Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стадиони в "Подуяне", "Красна поляна" и "Средец" бяха прехвърлени от държавата на общината

Стадион "Септември" тъне в разруха.
Снимка: Фейсбук

Столичният общински съвет (СОС) одобри доклад относно безвъзмездно прехвърляне от държавата на Столичната община на правото на собственост върху недвижими имоти в районите "Подуяне", "Красна поляна" и "Средец".

Вносители на доклада са кметът на Столичната община Васил Терзиев, председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров, съвместно с председателите на комисиите по спорт и икономика – Димитър Шалъфов и Прошко Прошков. В доклада те предлагат Столичната община да стане собственик на комплекс "Герена" и стадионите "Георги Аспарухов", "Септември" и "Юнак".

Пред журналисти в СОС Шалъфов каза, че Столичната община има право да изиска тези имоти от държавата, според Закона за държавната собственост, чл 54., ако държавата прецени, че основанията са подходящи, може да вземе такова решение и да предостави имотите.

Председателят на СОС Цветомир Петров посочи, че стадион "Септември" в "Красна поляна" тъне в нищета от много години и това повече не трябва да се допуска. "Да ги направим едни емблеми за спорта на София, за да могат нашите деца и всички, които се интересуват от спорта да спортуват на тях", посочи Петров. Той припомни, че спортът е приоритет на новото ръководство на общината в следващите 4 години.

Попитан колко ще струва на Столичната община инвестицията за обновяването на тези стадиони, Цветомир Петров каза, че все още не са правени такива изчисления. След като общината ги получи, ще се направи проект и ще се прецени колко пари ще са необходими, посочи председателят на СОС. Ще бъде направена подробна оценка, ще обявим конкурс, за да се направят проекти за тези спортни обекти, каза Петров.

По публикацията работи: Любомир Тодоров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Десетки хора протестират заради промяната на движението в района на НДК

Десетки хора се събраха на протест тази вечер в центъра на София. Недоволните протестират на кръстовището на булевардите "Фритьоф Нансен" и "Патриарх Евтимий". Причината е промяната в паркирането и движението в района въведена от Столична община. Един от недоволните е Антон, който живее в района и има бизнес на метри от мястото на..

публикувано на 07.05.24 в 19:15

Велоалеята по "Патриарха" ще свързва в мрежа още 7

Седем велоалеи ще свързва новото трасе за велосипедисти по столичния бул. "Патриарх Евтимий" и ще се бъдат в мрежа. Това обясни в интервю пред БНР Иво Делин от "Велоеволюция". "Най-актуалната и противоречива е тази велоалея по "Патриарх Евтимий", проект който дълги години Столична община забавяше, явно предната администрация нямаше воля..

публикувано на 07.05.24 в 16:13
Васил Божков

Божков няма да е под домашен арест, плаща 130 000 лева гаранция

Софийският градски съд замени домашния арест на Васил Божков по т. нар. хазартно дело с парична гаранция. Той ще трябва да плати 130 000 лева. Хазартното дело срещу Васил Божков влезе в съда Един от мотивите е, че вече осми месец Божков е с втората по тежест мярка за неотклонение, а делото вече е в съда и той не може да влияе на..

публикувано на 07.05.24 в 15:07
Болницата в Кюстендил

Община Кюстендил дава 400 лв. стипендия на обучаващите се за медицински сестри, но с условие

Община Кюстендил ще отпуска ежемесечни стипендии от 400 лева на желаещите да  се обучават за медицински сестри, обяви кметът инж. Огнян Атанасов. Условието е да имат сключен договор с Районната болница в Кюстендил, по който се ангажират след това да работят в здравното заведение. Те ще получават стипендии както от болницата, така и от Общината...

публикувано на 07.05.24 в 14:33

Дългогодишният кмет Йорданка Фандъкова поема към парламента

Бившият кмет на София Йорданка Фандъкова се е насочила към законодателната зала на следващия парламент. В лидерския 25-и многомандатен избирателен район на столицата  Фандъкова е втора в партийната листа на ГЕРБ след Бойко Борисов. Пред журналисти тя заяви, че поема към Народното събрание с амбицията за развитие и стабилност...

публикувано на 07.05.24 в 12:19
Свежи цветя, положени на лобното място на Ани и Явор, които бяха пометени от лека кола на София през май 2023 г.

Година след смъртта на Ани и Явор: Нов протест на булевард "Сливница"

Жители на столицата излизат на протест на булевард Сливница. С него ще отбележат една година от смъртта на младата двойка Ани и Явор, които бяха блъснати и убити на място от 18-годишен шофьор. Протестът ще се проведе в сряда от 18:30 часа на мястото, където младежите изгубиха живота си – кръстовището между бул. "Сливница" и ул. "Русе"...

публикувано на 07.05.24 в 11:21

По-скъпи билети за влаковете от днес

От днес влизат в сила нови цени на билетите на БДЖ. Поскъпването е средно с 20%. Като причина от Националния железопътен превозвач посочват  инфлацията и повишените разходи. Без промяна ще останат цените на железопътните карти за децата и възрастните хора, които са на символична стойност от 1 лев. Безплатно ще продължат да се возят..

публикувано на 07.05.24 в 10:02