Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 18 часа в НАТФИЗ

Фестивалът Shapeshift - пресечна точка между нови технологии, изкуство, музика

Снимка: shapeshiftfestival.com

Фестивалът "Shapeshift - свят на технологии, утопии, човечност" започва днес в НАТФИЗ. 

Паулина Захариева и Димитър Рангелов гостуваха и разказаха на него пред БНР-Радио София.

Shapeshift всъщност означава умението и възможността за трансформиране и промяна на всяка една жива и нежива форма. Фестивалът се организира за втора поредна година и е пресечна точка между нови технологии, изкуство, музика. Поставя се акцент върху иновациите и новите технологии и  как те променят живота на хората, обясни Паулина Захариева.

"Въпреки напредването на технологиите нещата не са се променили толкова, колкото на нас ни се иска. Затова търсим отговори на въпроси свързани с човечността, бъдещето, надеждата, диалога", допълни тя.

  • Утопия и антиутопия в изкуството и технологиите.

"Една от надеждите е, че новите технологии ще изместят част от рутинната работа и ще можем повече да се занимаваме с творчески дейности", посочи Паулина Захариева. По думите ѝ, днес повечето от нас имат осъзнатост, че трябва да се грижат за тялото си, но не отделят достатъчно време за творчество – за рисуване или музика.

"Моята утопия е, че в недалечно бъдеще, свободното време, което новите технологии ще осигурят, ще бъде възможно да се занимаваме с такива неща, без да мислим, че не можем да рисуваме, да пеем и да премахнем бариерите, които сами си поставяме в създаването и експериментирането. Тогава музиката ще бъде повече свързваща и за споделяне, отколкото сега", посочи Захариева.


"Важна е самата идея и самият процес, какво ще направиш, тоест, в един момент, когато всичко е много лесно, много бързо да се направи и нямаш тези препятствия, нямаш дълъг процес, бързо правиш от идея продукт, в един момент се изчерпваш откъм идеи", посочи Димитър Рангелов.

По думите му, тази тенденция започва още отсега, допитвайки се за всичко до изкуствения интелект, свикваме с мисълта, че той винаги е там за нас.

"В един момент всичко, което е “Out to the box“(извън кутията) – мисленето и идеите ще са най-ценните, не целия продукт, който ще създадеш, а как да измислиш начин, той да бъде по-различен от останалите", допълни той.

  • Акцентите на фестивала Shapeshift:

От 18 часа част от лекторите – хора от областта на архитектурата, образованието, дизайна ще отговарят на въпроса "Прекалено ли е да мечтаем за утопия?". Дискусия със свободен достъп.

В 19 часа е откриването на Pop Up изложба с 8 артисти, които използват дигитални технологии и изкуствен интелект за създаване на изображения.

Фестивалът Shapeshift започва днес и ще продължи до 2 юни. Пълна информация за програмата може да откриете на shapeshiftfestival.com

Още интересни аспекти чуйте от разговора в звуковия файл.

По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проверките на НАП се концентрират по морските ни курорти

Националната агенция за приходите (НАП) започва лятната си контролна кампания за спазване на данъчното и осигурително законодателство по българското Черноморие. До края на сезона предстоят над 6000 проверки на ресторанти, нощни заведения, магазини, атракциони и паркинги. Под активно наблюдение вече са поставени стотици обекти по..

публикувано на 04.07.24 в 18:51
Андрей Велчев

И в България идват доста гурме туристи, кухнята се отразява пряко на репутацията

През последните 2 години се отчита фактът, че в страната ни идват гости, заради туристическото удоволствие, наречено храна – различна и специфична за даден регион. "Има немалко гурме туристи", изтъкна пред БНР-Радио София д-р Андрей Велчев- председател на Сдружение за достъпна храна . Хората научават за български дестинации от споделени..

публикувано на 04.07.24 в 17:18
Атанас Димитров

Атанас Димитров: Туризмът ни трябва да усеща гърба на държавата

Туризмът е пътуване, настаняване, хранене, преживяване.  България има много какво да покаже и да даде и като атмосфера, и като природа, и като интериор на местата за отсядане. Секторът обаче се нуждае от държавен гръб – дори само за реклама. Това коментира пред БНР-Радио София Атанас Димитров  - зам.-председател Българската хотелиерска..

публикувано на 04.07.24 в 16:43

Един убит и двама ранени при престрелка в кв. "Модерно предградие"

Престрелка в столичния квартал "Модерно предградие" е станала около 15 часа днес пред пред офис за бързи кредити (блок №3), като са били простреляни  трима мъже - един е починал на място, а двама са ранени. По случая към момента има двама задържани. Главният секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалджиев, който пристигна на мястото, съобщи,..

публикувано на 04.07.24 в 16:05
Димитър Манолов

Димитър Манолов: Да не забравяме за заплатите и КТД не само заради евродирективата

Директивата за адекватни минимални заплати в Европейския съюз трябва да бъде транспонирана в българското законодателство, независимо от срока (15 ноември-бел.ред.), независимо от възможните санкции и от това, че България може да се „шмугне“ някак си. Това коментира пред БНР-Радио София президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов ...

публикувано на 04.07.24 в 15:17

Историята да спасиш едно куче

Тери не е българин по месторождение, а е австралиец. Но е направил за България повече отколкото много българи някога ще направят за животните. Той е създател на приюта за бездомни кучета  Every Dog Matters EU   до Костинброд, благодарение на който стотици бездомничета са се превърнали в страхотни домашни любимци някъде по света, включително и..

публикувано на 04.07.24 в 12:26

Велосипедното движение в центъра на София се е увеличило двойно

Велосипедното движение се е увеличило двойно София. Това каза пред Радио София Радостина Петрова от сдружение "Велоеволюция", цитирайки данни от столичния зам.-кмет по транспорта. „Същевременно автомобилното движение е намаляло в участъка. Това е търсеният ефект и мисля, че хората, които се движат там го виждат това нещо. Има дни и часове, в които..

публикувано на 04.07.24 в 11:23