Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейският парламент прие законодателство за изкуствения интелект

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Да се съхранят човешките права, но и да се подкрепи технологичния напредък. Това е становището около, което се обединиха евродепутатите, гласувайки законодателния акт за изкуствен интелект (ИИ).

Възможно ли е това да се случи и какво предвижда новия законодателен акт?

Целта му е да защитава основните права, демокрацията, принципите на правовата държава и екологичната устойчивост от високорисков ИИ, като същевременно насърчава иновациите и утвърждава Европа като лидер в тази област. Българският евродепутат Ева Майдел, която е докладчик по становището на Комисията по промишленост, изследвания и енергетика, коментира законодателството и заяви, че едно от решенията, с които икономиката на Европа може да догони развитието на САЩ и Китай е внедряването на ИИ в традиционните европейски компании, тъй като те в момента разчитат на фирми, извън Европа за над 80% от цифровите си продукти.

Развитието на ИИ може да подпомогне бизнеса, но със сигурност застрашава човешките и авторските права. Новите правила забраняват някои приложения, включително системи за биометрична категоризация, основани на чувствителни характеристики, и нецеленасочено извличане на лицеви изображения от интернет или от записи от видеонаблюдение с цел създаване на бази данни за разпознаване на лица. Ще бъдат забранени също системите за разпознаване на емоции на работното място и в училищата, за социално оценяване, прогнозиране на престъпление (въз основа на профилиране или оценка на техните характеристики), както и ИИ, който манипулира човешкото поведение или използва уязвимостта на хората.

Какви са изключенията?

Системи за биометрична идентификация в реално време може да се използват само ако са спазени строги гаранции, например използването на такива системи е ограничено във времето и географския обхват и подлежи на специално предварително съдебно или административно разрешение.

Как ще се прилага?

На национално равнище ще бъдат създадени регулаторни лаборатории и ще се провеждат изпитвания в реални условия, които трябва да бъдат достъпни за МСП и стартиращите предприятия, с цел да се разработи и обучи новаторски ИИ преди пускането му на пазара. Друга част от регулацията ще бъде централизирана на европейско ниво и в Европейската комисия ще бъде създаден нов офис по ИИ, който би трябвало да привлече специалисти на световно ниво, които да отговарят за механизма и констатирането на проблеми.

Какви ще се санкциите?

Няма да има конкретни санкции за неспазване на закона за ИИ. Това, което се очаква е, ако някоя държава членка не прилага закона, то Европейската комисия да започне процедура по нарушаване на закона срещу определената членка.

Какво да очакваме?

Спрямо бизнеса и икономиката би могло да има развитие. А спрямо въпроса за т. нар. deep fake видеа и изображения в законодателството е описано, че трябва задължително обозначение, което да посочва използването на ИИ. Дали ще се прилага това обозначение и ще помогне ли това законодателство за редуциране на разпространението на фалшива информация, тепърва ще разберем.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Доц. Любомир Киров

Доц. Любомир Киров: Не бива компютърът да отнема времето за пациентите

Председателят на Европейския съюз на общопрактикуващите лекари (UEMO) д-р Тиаго Вилануева (Португалия) ще бъде специален гост на 15-ата годишна Национална научнопрактическа конференция по Обща медицина , която ще се проведе на 3 октомври в кк. „Албена“. Гостът ще изнесе лекция, в която ще представи европейската асоциация и какво е „Да..

публикувано на 02.10.24 в 18:12
Походът за свобода ще се проведе в България за 10-а година

Походът на свободата е поход срещу експлоатацията и трафика на хора

Моника Николова от фондация "А21", радетел за права на хората в борбата с трафика на хора, разказа в предаването „Ритъмът на столицата“ за предстоящия  Поход на свободата, който ще се състои на 19 октомври . По думите ѝ, това е глобално събитие, което фондацията реализира вече 10 години. Той обединява хората от много държави и се провежда като..

публикувано на 02.10.24 в 17:40

Децата, записани в градина, се увеличават с близо 10% за две години

Децата, записани в детска градина, се увеличават с близо 10% през последните две години и достигат до 88% през учебната 2023/2024. Това съобщи министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков , който даде начало на дейностите по проекта на МОН „Силен старт“. Финансиране по проекта ще получават 1500 градини и училища с предучилищни групи за..

публикувано на 02.10.24 в 16:34
Кадър от „Границите на Европа“

Документалният филм "Границите на Европа" изобличава лицемерието на Запада към работниците мигранти

Защо хора от Източна Европа са съгласни да си тръгнат от своята родина и да търсят по-добро заплащане на Запад при положение, че условията, в които живеят и работят там, могат да бъдат много сурови? Оправдани ли са рискът и изпитанията заради по-високото заплащане? Това е тема, която е актуална за България и други страни от години. По..

публикувано на 02.10.24 в 16:12
Юлиан Костов

Актьорът Юлиан Костов възпя идеалната жена в новата си песен "Gaia - My Home"

Актьорът Юлиан Костов гостува отново на екипа на предаването "Добър вечер, София“. Прекрасен повод за това бе премиерата на неговата втора песен "Gaia". Гостът разказа коя е Гайя и с какво го е вдъхновила. "Първоначалното заглавие на песента беше само "Home" (Дом). Но ми хрумна, че когато намериш своя човек, тя или той ще ти мирише на дом...

публикувано на 02.10.24 в 15:50

"Топлофикация-София" е в готовност за новия отоплителен сезон

От "Топлофикация-София" имат готовност да дадат начало на новия отоплителен сезон от началото на октомври, съобщават от дружеството. Според изискванията, за да започне масово включване на централното отопление, е необходимо да бъдат отчетени три последователни дни със средноденонощна температура по-ниска от 12 градуса и прогноза от НИМХ за трайно..

публикувано на 02.10.24 в 15:35

Състоянието на жената, скочила от 3-тия етаж при пожар в София, остава тежко

Жената, която заради пожар скочи от третия етаж на къща в центъра на София, е настанена в клиниката по изгаряния в болница "Пирогов" в тежко състояние.  Това съобщиха за БНР от лечебното заведение. Жена е в тежко състояние в "Пирогов" след пожар в София Тя е с обширни изгаряния и през следващите дни, когато състоянието й бъде стабилизирано,..

публикувано на 02.10.24 в 15:16