Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

55-то издание на "Софийски музикални седмици"

Снимка: Радио София

"Софийски музикални седмици" е един от емблематичните фестивали за столицата, а откриването на тазгодишното му 55-то издание ще се състои на 23 май. Той ще протече в два модула - майско-юнски и септемврийски. Повече за на събитието разказа проф. Момчил Георгиев. По думите му Софийски музикални седмици са инкубатор на създаването на нови музикални продукти, както и на сътрудничества между Изтока и Запада. Фестивалът е мост, място за срещи и сцена за млади музиканти, както и за много български и чужди произведения, и е носител на лейбъла за качество "Европа за фестивалите, фестивалите за Европа" на Европейската фестивална асоциация. Идеята за създаването му е на Богомил Стършенов, Любомир Пипков и Панчо Владигеров. Откриването ще е на 23 май, 19 ч. в Зала "България".

За първи път на софийска сцена обединяват творческите си енергии Златомир Фунг и Ернст Хьотцл, Леон Боши Милена Моллова, Любомир Денев-син и Антон Сороков, Андриана Йорданова и Боряна Ламбрева, Йълдъз Ибрахимова и Георги Патриков, Давид Фелдман и Гудрун Сидоние Отто, Виржиния Атанасова и Cantanti Dei Monti Verdi, трио Assai и Огнян Константинов, Алон Сариел и Христина Белева, Юрген де Бруин и Калина Андреева, Георгита Бояджиева и Мирослав Димов, Светлин Русев и Теодосий Спасов, Мануела Бончева и Марк Шемие, и др.

"Откриването е със Софийската филхармония, нашият традиционен домакин и съорганизатор със Златомир Функ, този млад музикант с българо-китайски корени, който вече се превръща в една бъдеща звезда и една сериозна фигура във виолончелното изкуство. Впрочем виолончелото е във фокус на фестивала", сподели проф. Георгиев.

На фестивала ще има над 80 прояви с повече от 500 участници от различни държави – Австрия, Белгия, Германия, Италия,  Испания, Израел, Китай, Люксембург, Румъния, Русия, САЩ, Турция,  Украйна, Швейцария, Южна Корея, Япония. За четвърта година продължава идеята за "Преглед на българските оркестри" –  с оркестър "Камерата Орфика НБУ", Софийска филхармония, Симфоничен оркестър – Сливен, Камерен ансамбъл "Софийски солисти", Плевенска филхармония, Оркестър на Музикално–драматичен театър "Константин Кисимов" – Велико Търново, Симфониетите от Враца и София,  Русенска филхармония и Международен фестивален оркестър.

"За първи път имаме и оркестър от Северна Македония оркестър "Профундис" - един камерен състав, в който ще има солист и българин, а това е Маргарита Калчева, която ще солира този концерт на 7 юни. Ето това са примерите как "Софийски музикални седмици" събира култури, музиканти, композитори и вади на сцената неща, които за пръв път се случват тук. Мотото е "Юбилеи и годишнини", каза проф. Георгиев.

На 24 май Музикалното училище "Любомир Пипков" ще има концерт със своите състави в Зала "България". Ще се отбележат и годишнини от рождението на Антон Брукнер (200 г.), Бедржих Сметана 150 г. Арнолд Шонберг, Густав Холст, Йозеф Сук, 125 г. Панчо Владигеров и Франсис Пуленк, 120 г. Любомир Пипков и Национално музикално училище "Любомир Пипков", 110 г. Борис Христов, 100 г. Константин Илиев, Георги Тутев, Илия Темков, Катя Попова, Луиджи Ноно, 90 г. Георги Робев, Иван Спасов, Васил Казанджиев, 75 г. Александър Кандов, Божидар Спасов, Пламен Джуров, Филип Павлов, Румен Бальозов, 70 г. Сузана Клинчарова.

На 26 май ще бъдат представени нови компактдискове на фамилия Владигерови, Албена Врачанска, Кремена Оксенкруг, Атанас Кръстев и Мартина Табакова, Ромен Гариу и Даниела Дикова и др. Ще се състои  и представяне на книги на Диана Данова-Дамянова, Снежана Врангова, Филип Павлов и др., както и майсторски класове и семинари на Сузана Клинчарова, Иван Янъков, Гудрун Сидоние Отто, Валентин Пейчинов, Людмил Ангелов.

