Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Има ли втори шанс вкусната и годна храна да бъде спасена

Сиси Симеонова
Снимка: Радио София

Предаването "Радиокафе" днес е част от второто издание на Академията за иновации в агробизнеса. Заедно пътешестваме в света на иновациите, срещите ни са интересни и вълнуващи с хора, развиващи своите иновативни идеи в полза на всеки от нас.

Една от тях е лъчезарната и изключително интересна дама Сиси Симеонова от "Foody", чиято мисия на фирмата е да придават приключенски характер на ежедневното хранене и едновременно с това нещата да стават "по-еко". Отправната точка на идеите, които екипът реализира в продължение на 3 години е "спасяването" на храната и това да не се позволява тя да се разхищава. Тогава няколко заведения за хранене откликват на техния призив да се направи нещо колективно  в тази посока.

"Така че ние сме истинските "foody-та", което в превод от английски означава "чревоугодници", хора наслаждаващи се на храната и които не искат тя да бъде разхищавана“, разкри Сиси Симеонова. Тя допълни, че страстта и любовта към гастрономията е комбинирана с желанието, че в световен мащаб е нужно да сме по-устойчиви в начина, по който се храним, по който живеем и по който правим бизнес.

"Ние със сигурност се стараем да бъдем устойчив бизнес, който помага на хората, отскоро и на компаниите, да успяват да намалят своя въглероден отпечатък, като се наслаждават на  една истински вкусна храна", отбелязват от "Foody".

Какъв е механизмът който допринася за постигането на тази идея?

"Foody" е действащо уеб приложение достъпно за всеки браузър и влизайки в него всеки може да избере какво му се хапва. Храната е напълно годна и качествена, но не е продадена в обичайните часове, след които много хранителни обекти предлагат известно намаление.

"Тази отстъпка те предлагат на нашата платформа, където вие си избирате, плащате с карта, поръчвате доставка,  или вземате на място и си хапвате вкусно", поясни  Сиси Симеонова.

По думите й с това действие не се позволява храната да не бъде продадена и после да бъде изхвърлена.

"Нашата цел е да дадем втори шанс вкусната и годна храна да бъде спасена", подчерта тя.

Според ООН, храната която годишно се произвежда, накрая под една или друга форма бива разхитена и се превръща в петия най-голям замърсител в света, дори по-голям от авиационната индустрия, която сме свикнали да асоциираме директно с вредните емисии, каза още Симеонова.

Чуйте още от разговора на Лили Големинова в звуковия файл и се превърнете в ентусиасти за по-малко разхищение на храната.

По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сбъднах детската си мечта

Красимир Недялков – известен дизайнер и изпълнител, организатор на наградите за мода, шоу и бизнес: "Наградите са на 10 октомври, винаги се опитвам да правя нещо различно. Ще имам ководещ робот. Интересът е огромен, но пространството е бутиково. Гостите са строго поканени. БНР също е сред номинираните. Работя с много голяма лекота, с желание, това..

публикувано на 28.09.25 в 11:49
Георги Михалков

Движим се като въжеиграч по недобре опънато въже

Георги Михалков – известен български режисьор и мениджър на Сити марк арт център е първият ни гост и същевременно домакин, тъй като изнесеното ни студио се намира именно там: "Спектакълът бе по инициатива на създателя на фестивала в Балабановата къща Мила Павлова. Това бе първият прочит на великолепния превод на проф.Шурбанов миналата година. На..

публикувано на 28.09.25 в 10:30

Софийски разкази - ул. “Хан Крум”

Тайните и любопитните истории на ул. “Хан Крум” започват с кооперация "Царъ Крумъ" от края на 20-те години на миналия век, част от софийския архитектурен модернизъм. Там са снимките на култовия филм "Топло", но парното им е пуснато чак 10 години по-късно. Малко по надолу е домът на учителя по български на княз Фердинанд, Добри Ганчев, чиято книга..

публикувано на 27.09.25 в 16:00

Историята оживява - Александър (Сашо) Божинов, копривщенският артист

Наричат го "последният бохем на Копривщица" или "Чичо Сашо" от радиоточката на Копривщица. Като художник рисува своите вдъхновителки и неземната хубост на родния град. Четката му е искрена. Подробности от близкия му приятел Дойчо Иванов, уредник в къщата-музей "Димчо Дебелянов". Но и от друг копривщенец, бивш уредник на същата къща-музей Славимир Генчев...

публикувано на 27.09.25 в 15:00
Боян Пенев и Багряна

Адресите на любовта - Дора Габе и Елисавета Багряна

Дора Габе и Елисавета Багряна – явни „врагини“ или тайни приятелки? Сложната конфигурация в любовните истории на Дора Габе и Елисавета Багряна е най-заплетеният многоъгълник в българския литературен живот. Според градските легенди двете поетеси споделят най-малко петима мъже, но сред тях безспорно изпъква проф. Боян Пенев...

публикувано на 27.09.25 в 14:00
Андрей Андров

"Дъга" надживя комунизма

Андрей Андров ни представя третия брой на антология "Дъга": "Мога да се похваля, че се усеща заздравяване на комикс-културата в България. Възродихме идеята на комикс-бистро, които се събираха веднъж на месец - рисуване на комикс, лафче. Заехме тази практика, има интерес от млади - от 20, 30, 40-годишни. Имаме разширен редакторски екип, който подреди..

публикувано на 27.09.25 в 11:25
Милен Хальов

Училището - веселата част от деня

Милен Хальов оставя настрана богатия си арсенал от фантастични герои и създава съвсем истинска и по детски забавна история, вдъхновена от неговия собствен опит като учител. Писателят със змейско въображение ни кани в класната стая на книга първа от новата си шеметна поредица –  "Комикс клас" : "Имах строг график, като издам една книга да имам..

публикувано на 27.09.25 в 10:30