Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Съседите не чули. Не разбрали." - поема срещу домашното насилие

Снимка: Archive

Можем ли с поезия да преборим домашното насилие над жени? Този въпрос задава авторът на поемата "Съседите не чули. Не разбрали." Явор Попов.

Той създава произведението провокиран от случки в неговия квартал и от представлението на Весела Бабинова "Пистолет в торнадо".

"Три неща са, които се натрупаха едно след друго във времето. Първото е един случай на много жестоко насилие в "Хаджи Димитър", който се случи, аз там живея. Другото беше по време на този бум на такива случаи в края на миналата година. Имаше едно момче, което заплашваше момиче от нашия вход зад блока. Полицията не можа да намери адреса достатъчно бързо и след това бях обвинен от кварталния полицай защо им създавам работа, при положение, че жертвата още не е подала сигнал", разказва Явор Попов за решението си да напише поемата и да даде гласност на този проблем чрез поезия.

Поемата "Съседите не чули. Не разбрали." за дни събира над 72 хиляди гледания в ТикТок, почти 9000 харесвания, а десетки жени споделят през какво са преминали в коментари.

"Аз написах една поема да изразя просто моето отношение към тази тема, но в някаква степен се превърнах в консултант. Дори съм насочвал жени към горещата линия за подкрепа на хора, преживяли насилие и в резултат на това те разбраха как да си изкарат ограничителна заповед. Всъщност най-важното е да се подготви с адвокат", казва Явор Попов.

Той си партнира с "Фондация Асоциация Анимус" и "Будителките", за да е сигурен, че посланието, което отправя е точно.

Съветва жени, които имат приятелки, жертви на домашно насилие, да бъдат търпеливи към тях и да ги насочват към специалисти, защото най-често причината те да се върнат отново при насилниците и да пострадат по-тежко е, че остават сами.

Горещата линия за жертви на домашно насилие е 0 800 1 86 76.

Повече за поемата "Съседите не чули. Не разбрали." и за останалите проекти на Явор Попов чуйте в звуковия файл.

@neobozrim

♬ Suspenseful and tense orchestra(1318015) - SoLaTiDo

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изкуственият интелект и медицината

Наближава крайният срок за участие в конкурса за студенти по медицина за есе по темата "Ще остави ли изкуствения интелект лекарите без работа?" Това е второто издание на наградите "Александър Дърводелски", а формата на получаване на есетата и оценяването останат същите, съобщават от Център за защита правата в здравеопазването. Паричните награди..

публикувано на 21.05.24 в 17:30
Снимка: UPI/ Archives of Roy Export Co. Ltd. Charlie Chaplin™ © Bubbles Incorporated SA

Концерт-спектакълът "Чаплин пианисимо" за първи път в България

Концертът-спектакълът „Чаплин пианисимо“ за първи път ще бъде представен в България. На 10 юни софийската публика може да види мащабния проект в зала „България“, на 12 юни в Пловдив - Драматичен театър и на 15 юни във Варна във ФК, в рамките на Международния театрален фестивал „Варненско лято“. Спектакълът е любопитен разказ за живота..

публикувано на 21.05.24 в 16:28

От ЕС обмислят нови ограничения за старите коли

Какъв е в България дялът на пазара за стари автомобили и как ще се отрази това на сектора, джоба и чистотата на въздуха? Любомир Доросиев, зам.-председател на Асоциация на вносителите на автомобили разказа подробности пред Радио София. По думите му българинът е започнал да кара все по-нови автомобили, като статистиката сочи, че от две години..

публикувано на 21.05.24 в 16:08
Национален дворец на културата

Информационен ден по Програма "Европа 2024" на Столичната община

Утре (22 май), в Sofia Lab, ще се проведе вторият Информационен ден по Програма „Европа 2024“ на Столичната община. Експертите ще дават насоки и формуляри за кандидатстване, придружаващи документи и ще разясняват методиката за оценяване. И през тази година, основаната цел е подпомагането и сътрудничеството между гражданите и местната власт...

публикувано на 21.05.24 в 15:09

Вторият концерт от цикъла "Вдъхновение" на Минко Ламбов с премиера на 22 май

На 22 май, от 18.30 ч., в концертната зала на Общински културен институт „Надежда“, ще се състои вторият концерт от цикълa „Вдъхновение“ на Минко Ламбов, заедно със „Симфониета „София“. Минко Ламбов композира концерта, специално за тромпетиста Венцислав Благоев. „Музиката е прекрасна. Аз отдавна свиря със „Симфониета“, с Минко, други..

публикувано на 21.05.24 в 13:42

Спортът и геополитиката през призмата на актуалния олимпийски идеал

Конференция-дискусия на тема " Спорт и геополитика: мит ли е олимпийският идеал за мир и братство? " ще се проведе на 22 май от 12:00 ч., съобщиха организаторите от Френския институт в България, „София 2024 – Световна столица на спорта“ и Националната спортна академия „Васил Левски“. Във време, когато конфликтите се изострят,..

публикувано на 21.05.24 в 13:12
Марио Хосен солира на откриването на

Научен симпозиум за музиката на композиторите от Дунавските държави

В рамките на международния музикален фестивал „Варненско лято“ има няколко важни насоки, които се развиват целенасочено през последните години. Разказва Марио Хосен, артистичен директор на фестивала: „Вече стана малка традиция в рамките на фестивала да наблягаме и на научния симпозиум – тази година той ще бъде посветен на музиката на..

публикувано на 21.05.24 в 12:31