Ще има и световни премиери на творби от Албена Врачанска, Александра Карастоянова-Хермелин, Александра Фол, Александър Кандов, Асен Аврамов, Атанас Атанасов, Благовеста Константинова, Божидар Спасов, Васил Казанджиев, Виктор Илиев, Георги Арнаудов, Йордан Гошев, Красимир Тасков, Ксавие Желабер, Мануела Бончева, Марк Шемие, Михаил Пеков, Марин Големинов, Пламен Джуров,Петър Керкелов, Румен Байрактаров, Сабин Леви, Теодосий Спасов, Филип Павлов, Цветан Добрев, Чико Мело.

"Публиката ако се доверяваме на нейния вкус и желание иска да слуша най-вече Чайковски и Бетовен, това е доказано в световен план. В топлистата на стоте най-слушани композитори те са начело. По всяко време на всеки концерт може да се слуша Бетовен, това са "брашняни чували", както се казва", отбеляза проф. Георгиев.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

НИМХ очаква финансиране по Закона за висшето образование

За първи път от много години днес университетите в страната не отвориха врати, с изключение на провеждане на дейности с неотложен характер. КНСБ и „Подкрепа“ заявиха, че отменят планирания протест, но Съветът на ректорите съобщи, че такъв все пак ще има. След протестното писмо от ректорите на държавните и някои частни университети,..

публикувано на 20.05.24 в 14:45

Честваме 125 години от рождението на Дечко Узунов

През 2024 г. се навършват 125 години от рождението на големия български художник и интелектуалец Дечко Узунов (1899–1986). Едва ли ще се намерят малцина, които да не знаят името му, да не са се срещали с негови творби, които отдавна са в музеите и днес определяме с думата "класика". По този повод Софийска градска художествена галерия (СГХГ)..

публикувано на 20.05.24 в 13:57

На извънредно заседание СОС обсъжда промените в движението в центъра на София

Предизвикалата недоволство нова организация на движението по софийските булеварди "Патриарх Евтимий" и "Витоша" ще бъде тема на извънредно заседание на Столичния общински съвет, обяви неговият председател Цветомир Петров. На друго извънредно заседание общинските съветници ще обсъждат проблема с кабинковия лифт от Симеоново до хижа "Алеко" на..

публикувано на 20.05.24 в 13:27

Книгата и вдъхновението

Могат ли книгите да вдъхновяват и друг вид изкуства? Интерактивна инсталация Rayuela e вдъхновена от контраромана на Хулио Кортасар "Игра на дама" и следва неговия принцип за взаимодействие между посетителя и творбата. Пространството има за цел да насочи вниманието на зрителя-участник върху въпроса как комуникираме в ежедневието си и колко важни..

публикувано на 20.05.24 в 13:03

"Да поЧетем" на 24 май на пл. "Славейков"

За четвърта поредна година, на 24 май, на столичния пл. „Славейков“ ще се проведе фестивала „Да поЧетем“. Присъстващите ще могат да четат, да слушат, да говорят и да опознаят литературата, книгите, площада и творците, свързани с него. Пред Радио София Яна Стефанова, която е част от организаторите на събитието сподели, че пл. „Славейков“ е..

публикувано на 20.05.24 в 12:14

Размяна на книги по случай 24 май

По случай 24 май, Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост предстоят редица инициативи. Една от тях е "Размяна на книги" в Банската градина в кв. Лозенец. По темата говори Иван Начев от НЧ "Мечталище 2024". Той призова всеки, който желае, да донесе нова или добре запазена книга и да си избере съответно друго заглавие...

публикувано на 20.05.24 в 12:14

Нов метод за избора в кариерното ориентиране – чрез игра

Един от най-важните компоненти на образованието в 21 век е как да се ориентираме кариерно. През годините се появяват много възможности, които да улеснят учениците, а и не само тях, в по-лесния избор за бъдеща професия. Елица Костова е създател на първата българска авторска игра за кариерно ориентиране и умения за успех. Пред Радио София тя..

публикувано на 20.05.24 в 10:09