Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Остайница" на Рене Карабаш с престижни международни награди

Романът е превеждан на доста езици

Рене Карабаш

Мнозина български писатели са удостоени с висока оценка и признание за творчеството си на международната сцена.
Имена като Георги Господинов, Здравка Евтимова, Теодора Димова с основание привличат все повече читатели и почитатели в Европа и по света, техните книги са преведени на десетки езици. 

С престижни литературни награди е отличавана и писателката Рене Карабаш (Ирена Иванова), не само за поетичните ѝ книги – "Хълбоци и пеперуди" и "Братовчедката на Зорбас". Романът ѝ "Остайница", който излезе през 2019 година, е удостоен с литературната награда “Елиас Канети".
В края на 2023 г., френският превод на книгата спечели наградата за превод на Френския PEN клуб, която бе връчена на преводачката Мари Врина-Николов. Малко по-късно английският превод на романа от преводачката Изидора Ейнджъл спечели наградата за превод Gulf Coast Translation Prize в Америка.

У нас "Остайница" е с две номинации за "Роман на годината" от Национален фонд "13 века България"  и литературната награда "Перото".

"От излизането ѝ преди 5 години до днес книгата става все по-четена в България и извън нея, което много ме радва и е някакъв повод за гордост. Без да се възгордявам,  имам своите причини да съм щастлива за това - отбеляза пред Радио София авторката. - Много съм щастлива, че след "Букър" на Георги Господинов, светът обърна по-голямо внимание на българската литература и започна да се интересува повече от нея. Видя, че имаме писатели, които пишат на световно ниво."

"Остайница" представя един особен ритуал в Албания, в който жени в отдалечени местности дават клетва и се превръщат в мъже.

Романът предизвика голям интерес с преводите си в Египет, Франция, Полша, Босна и Херцеговина и Северна Македония, а скоро предстои да излезе и в още няколко държави, включително и на китайски, но няма издател в Албания и все още няма превод на албански.


"Дълго време търсих начин да разкажа моята лична история и вижданията ми за света и семейството", посочи Рене Карабаш. Вдъхновява я експозиция на фотографа Пепа Христова за борнешите (остайници) в Албания и си казва, че това е нещо, за което би искала да пише.

"След това започнах да чета много за тях, помислих си да отида, но там е доста опасно. Разхождала съм се единствено с Гугъл Мапс по тези места, но ми отне 2 години да проуча всичко това", сподели писателката.

По думите ѝ традицията на остайниците все още съществува - отвъд религия, отвъд политика, в отдалечените планински области на Албания, в селца и общности, в които живеят семейства. Има жени, които дават клетва и се превръщат в мъже, сменяйки социалния си статус.

"Идеята на това е, че там правят много вендети, в които мъжете се избиват един друг и няма кой да се грижи за семейството, поради което най-голямата дъщеря е принудена да даде клетва за девственост, за смирение и да се превърне в мъж", допълни Карабаш.

Много хора сравняват романа с "Козият рог".

"Има нещо подобно, да, избрах тази тема, за да покажа радикалността на това, докъде може да се стигне, ако една жена живее в крайно патриархално общество", посочи писателката.

И в България все още властва един патриархат, който изглежда, че го няма, но всъщност е в много семейства, от една страна на романа може да се погледне като на феминистка история, но не в агресивността на феминизма, а на нуждата жената да има равни права с мъжа, а не да бъде повече или по-малко, разкри авторката.

Може ли вълнуващата драматургична сюжетна линия на „Остайница“ да бъде основа за един нов, въздействащ филм, чуйте от разговора на Гергана Пейкова в звуковия файл.

По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Слънчево над София, с температура около 20°

Днес над Западна България ще бъде слънчево. Над източните райони от страната ще има значителна облачност с валежи от дъжд. В следобедните часове над Централна България ще се развие купеста и купесто-дъждовна облачност и на отделни места там също ще превали, съобщиха от НИМХ. Вятърът от изток, в източната половина от страната от север-североизток ще се..

публикувано на 29.04.24 в 07:35
Даян Русинов и Илона Стоянова

Да си приятел с учениците е въпрос на баланс

След няколко дни ще се честват 145 години от създаването на 117 средно училище „Свети Свети Кирил и Методий“ в град Бухово.  Гости в студиото са Даян Русинов – магистър по музика, преподавател и Илона Стоянова – преподавател по история, цивилизация и философия. Включваме по телефона и директора, г-жа Янка Цекова: "Когато човек има желание за..

публикувано на 28.04.24 в 11:59
Лили Големинова

На Цветница с Лили Големинова

Лили Големинова е една от емблемите на Радио София. На имения ѝ ден е само музикален редактор, но и следващата неделя е автори и водещ на неделното Радиокафе: "Много се радвам, че празнувам на този ден. И аз съм кръстена на баба си, една изключителна жена. Много е направила за кариерата на дядо ми, имала е музикални амбиции, но я е оставила заради..

публикувано на 28.04.24 в 10:53
Д-р Иглика Мишкова

На Цветница с Иглика Мишкова

Вторият именик на Цветница, който ни гостува в Радиокафе е етнологът д-р Иглика Мишкова: "Кръстена съм на баба си. Игликата е едно от първите цветя, разбира се - и билка. Ползва се при венци, за лечение, има значението си в културата ни. Първото на Цветница е донасяне на върбовите клонки пред домашната икона и събиране на най-близките хора. На..

публикувано на 28.04.24 в 10:07
Цветанка Йотина

На Цветница с Цветанка Йотина

Цветанка Йотина – Кмет на Община Мирково на имения си ден е първият гост на Радиокафе навръх Цветница: "Обичам си Мирково, всичко, каквото е по силите ми го правя. Кръстена съм на мойта баба, вече имам и внуче, най-малкото, много е хубаво да се въпроизвежда името. Всеки българин трябва да носи вярата в себе си. Вчера в Мирково имаше лазарки. Вчера..

публикувано на 28.04.24 в 09:53

Историята оживява - Музей на българския спорт

Разговорът е с Катя Иванова - уредник на Музея на спорта в София. Дама, която заедно с нейния екип, носи вдъхновение и увереност в бъдните спортни успехи на нашата страна! Снимки от Музея на спорта може да откриете в описанието на епизода. С уговорката, че най-добре да го посетите лично. Припомням - намира се в сградата на Сектор А на..

публикувано на 27.04.24 в 16:00
Никола Фурнаджиев

Адресите на любовта - Никола Фурнаджиев

Поетът Никола Фурнаджиев и съпругата му са бохеми цял живот За поета Никола Фурнаджиев, Христо Радевски казва: “С него можеш да вървиш през цветя и тръни, да си сигурен и спокоен, да ловиш риба, да пиеш вино и да разделиш последната цигара. От близостта с такъв човек ти винаги се чувстваш виновен за това, че вземаш, а не можеш да дадеш“. Със..

публикувано на 27.04.24 в 14:00