Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

14-та поредна "Златна ябълка" от децата за добрите

Снимка: Fb/Национална мрежа за децата

За четиринадесети пореден път Националната мрежа за децата (НМД) ще отличи със "Златна ябълка" личности, организации, институции и компании, които с работата си са допринесли за защита правата на децата и за подобряване на тяхното благосъстояние. Номинациите вече са отворени и всеки може да посочи своя герой на децата в сайта на наградите. Конкурсът има за цел да подчертае колко е важно специалното внимание към всяко дете и да представят най-добрите практики във всички сфери на детския живот. В срок до 30 април 2024 г. всеки може да номинира, а след това от 1 май до 13 май да участва и в онлайн гласуването за победителите в общо девет категории. А те са: "Герой на децата", "Детска организация", "Училище и детска градина", "Журналист", "Болница", "Община", "Благотворител", "Корпоративно партньорство – финансов принос" и "Корпоративно партньорство – обществен принос". Подробности разказа Георги Богданов, изпълнителен директор на НМД.

Той сподели, че през цялата година НМД работи с партньорски организации и се занимават с проблеми, трудности и несгоди, свързани с детството в България. Наградите "Златна ябълка" се организират в навечерието на Деня на детето - 1 юни, на които ще бъдат отличени добрите примери. Една от категориите е "Герой на децата" и по този повод Богданов каза:

"Ние искаме да има много повече герои за децата на България. Да има герои, които са много по-вдъхновяващи, да не бъдат само героите показани на 1 юни, а през цялата година да извършваме геройства с децата, защото имаме нужда. Ние имаме толкова малко деца в България и толкова много проблеми в детството. Като се има предвид, че почти всяко трето дете живее в бедност, че толкова много деца отпадат от образователната система, толкова много е висока детската смъртност в България, тя е една от най-високите. Затова всяко геройство трябва да бъде почетено, всеки добър пример е важно да бъде показан и отличен."

Той посочи, че проблемът с детските болници е сериозен за страната, но на миналогодишното издание е била отличена Клиниката по детска клинична хематология и онкология (КДКХО) в УМБАЛ "Св. Марина"  Варна.

"Ние сме много критични към политиците и това е така, защото това е основната роля на нашата организация. В края на април ще представим бележника на правителството, който вече за 13-та поредна година го представяме и даваме конкретно оценки така, както се прави в училище - от 2 до 6. И разбира се там препоръките и оценките са били винаги около тройката и са доста проблемни. Така, че политиците са ключово важни за изграждането на политиките за децата. Това, което е важно е, че ние намигваме на политиците тука и понякога имаме политици, които получават "Златна ябълка", които със своята отдаденост и своя ентусиазъм успяват да направят значими неща за децата и семействата в България", каза Богданов. 

Той отбеляза, че е важно децата да бъдат подкрепяни и затова има както общини, така и корпорации, които дават своя финансов принос. По думите на Богданов от няколко години НМД заедно с Асоциация Родители се борят да се ограничат рекламите за хазарт, тъй като хазартната зависимост е призната за болест от СЗО. Всеки желаещ може да даде глас за номинация на сайта на НМД.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сценичното изкуство в помощ на опазването на околната среда

На 21 май 2024 г. (вторник), от 18 часа, в Регионален център за съвременни изкуства "Топлоцентрала" – София ще бъде представен иновативният подход за устойчиво развитие в културния сектор "Театър на колела", разработен от екипа на италианската компания Mulino ad Arte. Екипът на Фондация за предприемачество, култура и образование (ФПКО) отправя..

публикувано на 17.05.24 в 14:38

Иглика Иванова: Медийната грамотност е движеща се мишена

Коалиция за медийна грамотност от години организира различни инициативи, насочени към младите хора. Коалицията обединява организации в областта на журналистиката, образованието и гражданското участие, академични представители и експерти по медийна грамотност. Медийната грамотност е движеща се мишена, коментира пред Радио София Иглика Иванова..

публикувано на 17.05.24 в 13:07

Според доклад "сайтове-гъби" захранват пропагандата към Европа

"Местните проевропейски политически партии, медии, граждански организации са дирижирани отвън марионетки, по-рядко заблудени, по-често купени и продажни." Тази теза е сред основните в пропагандата срещу Европейския съюз (ЕС) и неговите институции, осъществявана от стотици "сайтове-гъби", формиращи т.нар. "Машината" за дезинформация. Това е..

публикувано на 17.05.24 в 12:38

Mirain и Иван Шопов с първи съвместен албум, носещ чистото заглавие "Clear"

На 31 май официално излиза новият съвместен албум на Иван Шопов и Mirain. Премиерата е в столичен клуб, от 20.00 часa, с голям концерт. Пред Радио София Иван Шопов и Mirain представиха албума, който носи заглавието „Clear”. Автор както на музиката, така и на текстовете към песните в албума, е Mirain. „Преди година се събрахме, баща ми ни..

публикувано на 17.05.24 в 11:28

Новите велоалеи в София - ако тази промяна беше лесна щяха да я направят още през годините

През годините велосипедистите многократно са заявявали желанието си в София да има по-добра велоинфраструктура, коментира пред Радио София велокметът на София от глобалната мрежа Bicycle Mayor Network Милен Ангелов. „Да има свързани велоалеи, места където майки с деца спокойно могат да карат велосипед и да се придвижват в градска среда. Ние..

публикувано на 17.05.24 в 10:17

София е изостанала по много параметри и има да наваксва, смята зам.-кметът по транспорта Илиян Павлов

В четвъртък излезе решението на Административния съд, с което се спират промените в движението в центъра на София. Пред Радио София зам.-кметът по направление “Транспорт и градска мобилност“ в Столичната община Илиян Павлов обясни, че тъй като решението на съда е излязло късно снощи, той все още не се е запознал с мотивите. „В днешния..

публикувано на 17.05.24 в 09:13

Дъждът спира, температурите се повишават - в София до около 19°

Днес превалявания ще има само на отделни места, а в следобедните часове облачността над много райони ще се разкъса и ще намалее до предимно слънчево време. Вятърът ще се задържи от изток-югоизток, ще е слаб, в Източна България – до умерен, съобщиха от НИМХ. Максималните температури ще са предимно между 17° и 22°, в София – около 19°. Над планините преди..

публикувано на 17.05.24 в 07:35