Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седмицата в САЩ:

Байдън видя предимство във възрастта си и контраст пред Тръмп в своя полза

Снимка: ЕПА/БГНЕС

  • В годишната си реч пред Конгреса, позната като речта за състоянието на съюза, американският президент Джо Байдън наблегна над разликите между него и очаквания кандидат на републиканците за изборите за президент Доналд Тръмп.
  • Байдън изтъкна постиженията си в икономически план и отвърна на притесненията на гласоподавателите относно възрастта му. Американският президент говори и за войната в Газа.

В една динамична реч Байдън говори за атаки срещу демокрацията в Щатите и по света. Неговото представяне се следеше под лупа и наблюдатели гледаха не чак толкова какво ще се каже, а как ще се каже на фона на коментари за възрастта му. В представянето му нямаше нищо тревожно за лагера му. Президентът говори с динамика, отвръщаше на реакции на законодателите, импровизираше и каза на няколко пъти шеги, които доведоха до смях в залата.

Представи възрастта си като предимство – изтъкна, че с възрастта идват опитът и мъдростта. Това му даде възможност да начертае контраст между него и Тръмп. Байдън казва, че залага на ценности като почтеност, достойнство, порядъчност и равенство, а че очакваният му опонент за втори път на изборите през ноември - на една по-тъмна страна. Toй също посочи по негов адрес, че не може да обичаш страната си само като печелиш.

От речта в Конгреса критиката към Израел по отношение на достъпа на хуманитарна помощ в Газа и гарантиране сигурността на цивилните бе ясна. Байдън описа с детайли катастрофалната картина в Газа и се обърна към управлението в Израел с думите, че защитата и спасяването на невинни животи трябва да е приоритет.

Нямаше някакви изненади в частта за Украйна с очаквания призив към законодателите да не изоставят страната във войната ѝ срещу Русия.

Като цяло добър старт на същинската част национална кампания за втори мандат на Байдън. Сега въпросът е до колко избирателите са били убедени. Задачата е сложна, защото от една страна е нужно Байдън да намери подкрепа от по-прогресивните демократи, а от друга – от по-умерените републиканци, които не биха подкрепили Тръмп.

  • Тръмп  се очертава като сигурен претендент на републиканците в битката за Белия Дом, битка която по-голямата част от американците не искат да гледат отново. Какви са нагласите на избирателите?

Tази седмица 15 щата проведоха първични избори по време на т.нар. Супервторник и резултатът от тях подсили вероятността за нежелания от повечето американци двубой през ноември между Байдън и Тръмп.  Тръмп зациментира позицията си на кандидат на републиканците, но е нужно да се обърне внимание и на тези, гласували за Ники Хейли. Според допитвания в някои щати като Северна Каролина, където всеки глас ще е важен за спечелване на президентския национален вот, гласували за Хейли отказват да поемат ангажимент за подкрепа на кандидатът на републиканците. Има и републиканци, които смятат, че Тръмп няма да е подходящ за президентския пост ако бъде намерен за виновен по някое от криминалните дела срещу него.

Неотдавнашно допитване на Quinnipiac University, цитирано от Вашингтон Поуст показва, че около половината гласуващи за Републиканската партия или клонящи към гласуване за нея, които са подкрепили Хейли, биха гласували за Тръмп, докато 37% биха гласували за Байдън. Дванадесет процента са казали, че биха се въздържали, гласували за някой други или че все още не са решили.

Доналд Тръмп; Снимка: АП/БТА

Тръмп отбеляза и победа в едно от делата срещу него. Единодушно Върховният съд реши, че само Конгресът може да налага конституционната провизия, която дисквалифицира от държавен пост всеки, който е участвал в действия за събаряне на властта или въстания срещу Съединените щати – само конгресът може да налага тази поправка що се отнася до федерални постове като този за президент.

Делото бе в отговор на изключването на Тръмп от бюлетината в щата Колорадо. Съд в щата се обоснова за изключването с мотива, че Тръмп е участвал в нападението на Капитолия на 6ти януари при приемане резултатите от вота, спечелен от Байдън. Подобни решения имаше и в други щати, но сега всички такива отпадат.

Важно е да се отбележи, че Върховният съд не се възползва от възможността да оневини Тръмп като не взе отношение по заключението на съда в Колорадо, че е участвал в бунт.

В същото време има раздвижване по едно друго дело и раздвижването както изглежда е в полза на Тръмп. Става дума за твърдението на Тръмп, че той има имунитет по обвинения, че се е опитал да преобърне изхода от вота през 2020-a. Това дело се очакваше да започне да бъде разглеждано през март, но сега има друга дата: 25 април. Това означава вероятност за протакане до изборите. И ако Тръмп спечели, ще има лостове да събори обвиненията. От друга страна политиката на Министерството на правосъдието е да не се разследва действащ президент. И това е важно, защото забавяне по това дело може да доведе и до забавяне и по други дела, в които Тръмп казва, че има имунитет.

