Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Има ли втори шанс вкусната и годна храна да бъде спасена

Сиси Симеонова
Снимка: Радио София

Предаването "Радиокафе" днес е част от второто издание на Академията за иновации в агробизнеса. Заедно пътешестваме в света на иновациите, срещите ни са интересни и вълнуващи с хора, развиващи своите иновативни идеи в полза на всеки от нас.

Една от тях е лъчезарната и изключително интересна дама Сиси Симеонова от "Foody", чиято мисия на фирмата е да придават приключенски характер на ежедневното хранене и едновременно с това нещата да стават "по-еко". Отправната точка на идеите, които екипът реализира в продължение на 3 години е "спасяването" на храната и това да не се позволява тя да се разхищава. Тогава няколко заведения за хранене откликват на техния призив да се направи нещо колективно  в тази посока.

"Така че ние сме истинските "foody-та", което в превод от английски означава "чревоугодници", хора наслаждаващи се на храната и които не искат тя да бъде разхищавана“, разкри Сиси Симеонова. Тя допълни, че страстта и любовта към гастрономията е комбинирана с желанието, че в световен мащаб е нужно да сме по-устойчиви в начина, по който се храним, по който живеем и по който правим бизнес.

"Ние със сигурност се стараем да бъдем устойчив бизнес, който помага на хората, отскоро и на компаниите, да успяват да намалят своя въглероден отпечатък, като се наслаждават на  една истински вкусна храна", отбелязват от "Foody".

Какъв е механизмът който допринася за постигането на тази идея?

"Foody" е действащо уеб приложение достъпно за всеки браузър и влизайки в него всеки може да избере какво му се хапва. Храната е напълно годна и качествена, но не е продадена в обичайните часове, след които много хранителни обекти предлагат известно намаление.

"Тази отстъпка те предлагат на нашата платформа, където вие си избирате, плащате с карта, поръчвате доставка,  или вземате на място и си хапвате вкусно", поясни  Сиси Симеонова.

По думите й с това действие не се позволява храната да не бъде продадена и после да бъде изхвърлена.

"Нашата цел е да дадем втори шанс вкусната и годна храна да бъде спасена", подчерта тя.

Според ООН, храната която годишно се произвежда, накрая под една или друга форма бива разхитена и се превръща в петия най-голям замърсител в света, дори по-голям от авиационната индустрия, която сме свикнали да асоциираме директно с вредните емисии, каза още Симеонова.

Чуйте още от разговора на Лили Големинова в звуковия файл и се превърнете в ентусиасти за по-малко разхищение на храната.

По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стоян Панчев

Стоян Панчев: Европейски концерни ще произвеждат в САЩ, за да избегнат мита, а ще внасят на Стария континент!

Споразумението между САЩ и Европа или сделката, ако използваме лексиката на Доналд Тръмп, без да знаем детайли по нея, изглежда по-добре отколкото можеше да бъде след заканата за 30% мита на стоките, изнасяни от ЕС отвъд Атлантическия океан. Договореното все още трябва да бъде прието от страните членки, но имаше и доста по-лош сценарий за..

публикувано на 04.08.25 в 16:45

Още нямаме летателна техника за гасене на пожари, действащата е адаптирана

Проблемът с пожарите у нас става все по-сериозен. Те стават повече на брой, по-интензивни и унищожават все повече площи, особено от горите, отчитат от WWF България. За последните 15 години у нас са възникнали и гасени над 7 хиляди горски пожара . Според решение на Народното събрание от 19 юли 2024 г. Министерският съвет е задължен да..

публикувано на 04.08.25 в 15:12

Фестивалът за улични изкуства 6Fest прави лятото в София по-артистично

Карнавални шествия, големи марионетки, куклен театър и цирк са сред събитията, с които Фестивалът за улични изкуства 6Fest (ШестФест) ще направи лятото в София по-артистично. В парковете 6Fest ще представи дневно и светлинно шествие с три от своите големи карнавални кукли, както и работилница по улични и карнавални изкуства, насочена към деца и..

публикувано на 04.08.25 в 13:54

Къде няма да има топла вода в София до 8 август заради профилактика

Годишната профилактика на "Топлофикация София" продължава и от днес до 8 август (петък) 2025 г. с временно спиране на топлоподаването тя ще засегне: ж.к. "Банишора", ж.к. "Света Троица", ж.к. "Фондови жилища", част от ж.к. "Илинден", ж.к. "Зона Б–5", "Зона Б-5-3", "Зона Б–18", "Зона Б–19"; ж.к. "Надежда" - 1, 2 и част от 4, ж.к...

публикувано на 04.08.25 в 12:41
Мартин Атанасов

Институциите у нас не си говорят

Два месеца след като беше представена публично, интерактивната карта “Черна писта“ - разработена от 18-годишния Мартин Атанасов, е била посетена от над 300 хил. души. Платформата визуализира повече от 177 000 пътнотранспортни произшествия, регистрирани от 2021 г. насам, и показа как статистиката се превръща във видима и разбираема информация,..

публикувано на 04.08.25 в 12:36
Деян Колев

Център "Амалипе" ще си партнира с държавата в борбата срещу ранните бракове

Център "Амалипе" си партнира с Министерство на труда и социалната политика и Държавната агенция за закрила на детето в системните усилия, които държавата планира за превенция на ранните бракове.На срещата е поставен акцент върху превенцията на ранните бракове и съответно ранните раждания. На 22 юли става ясно, че център “Амалипе” ще си партнира с..

публикувано на 04.08.25 в 11:29