Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 710 млн. лв. са ни стрували изборите през последните три години

Снимка: Радио ВИДИН

Каква е цената на изборите в последните години? От 2021 г. досега в страната се проведоха общо седем пъти избори – пет за парламент, един за президент и вицепрезидент и един местен вот. А колко средства отдели държавата за тяхната подготовка и провеждане? В последните дни в медиите все по-често се обсъжда възможността евентуални предсрочни избори да бъдат проведени с тези за Европейски парламент на 9-и юни, 2024 г. Вече се чуват и мнения, че времето да се извърви процедурата до издаване на президентски укази за насрочване на парламентарни избори и назначаване на служебен кабинет няма да е достатъчно. Има и коментари, че от Европа препоръчват да не се провеждат избори за Европейски парламент заедно с национални такива.

В българското изборно законодателство обаче ясно е разписано, че тези две кампании могат да се проведат успоредно, като гласуването е в един и същи ден. Разписани са съответните процедури по назначаване на районните и секционните избирателни комисии, по организирането на предизборните кампании и пр. Подробности разказа Диана Ефтимова - председател на Институт за развитие на публичната среда.

По думите й на 9-и юни 2024 г. изборите ще бъдат "две в едно". Последните данни на Института за развитие на публичната среда показват, че за всички избори в последните три години сме отделили почти 710 милиона лева. Най-скъпи са били местните избори от края на миналата година - 188 милиона лева.

"На парламентарния вот миналата година стойността на последните национални избори, които се проведоха е малко над 106 млн. лв. Можем да очакваме, че ако сега се проведат изборите "две в едно", то те ще са съизмерими с изборите "две в едно", които проведохме в края на 2021 година".


Как тези разходи биха се променили сега, ако изборите са две в едно и ако са на отделни дати?

"Ако са в един ден, тогава заплащането ще бъде еднократно за усилието на секционните комисии, разбира се говорим за тях. То ще бъде леко завишено, тъй като вече е обвързано с минималната работна заплата в страната. Знаем, че тази година тя се увеличи с 20%, тоест и възнагражденията на секционните комисии. Ако миналата година на парламентарните избори те са били около 29.5 млн. лв, то сега можем да очакваме, че те ще се увеличат и ще надвишат 35 млн. лв.", каза Ефтимова.

Тя посочи, че ако те се проведат в различни дати заплащането ще се увеличи и ще надвиши 70 млн. лв. само за възнагражденията на секционните комисии. По отношение на транспорта и логистиката на машините за гласуване от ЦИК са обявили обществена поръчка и това ще струва около 1 милион лева. Ако изборите се проведат в две последователни седмици разходите ще се увеличат двойно. Според думите на Ефтимова има европейска препоръка да не се провеждат национални и европейски избори по едно и също време, но тази препоръка може да бъде спазена в идеалния случай.

"По отношение на избирателната активност може би можем да очакваме някакво леко повишаване, ако действително изборите бъдат комбинирани "две в едно". Все пак трябва да имаме предвид, че доста фактори в последните години доведоха до понижаването и устойчивото задържане на активността около 38-40%. Проучванията на различни социологически агенции показват, че се очаква избирателната активност на национални избори да бъде около 35% за национален парламент, а за европейски - около 32%. За жалост традиционно избирателната активност у нас за европейски избори е ниска", сподели Ефтимова.  

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вторият концерт от цикъла "Вдъхновение" на Минко Ламбов с премиера на 22 май

На 22 май, от 18.30 ч., в концертната зала на Общински културен институт „Надежда“, ще се състои вторият концерт от цикълa „Вдъхновение“ на Минко Ламбов, заедно със „Симфониета „София“. Минко Ламбов композира концерта, специално за тромпетиста Венцислав Благоев. „Музиката е прекрасна. Аз отдавна свиря със „Симфониета“, с Минко, други..

публикувано на 21.05.24 в 13:42

Спортът и геополитиката през призмата на актуалния олимпийски идеал

Конференция-дискусия на тема " Спорт и геополитика: мит ли е олимпийският идеал за мир и братство? " ще се проведе на 22 май от 12:00 ч., съобщиха организаторите от Френския институт в България, „София 2024 – Световна столица на спорта“ и Националната спортна академия „Васил Левски“. Във време, когато конфликтите се изострят,..

публикувано на 21.05.24 в 13:12
Марио Хосен солира на откриването на

Научен симпозиум за музиката на композиторите от Дунавските държави

В рамките на международния музикален фестивал „Варненско лято“ има няколко важни насоки, които се развиват целенасочено през последните години. Разказва Марио Хосен, артистичен директор на фестивала: „Вече стана малка традиция в рамките на фестивала да наблягаме и на научния симпозиум – тази година той ще бъде посветен на музиката на..

публикувано на 21.05.24 в 12:31
Валентина Мизийска

Авторът Валентина Мизийска дава съвети по творческо писане в своя сайт

Валя Мизийска обожава математиката и литературата. От малка чете много и постоянно предизвиква себе си с нестандартни задачи. Завършва природо-математическата гимназия в Бургас, специализира икономика в София и в продължение на 15 години работи в рекламния бизнес, където планира и организира промоции, ръководи екипи и управлява финанси, пише рекламни..

публикувано на 21.05.24 в 12:02
Фрагмент от кадър на Алекс Костадинов

Шест фотоистории провокират на тема "Перфектни тела"

Шест истории на танцьори разказват Коста Каркашян (хореограф и визуален артист) и Алекс Костадинов (фотограф) в изложбата "Перфектни тела" , която ще се открие тази вечер (18 ч.) в галерия „Топлоцентрала – Куб“ . Проектът им изследва начина, по който танцовите артисти разглеждат и оценяват сами телата си . Танцуващото тяло бива..

публикувано на 21.05.24 в 11:23

Mentor the Young: Да надскачаш себе си с помощта на по-опитен

Когато един проактивен младеж има възможност да черпи от опита и познанията на по-опитен човек, тогава се спестява време, спестяват се грешки, повишава се ефективността. Младите хора така се развиват по-бързо и резултатно, а менторът участва и помага за реализация на конкретни цели , които могат да бъдат личностни, кариерни или..

публикувано на 21.05.24 в 09:49

Слънчев ден преди новите облаци

Днес ще бъде предимно слънчево. След обяд над западната половина от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места, главно в планинските райони ще превали краткотраен дъжд. Ще има и гръмотевици. Ще духа слаб, в Източна България до умерен вятър от изток-югоизток. Преобладаващите максимални температури ще бъдат между 22° и 27°,..

публикувано на 21.05.24 в 07:20