Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Историята оживява - Планът “Мусман” и първият български квартал-градина

В началото на пролетта дори днес по софийските улици се носи омаен аромат. С кадемлийски мартенички по себе си, плодовите дръвчета цъфтят и радват всички нас. Така е сега. Така е било и някога преди близо 90 години. Вярвам, че въпреки масовия непукизъм на сегашното общество, ние, днешните софиянци ще успеем да запазим в себе си усещането за красота.

А, тя винаги е била част от историята на София. Още от първите градоустройствени планове на града си личи желанието гражданите да бъдат близо до природата. Вероятно най-добрият пример за тази инициатива е прословутият план на немския архитект професор Адолф Мусман.

В началото на 30-те години, София леко напомня на строителните амбиции на сегашните предприемачи. И тогава, както и сега, градът преминава през труден период. В следствие от няколкото бежански вълни в междувоенния период, градът се разраства многократно. Хаотично се обособяват квартали без необходимата инфраструктура. В покрайнините няма улици, които да поемат трафика. Какво да говорим за облагородени паркови пространства, добра свързаност на градския транспорт или пък изрядни водно-канални съоръжения.

Ето защо Столичната община, в лицето на своя обичан кмет, също инженер - Иван Иванов, се обръща към един от най-известните градски архитекти в Европа. Професорът от Дрезден Адолф Мусман. 

Формулировката на плана е ясна: “София трябва да стане един град приятен за дейност и живеене на своите жители, достоен за посещение на чужденци. Той трябва да си създаде една хубава рамка за национални и обществени тържества. София трябва да стане достойният и действително столичен град на българските земи”. 

В звуковия файл откриваме освен сведения за него, откъси от изданието на Столична голяма община, озаглавено “Изграждане бъдеща голяма София” и подробности около първия квартал-градина “Боянски възход” съществуващ и днес:

 
По публикацията работи: Людмил Фотев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

18-то издание на Националната библиотечна седмица

18-тото издание на Националната библиотечна седмица ще се проведе от 10-ти до 17-ти май 2024 г. на тема "Библиотеките-по-нужни от всякога". Това съобщават от Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА), които са организатори в партньорство с фондация "Глобални библиотеки – България". В деня на закриването на кампанията предстои да..

публикувано на 29.04.24 в 13:16

"Франц фон Щук. Между светлината и мрака" - изложба посветена на немския художник

От 16 април до 13 октомври 2024 г. в Националната галерия ще може да бъде видяна изложбата "Франц фон Щук. Между светлината и мрака". Това е първото представяне в България на прочутия германски символист (1863 – 1928), популярен сред широката публика у нас заради творбата си "Луцифер" (1890) от фонда на Националната галерия, закупена в годината..

публикувано на 29.04.24 в 12:12

Девина Василева с премиера на детския късометражен филм "В болест и здраве"

На 11 май, от 16.30 часа, в Дома на киното, ще се състои премиерата на късометражния детски филм "В болест и здраве" на Девина Василева. Филмът, който е с времетраене 7 минути, е номиниран за "Най-добър късометражен филм"  в тазгодишното издание на  Националния фестивал на българското кино - Награди "Васил Гендов" 2024. Девина Василева..

публикувано на 29.04.24 в 12:03

"60 от сърце" – театър за деца в неравностойно положение

„60 от сърце“ е благотворителна инициатива на младата продуцентска компания The Balkan Theatre Factory. На всяко тяхно представление се пазят 60 места, които се предоставят безвъзмездно на деца от домове, в неравностойно положение или деца на бежанци. Пред Радио София режисьорът Олег Степанов и актьорите Никола Куцев, и Антон Колев споделиха,..

публикувано на 29.04.24 в 10:49

Велики понеделник е, започва Страстната седмица

Велики понеделник е. Започва последната седмица преди Великден, наречена още Страстната седмица. От Велики понеделник до Велика събота православната църква проследява събитията през последната седмица от живота на Исус Христос на земята. От Цветница - денят, в който Исус е посрещнат като новия Спасител в Ерусалим, последните дни от живота..

публикувано на 29.04.24 в 08:05

Слънчево над София, с температура около 20°

Днес над Западна България ще бъде слънчево. Над източните райони от страната ще има значителна облачност с валежи от дъжд. В следобедните часове над Централна България ще се развие купеста и купесто-дъждовна облачност и на отделни места там също ще превали, съобщиха от НИМХ. Вятърът от изток, в източната половина от страната от север-североизток ще се..

публикувано на 29.04.24 в 07:35
Даян Русинов и Илона Стоянова

Да си приятел с учениците е въпрос на баланс

След няколко дни ще се честват 145 години от създаването на 117 средно училище „Свети Свети Кирил и Методий“ в град Бухово.  Гости в студиото са Даян Русинов – магистър по музика, преподавател и Илона Стоянова – преподавател по история, цивилизация и философия. Включваме по телефона и директора, г-жа Янка Цекова: "Когато човек има желание за..

публикувано на 28.04.24 в 11:59