Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Balkan eCommerce Summit 2024 ще събере над 2000 души от 15 държави в София

Снимка: balkanecommerce.com

Balkan eCommerce Summit 2024 е вдъхновяващ двудневен форум, който ще се състои в Арена София на 4 и 5 април 2024 г. Организаторът на събитието, Никола Илчев, обещава впечатляващо събитие, което ще донесе нови перспективи в балканската електронна търговия. Организаторът, който е една от най-влиятелните екомерс личности на Балканите, споделя, че на този форум се очаква да присъстват над 2000 гости, 150 изложители в експо зоната и 20 лектори от цял свят. Целта на събитието е да се създаде платформа за ускорено развитие и създаване на партньорства между екомерс бизнесите в Балканския регион и да се предостави нова отправна точка за тяхното развитие.

Това е уникална възможност за всички участници да се свържат и обменят опит с представители на всички балкански страни, без да се налага да пътуват до всяка една от тях поотделно. Събитието обещава да остави трайна следа в екомерс индустрията в региона. Никола Илчев разказа подробности пред Радио София.

Той сподели, че в последните години електронната търговия както в България, така и в целия регион бележи ръст, защото след ковид периода, в който хората придобиха по-висока дигитална култура и започнаха да търсят по-голяма част от стоките онлайн, все по-популярно сред търговците е станало да търсят излизане на нови пазари. Това е и причината форумът Balkan eCommerce Summit да съществува.

"От една страна е по-добре за потребителя, тъй като в рамките на няколко секунди, няколко клика, натискане на няколко банера единствено и само чрез мобилен телефон, потребителите могат да намерят много голямо количество стоки от всякакъв вид, с всякакъв произход и във всякакъв ценови диапазон, в който те искат да пазаруват", каза той. И допълни, че относно сигурността и защитата на данни потребителите стават все по-образовани и все по-малко посещават съмнителни линкове и банери.

По думите му българският пазар не отстъпва по никакъв начин на европейските пазари по отношение на електронната търговия, като в последните години бележи ръст. Илчев сподели, че има конкуренция между китайските и европейските търговци, но в нашия регион потребителят търси най-ниската цена и често пренебрегва качеството, като е склонен да инвестира в повече време за да намери най-добрата цена. Оттам се получава и популярността на китайските сайтове.

"За нас е много важно да подчертаем, че на това събитие ни се доверяват и идват хора, представители на най-големите социални мрежи и организации, които се грижат за преноса на стоки из цяла Европа. Много сериозни организации, които честно казано рядко можем да видим заедно на едно събитие, тъй като те са преки конкуренти и обичайно между тях конкуренцията не позволява да се появяват на едно единствено събитие", каза Илчев.

Илчев отбеляза, че една от най-често допусканите грешки на онлайн търговците е, че не правят предварително проучване. Много от тях също така не влагат в реклама, а също така пренебрегват доброто обслужване на клиентите.

Той посочи, че Балканският полуостров е станал много привлекателен за западните бизнеси, тъй като европейският пазар е пренаситен, както и, че маркетплейс платформите са помощник за стартиращите бизнеси.

Къде е мястото на изкуствения интелект в електронната търговия?

"До скоро повечето търговци използваха AI да създава по-добро съдържание, използваха го за социалните мрежи за да могат да публикуват по-различни неща, но започнаха по-често да се появяват инструменти, които помагат на електронния търговец да оптимизира сайта си, присъствието си в различните платформи, да оптимизира изображенията си, да анализира много по-голямо количество данни", коментира Илчев. В рамките на събитието ще бъде обсъдено и използването на AI в електронната търговия.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Досю Амуджев

Историята оживява: Досю Амуджев

Днес ще ви разкажем за занаят, изпълнен със знания, специално отношение към детайлите и научен подход.  Това е професията реставратор на книги. А главният герой на историята ни дава пример колко безграничен може да бъде човешкия стремеж за развитие.  Срещаме се с Досю Амуджев. Дълги години познат от предаванията по радиата RFI и Jazz FM, и..

публикувано на 06.07.24 в 16:00

Софийски разкази - Хора и улици. Град като град

Разговорът за предстоящата разходка по Царя с Павлина Делчева - Вежинова.  Събитието  е тук: ."Навремето, по левия тротоар, по посока Орлов мост е вървяла аристокрацията, за простолюдието е бил десният. Може би защото по-хубавите сгради са били отляво. Нашата сегашна разходка ще е по сянката. Започваме от пл. "Батенберг". През 50-те е трябвало да..

публикувано на 06.07.24 в 15:00
Христо Смирненски

Адресите на любовта - Христо Смирненски

За поета, Женя Дюстабанова е „най-нежната муза и най-огнената отрова“ Голямата любов на  „момичето с тъмните бръшлянени очи“, както я нарича в стихотворението „Пролетно писмо“, остава с поета и след смъртта му.  Тя се затваря в себе си,  дълги години пази пълно мълчание за техните чувства и никога не се омъжва. Емоциите им са споделени, но..

публикувано на 06.07.24 в 14:00

Въздушни целувки на всички приятели

Световен ден на целувката е обявен от ООН през 1988 г. Колегите ни от програма "Христо Ботев " подхождат научно по въпроса. Стажант-репортерът ни Надежда Герова пита столичани защо целувката ни прави щастливи: "Знак на близост, може би на обич. Споделяне, приятелство, щастие, радост. Начин да покажеш на партньора си колко го обичаш. Знаеш, че имаш..

публикувано на 06.07.24 в 11:50
Десислава Иванова

Има много красиви, не толкова популярни места

Най-атрактивните летни дестинации с бюджет под 1000 лв. – интервю с травъл влогъра, Десислава Иванова : "Почнах да пътувам преди 10 години, когато не беше толкова популярно. Нямаше толкова полети. Днес бюджетът ми е малко по-висок. Не спирам да пътувам. Има много начини да се пътува бюджетно, с нормален за българин бюджет, всичко е в..

публикувано на 06.07.24 в 10:59

Законодателният акт за изкуствен интелект на ЕС и бъдещето на технологичните компании

Повече от месец на територията на Европейския съюз са в сила нови правила, свързани с изкуствения интелект. Причината – прилагането на вече приетия законодателен акт за ИИ, който поставя на първо място правата на европейските граждани. Извън фокуса остава ефекта, който се постига върху фирмите и по конкретно софтуерните компании. Пред Радио..

публикувано на 05.07.24 в 18:15