Избирателите, които са твърда база на Тръмп, както и самият той, виждат в криминалните дела „лов на вещици“. Но за някои от републиканския електорат делата може и да променят мнението – някои биха се замислили, ако Тръмп бъде осъден по някое от делата.

  • Как се отбелязва Денят на жените в Съединените щати?

Културният афиш в столицата Вашингтон е богат на събития, посветени на жените. Има специални изложби и други дейности в музеите. Във Вашингтон има Музей на жените в изкуството, където днес ще се проведе фестивал. Също в Националния музей на американската история има изложба, изтъкваща постиженията, предизвикателствата и мотивацията на ключови жени-изобретателки от 20. и 21. век. Утре в Националната портретна галерия на популярния в града закрит от стъклен покрив двор ще се проведе годишния фестивал за месеца на жените с участия на Вашингтонския балет, уоркшопове и други.

Местна радиостанция в американската столица ще прави безплатна реклама на ръководени от жени бизнеси.

Националния Алианс на историята на жените за тази година е избрал темата „Жените – адвокати за равенство, разнообразие и инклузия“ с призива да се почетат тази година жените, които се борят за равенство и за това да има разнообразие от гласове с различни гледни точки. 

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Таланти от трети страни сформират резервен ешелон за работодатели от ЕС

Европейският икономически и социален комитет прие становище за предложението на ЕК за създаване на Резерв за таланти на ЕС. Това ще бъде първият доброволен инструмент на равнище ЕС за предлагане и търсене на работа за граждани от трети страни , отворен за присъединяване за заинтересованите държави-членки. Очаква се по-късно през годината..

публикувано на 01.05.24 в 16:50
Георги Първанов

Георги Първанов: Най-важният капитал вдигна цената си на пазара на труда

От 6-дневна работна седмица по 12 часа във фабриките преди по-малко от век, светът върви към все по-интелектуален труд и налагането на 4-дневна работна седмица. Ситуацията на пазара на труда много се промени през последните години. Демографската криза, културната промяна, социалните медии, недостигът на работна ръка са фактори, с които..

публикувано на 01.05.24 в 15:15

От днес се променя част от маршрута на столичната нощна автобусна линия № 2

От днес (1.05.2024 г.) се въвежда промяна в организацията на движение на нощна автобусна линия № 2 (кв. "Обеля" – Студентски град), съобщиха от Центъра за градска мобилност. Променя се маршрутът на линията - от бул. „8-ми декември“, по ул. „Акад. Стефан Младенов“, по ул. „Доктор Йордан Йосифов“, наляво по ул. „Акад. Борис Стефанов“, по ул...

публикувано на 01.05.24 в 14:21
Боядисване на яйца за Великден

Деца от различни националности ще боядисват великденски яйца

Фондация "От нас зависи" организират боядисване на яйца в Младост 3 за деца от различни националности. Събитието ще се проведе за втора поредна година. Подробности разказа Весела Деянова, председател на фондацията. "Както сега изключително много работим с украински бежанци, желанието ни беше да създадем една възможност, в която децата, с..

публикувано на 01.05.24 в 13:18

"Първата пушка" - спектакъл посветен на Априлското въстание

Всяка година на 1 май по традиция в Копривщица се провеждат интересни исторически възстановки. Театралният спектакъл "Първата пушка" е възпроизвеждане на епизоди от Априлското въстание, което избухва по нов стил на днешната дата преди 148 години точно на Площад "20 април". От Копривщица предаде репортерът на Радио София Боян Бочев. "Радвам..

публикувано на 01.05.24 в 12:43

"Аз съм мама предприемач" представя майки-мигрантки и професионалния им път в България

„Mom got a job” е кампания на организацията „Мулти Култи“, в която майки мигранти разказват за професионалния си път, въпреки препятствията, с които са се сблъскали. Пред Радио София Бистра Иванова от екипа на „Мулти Култи“ сподели, че кампанията е свързана с емпатия, връзки между хората и интересни истории. „Вече 13 години работим..

публикувано на 01.05.24 в 12:06

Латинска Америка през очите на писателката Кристина Павлова

"Многото стаи" е новата редактирана и допълнена книга на Кристина Павлова. Романът е излизал със заглавие "Изкушени от светлината" през 2006 г. Павлова е лекар, а кариерата ѝ включва и академична дейност в Мексико. Автор е на редица статии и изследвания, както и три романа. "Дните са дни на огромно вълнение, на страшно много емоция от една..

публикувано на 01.05.24 в 11:53