Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

София е домакин на Food & Beverage Forum

Снимка: Радио София

Притежава ли България потенциала да се превърне в международна гурме дестинация – това е една от основните теми, които ще бъдат обсъдени по време на Food & Beverage Forum – първата по рода си професионална среща на шеф-готвачи, хотелиери, ресторантьори и доставчици за индустрията. Тя ще се проведе на 8 май 2024 г. в Event Space 2020 (малкото НДК) в София. По време на Food & Beverage Forum 2024, темата за националната кухня ще бъде разгледана от две страни – кои храни и ястия имат потенциала да станат "визитна картичка" на българската кулинария в чужбина и как можем да развием така популярния в други страни гастрономически или наричан още гурме-туризъм.

Кои са по-важните кулинарни и F&B тенденции през 2024 и кои от тях си заслужава да въведем в ресторанта? Подробности разказа Георги Дучев, изпълнителен директор на Българската асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели (Bulgarian Association of Hotel Executives – BAHE).

"Food & Beverage Forum е ново събитие, което се организира с две основни цели. Едната цел е да съберем професионалисти, които се занимават с храна, или както се казваше едно време "обществено хранене". Това са шеф готвачи, хотелиери, ресторантьори, туроператори, които правят кулинарни турове. Те ще си говорят за тенденциите в кулинарията и бизнеса въобще, като втората част ще бъде по-интересна. Ние каним различни експерти, с които искаме да си поговорим има ли потенциал българската национална кухня да се превърне в експортен продукт и при подходяща реклама да превърнем България в гурме дестинация. Това е тема, която е доста актуална предвид последните тенденции, че напоследък в цял свят има бум на кулинарни предавания и въобще кулинарията е в центъра на интереса на обществото. Става въпрос за храна, която сама по себе си е една изключително позитивна емоция. Ние знаем, че нашата кухня е много добра, но искаме да проверим как може чрез нея да превърнем България в гурме дестинация", каза той.

Къде се намираме в момента и разпознаваема ли е българската кухня за чужденците?

По думите на Дучев ние се губим на фона на световната кулинария, защото маркетингът ни е слаб. В Япония и някои азиатски страни сме известни с киселото мляко, а ако говорим за шопска салата, тя е популярна, защото в продължение на десетилетия е налагана от "Балкантурист". Яйцата по панагюрски и ред други храни са вкарани в рецептурник на "Балкантурист" през 70-те години на миналия век и са въведени в цялата верига хотели, които тогава са посрещали чужденци.


"По този начин се прави маркетинг - с координирани усилия, целенасочено, година след година. Това е което ние трябва да започнем да правим сега, за да можем да говорим за нова вълна в българската кухня, за българската кухня като експортен продукт", отбеляза той.

По думите му всеки празник и повод може да се използва за да промотираме нашата кухня, като ни е нужна повече изобретателност в маркетинга, както и по-координирани усилия между шеф готвачи, хотелиери и ресторантьори. От известно време асоциацията води диалог с хотелиерите за това как може да се подобрят нещата по отношение на маркетинга и извън правителствените програми за реклама са взели решение за стартиране на кампания за българска закуска. Тя трябва да се състои с поне 4-5 неща характерни за нашата кухня - баница, сухи колбаси, сирене и други, като също така е съпроводена с табелка "Bulgarian breakfast". Идеята е, че човек като види табелката ще опита от любопитство закуската, а когато опита е много вероятно тя да му хареса.

"Ние търсим решения там, където можем да ги открием и със собствени сили да направим нещо. Иначе ако говорим за реклама, за промотиране на дестинацията, ние сме много изостанали. Имаме прекрасна кухня, имаме и ужасна реклама. Това е нещото, което трябва ад се промени и се надяваме с малки стъпки, тъй като е дългосрочно и не може да стане от днес за утре, но имаме добри шансове", отбеляза Дучев.

Той посочи, че нашите шеф готвачи са на много високо ниво и по нищо не отстъпват на френските и италианските си колеги. Освен това за рекламата могат да спомогнат и блогърите, а в последните години се организират редица кулинарни фестивали, които имат потенциала да се превърнат в притегателен център за чужди туристи. За тях обаче е нужна координирана работа от Министерство на туризма, браншови организации и отделни хотелиери, за да привлекат интереса към тях и те да присъстват в календарите на местните хотели, които активно да ги промотират.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Форум, 10.04.25: За и против идеята да има часове по религия от първи клас в училище

В предаването "Форум" гости тази седмица са  Лидия Даскалова - политолог и юрист и  Калоян Константинов - журналлист, асистент към Института по балканистика на БАН. Заедно с водещия Лъчезар Христов те обсъдиха следните  теми: Войната по пътищата: Парламентарната комисия по транспорт подкрепи шест законопроекта, свързани с движението по пътищата;..

публикувано на 10.04.25 в 18:15

Радан Кънев: Няма планове, които да засягат спестяванията на гражданите в Европа

Има ли ЕС пряк достъп до спестяванията на хората? Все по-често в социалните мрежи се твърди, че новите планове на ЕС са заплаха за личните спестявания на европейските граждани. Този слух развенча евродепутатът Радан Кънев, който заяви, че много категорично трябва да се каже, че това не е вярно.  “Няма нищо вярно и е много опасен тип..

публикувано на 10.04.25 в 17:28

Идва краят на ски сезона

Зимата може би е вече към своя край, нищо, че снегът ни изненада през април. Но може би скиорите имат последен шанс? Курортен комплекс Боровец, най-старият планински курорт в България и на Балканите, отчита по-успешен зимен сезон спрямо миналогодишния. Въпреки че все още не са обявени точни данни, предварителните записвания показват по-добри..

публикувано на 10.04.25 в 17:25
Седмица на гората

1800 ученици от 11 училища в Община Елин Пелин ще засадят 1800 борчета и дъбове

По случай Седмицата на гората учениците от 11-те училища на територията на община Елин Пелин ще засадят над 1800 дъбови и иглолистни фиданки в землището на село Нови хан. Инициативата е на Община Елин Пелин, а новозалесената площ ще приеме името „Гората на децата“. Подготовката за инициативата е започнала още през есента на миналата година,..

публикувано на 10.04.25 в 17:02
Ваня Григорова

Ваня Григорова: Нарочно бавят отпуснати средства за деца със специални потребности

Темата за пътната безопасност и войната по пътищата, особено актуална през последните седмици, не бе подмината на днешното заседание на Столичния общински съвет. Общинските съветници почетоха с едноминутно мълчание паметта на 12-годишната Сияна, трагично загиналата в катастрофа край с.Телиш, а председателят на съвета Цветомир Петров изказа..

публикувано на 10.04.25 в 16:25

Времето и българската история в 25 игрални и документални филма

Тази година фестивалът "25 през 2025" ще представи поредица от исторически филми. Един млад фестивал, в който Филмаутор съживява в 25 кадъра българската история на голям екран . Фестивалът "25 през 2025 - история на кино" е продължение на фестивалите на Филмаутор от предходните две години, когато стартът беше даден с "30 класики“ за..

публикувано на 10.04.25 в 15:39

В 19. СУ „Елин Пелин“ ще се проведе кариерно събитие, организирано от ученици

На 14 и 15 април 2025 г. от 10.30 до 15.00 ч. в 19. СУ „Елин Пелин“ ще се проведе кариерно събитие, организирано изцяло от ученици от 12. клас под ръководството на Калин Радулов - старши учител по предприемачество в училището . Основната цел на инициативата е да вдъхнови младите хора да открият своето призвание и да направят информиран избор за..

публикувано на 10.04.25 в 15:35