана ясно по време на среща между районната администрация и жители от района, която се състоя във временна приемна в ж.к. “Левски Г”. Кметът Кристиян Христов уверява, че ще бъдат разгледани всички проблеми, на които жителите акцентират. По..

публикувано на 19.04.24 в 06:34

Умуват върху финансовата децентрализация в Столичната община

Районните кметове в момента изработват конкретно предложение как в Столичната община д а се приложи принципът на финансова децентрализация и как повече приходи да остават в районните администрации , съобщи зам.-кметът Иван Василев . Целта е повече пари да отиват (остават) при районите. "На сайта на Столичната община се публикува информация с..

публикувано на 18.04.24 в 15:42

"Изгрев" ще е първият район, в който няма да има липса на места в детските градини и яслите

На 90% е готов и новият корпус за 4 градински групи към 30-а детска градина "Радецки" в ж.к. "Дианабад". "До броени месеци, "Изгрев" ще се превърне в първия софийски район, в който няма да има проблем с липсата на места в детските градини и яслите! За всяко наше дете ще има място в общинска детска градина", съобщава кметът на района д-р Делян..

публикувано на 18.04.24 в 11:01

Депутатите решават дали ще работят по време на предизборната кампания

С поредица предложения за промени на правилника за организацията и дейността на Народното събрание започва пленарният ден. Депутатите решават дали да работят по време на изборна кампания. Промените от 4 проекта за решения в парламентарния правилник са обсъдени от правната комисия на парламента и днес залата ще реши дали ще бъдат потвърдени. По..

публикувано на 18.04.24 в 08:16

2 май ще е неучебен ден за училищата в София

Кметът на София Васил Терзиев обяви 2-ри май за неучебен ден за училищата в столицата.  "Целта е на този ден да се даде възможност на учениците да опознаят по-добре нашия град във връзка с годината, в която отбелязваме - 145 години от обявяването на София за столица на България. На учениците и техните преподаватели ще бъде осигурена възможност да..

публикувано на 17.04.24 в 16:05

Столичният зам.-кмет по строителство с отнето право да възлага договори за строителство?

Общинският съветник от ГЕРБ-СДС и зам.-председател на Столичния общински съвет Георги Георгиев съобщи в пост в социалната мрежа, че заместник-кметът по строителство Иван Матов е с отнето право да възлага договори за строителство.  Според Георгиев това е станало преди дни и настоява за обяснение. "Приехме рекорден бюджет с огромна част..

публикувано на 17.04.24 в 13:35