Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Девето издание на Международния фестивал на природните науки FISSION

Снимка: Американски колеж София

Деветото издание на Международния фестивал на природните науки FISSION ще се проведе на 12-13 април 2024 г. в учебния комплекс на Американския колеж в София. Фестивалът ще събере участници от цял свят, които ще имат за задача да представят своите проекти, както и възможност да се включат в дискусии със съмишленици. На него ще имат възможност да участват ученици от 5 до 12 клас, като те могат да създадат проект в категории, вариращи от биомедицина, биология и химия до екология и науки за околната среда, компютърни науки, математика, физика и инженерство. FISSION започва на 12 април 2024 г., когато се очаква участниците да разположат проектите си на мястото на събитието и да се регистрират. На 13 април ще има церемонията по откриването, представяне на проектите и церемония по награждаването. В рамките на съботния ден са включени и семинари и лекции, които предлагат и ценни възможности за създаване на контакти. 
Подробности разказаха д-р Красимира Чакърова , ръководител на FISSION от 2015 г. и Теодора Даскалова, ученичка от 12. клас в Американския колеж в София, която е един от главните организатори на FISSION 2024.

Д-р Чакърова сподели, че е преподавател в колежа от 30 години. През 1999 г. са създали фестивал на природните науки, в който са били ограничени до изяви на учениците в колежа. А през 2015 година едни от най-добрите проекти, на която тя е бил ръководител са участвали в международен научен фестивал на инженерните и природните науки във Виена. На част от учениците им е дошла идеята да се направи подобен фестивал и у нас, като през 206 г. е било първото издание.

"По време на пандемията, три години подред това събитие не прекъсна. Ние го организирахме онлайн, което действително е трудно и в никакъв случай не може да се доближи до атмосферата и ползите от едно събитие на живо, когато хората се срещат и имат възможност действително да обменят мисли и да разговарят", каза д-р Чакърова.  

Тя поясни, че през 2023 година с помощта на модерните технологии и разширяващите се социални мрежи фестивалът е бил посетен от участници дори и от Тайван. Тази година обхватът на държавите е още по-голям. Една от основните цели на организаторите и на учебната институция е в учениците да бъдат развити всякакви качества.

"Специално артистична програма във формата на проекти няма, но част от всеки един всеки проект е неговото визуално представяне. Аз съм изумена колко много се стараят децата, особено в юношеската възраст, когато те представят модели на това, което са изучавали, което са изследвали в оригиналните макети, начина, по който са ги оцветили и композирали, с огромно внимание към детайла. Така, че всеки един проект има артистична компонента", подчерта тя.

По темата се включи и Теодора Даскалова. Тя посочи, че е с профил "Физика и математика" и в бъдеще обмисля да учи нещо свързано с инженерство.

"Като цяло FISSION ми дава изключително много заради това, че се уча на много неща, които по принцип в училище не се учат. Като например да се свързваме със спонсори, да контактуваме с различни училища и с участниците. Всичките логистики по ивента, като намиране на материали, контактуване с жури, контактуване на участниците. Това са много контакти, които са изключително важни и много умения, които се добиват, като работа в екип, защото ние имаме голям екип от организатори и доброволци от училищата, с които работим и, с които трябва да сме много сплотени, за да можем реално да свършим нещо смислено", каза тя.

По думите на д-р Чакърова журито са специалисти от различни области. Участниците до момента са над 200 човека, като в тях се включват учениците, техните ръководители, както и журито и гостите на събитието.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Всички деца трябва да играят заедно

Ваня Тодорова за новото пространство на конна база "Ахил", която работи с деца със специални образователни потребности: "Мечтата ми е била да бъдем максимално полезни. Сега няма да е само конната база, аз съм ерготерапевт и сме планирали площадка, включително за деца в инвалидна количка. Има рампа да се качи да играе в съоръжение "замък"...

публикувано на 19.05.24 в 11:30
Щерион Пилидов

Сбъднатите мечти на Щерион Пилидов

Щерион Пилидов за новата си песен (но и за произхода на запомнящото му се име): "Аз съм музикант под наем, композирам за доста хора, за съжаление не остава много време за мен. Работя с Ритон, Авеню, Камелия Тодорова. Много различни стилове, това ме развива доста като музикант и човек. Започнах да се занимавам с музика на 16 г. Преди се..

публикувано на 19.05.24 в 11:09
Даниела Тошева

Обучение чрез предизвикателство

"Зелени момичета в помощ на кръговата икономика" - Даниела Тошева, член на управителния съвет на АЛДА Асосиейшън. Развива собствен бизнес в една непопулярна за жени сфера - метали. Впоследствие започва бизнес консултантска дейност в подкрепа на стартъпи и малки и средни предприятия,  занимава се с Европейски проекти като консултант. АЛДА Асосиейшън е..

публикувано на 19.05.24 в 10:45

Читателят не се дистанцира, а съпреживява

Пламен Тотев за романа "Арката на лястовицата"  на датската писателка  Сисел -Йо  Гейсен  ( изд . „ Персей “ ) , който „Уолстрийт Джърнъл“  нарежда сред  „10-те най-добри мистерии  на годината “: "Авторката е биолог, но по ген и талант е най-вече писател. С това постига световна известност. Тя има по-различен поглед за нещата, познава..

публикувано на 19.05.24 в 09:46

Историята оживява: Колоездене България от XIX-и век до днес

България се радва на сериозни традиции в колоезденето. И заедно с моите гости, ще ви разкажем подробностите.  Гостите са Драгомир Кузов - председател на Българска федерация Колоездене, основател и изпълнителен директор на българската компания за производство на велосипеди DRAG и Веселин Стоилов “Спиро” - продуктов мениджър в DRAG и бакалавър по..

публикувано на 18.05.24 в 16:00

Софийски разкази - Българският исторически комикс

Д-р Александър Въчков за Национална изложба на българския исторически комикс: " Таблата са около 170 на брой. Бях изненадан какви неща притежавам. Непрестанно сканиране на нови комикси. Резултатът може да се види на 2 етаж. Издирихме около 110 иммена, но не всички имаха добро качество. Историческият комикс е сред най-застъпения вид...

публикувано на 18.05.24 в 15:00

Адресите на любовта - Димитър Шишманов

Синът на проф. Иван Шишманов се венчава за по-възрастна с 23 години дама Синът на проф. Иван Шишманов, писателят и дипломат Димитър Шишманов, се залюбва със семейна приятелка на родителите си - съпругата на генерал Сава Савов Пенелопе Калъпова. Току-що завърналият се от следването си в Женева младеж е на годините на най-големия от тримата ѝ..

публикувано на 18.05.24 в 14:00