Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Част от форума Bulgaria Wants You е неговата лична история

Вдъхновителят Явор Николов: Мисията ни е да променим света от България

Чуйте го!

Където и да сме по света, да бъдем свързани и да обсъдим  възможностите за развитие и живот тук в България е голямата цел на форума Bulgaria Wants You, който се провежда в Националния дворец на културата днес.

Събеседник в предаването "Радиокафе" беше и Явор Николов от "Дронамикс" – една от успешните компании, която ни представя в България и по света, която днес получи отличието "Вдъхновител" за популяризирането на България у дома и по света.

Неговата лична история, която сподели с нас е свързана с прибиране в България, след много време прекарано в чужбина. Като студент заминава да учи в Германия, където прекарва близо 9 години, в този период живее една година в Щатите, после в Англия.

"След това започнах работа, която ме отведе в Мексико за три години и половина и в Шанхай, Китай. Всичко това беше едно излизане от зоната на комфорт, което винаги ме е привличало. Беше много обогатяващо", споделя той.

"Човек си дава сметка, че много неща, които приемаме за даденост, всъщност не са", допълва той. Разкрива, че докато е бил по света,  винаги е мислил за връщане в България, но то дълго време не се случва.

"Връщането ми в крайна сметка бе породено от професионално предизвикателство. През тези 15 години в чужбина придобих доста опит в преобръщането на производствени компании, които са в криза. Всъщност, когато се върнах в България, задачата ми беше точно такава – като управител, да превърна един завод в криза, в производство, което може да се мери с най-добрите по света – годината е 2019", отбеляза той.

Как се работи в криза, кои са уроците, които научихте в тази ситуация?

"Беше много трудно. Тогава се преместих със семейството ми от Шанхай в Пловдив, беше голям шок, съпругата ми е от Мексико, синът ми се роди в Мексико, израсна в Китай и после се прибра тук. Адаптацията беше дълга, но тези предизвикателства сплотяват едно семейство", разказва Явор Николов. По думите му за работа в криза се изискват специфични умения и специфичен опит, защото човек няма право на много грешки.

"Когато една компания е в криза, 2-3 грешки могат да я потопят. Затова човек трябва да е много уверен, спокоен и да взима правилните решения, дори те де не постигат бързи ефекти, но да знае, че след време ще имат ефект. Важно е също да има устойчивост да изтърпи последствията, защото преодоляването на тези кризи не става бързо – около 2-3 години отнема едно такова преобръщане", поясни Николов.

Опитът, спокойствието и въвличането на хората в процеса са едни от най-важните неща.

Дори не хората да не им харесва ситуацията, могат да я приемат, ако им бъде обяснена ясно и прозрачно, категоричен е той.

"Мисля, че хората ако имат информацията, която аз имам, биха взели решенията, които взимам, за това комуникацията е изключително важна в една криза", каза Николов. В разговора ще чуете още защо този български гражданин на света решава да се върне в България и да развие своя бизнес тук.

В България има много работа, но малко квалифицирани хора, но това предизвикателство се среща и на много други места, твърди Явор Николов. Според него днес страната ни може да е много конкурентна като работа и заплащане а хора в чужбина, които вече имат сравними опции. 

"Когато аз заминах това не беше така, имаше много малко сектори в които имаше такъв случай", отбеляза той.

"Мисля, че мисията ни е наистина да променим света от България. От България условно, защото компанията е международна – центърът на тежестта ни е в България, но имаме близо 200 души, които са извън нея", каза още Явор Николов.

Кои са ценностите, които ви обединяват?

"Със сигурност, честността. Да сме откровени и ясни един с друг, стремежът към една по-висша цел, да искаме да сме част от едно бъдеще, което е по-добро от днес, както и една форма на патриотизъм, да искаме това бъдеще, освен в целия свят и в България да е по-добро!", посочи той. 

С Явор Николов разговаря Даниел Ненчев. Чуйте още от разговора в звуковия файл.

По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ученици в Перник дебатират за и против легализацията ва марихуаната

За или против легализацията на марихуана ще дебатират ученици от Перник. Проявата е в рамките на Деня на отворените врати, който ще се проведе днес в Съдебната палата в града. В дискусията ще се включат ученици от Гимназията с преподаване на чужди езици „Симеон Радев“ и от Шесто средно училище “Св. Св. Кирил и Методий”. Дебатът е планиран за..

публикувано на 25.06.24 в 08:28

Слънчево, с температура в София около 31°

Днес преди обяд ще бъде предимно слънчево. В следобедните часове ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на отделни места, главно в Западна и Централна България ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици, съобщиха от НИМХ. Ще духа слаб, в Източна България до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са между..

публикувано на 25.06.24 в 07:35
Доц. Александър Христов

"Форум", 24.06.24: Последствията от скъсаната политическа комуникация

През последните 2-3 години при честите избори, които се налага да правим, комуникационно сме в непрекъсната предизборна кампания. Политическите сили търсят начини да привлекат избиратели, но между политическите субекти диалог няма. Това смята доц. д-р Александър Христов - комуникационен специалист и университетски преподавател,..

публикувано на 24.06.24 в 19:21

Български партии са за повече жени в политиката, ама на практика не го показват

Българска платформа - Европейско женско лоби проучи нагласите на гласоподаватели и представители на политически партии към участието на жените в политиката преди изборите за Европейски и национален парламент през юни 2024 г. с онлайн анкета, насочена към представители на политически партии и на гражданското общество. Изводите от анкетата..

публикувано на 24.06.24 в 18:24

Как бизнесът (да) зачита човешките права?

Отговорността на бизнеса за зачитане на човешките права ще бъде във фокуса на първия по рода си форум в България, в който ще се срещнат на едно място представители на всички заинтересовани страни – изпълнителна и законодателна власт, институции, експерти, представители на бизнеса и НПО сектора, в търсене на общи решения за по-справедливо бъдеще...

публикувано на 24.06.24 в 16:51
Н Пр.Урсула Хофтер Дзуколи (вдясно) и Ива Михайлова от посолството на Малтийския орден

30 г. дипломатически отношения на България с Малтийския орден

През 2024-та Суверенния Малтийски орден отбелязва 30 години от установяването на дипломатически отношения с Република България. По този повод в София се организира Международна конференция  "Дипломация и хоспиталиерна мисия", която ще се проведе на 27 юни (четвъртък)  от 9:30 ч. в Аулата на Софийския университет "Св .Климент Охридски"...

публикувано на 24.06.24 в 16:36
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Съставянето на кабинет няма да е трудно, а много трудно

Съставянето на правителство от сегашното 50-о Народно събрание няма да е трудно, а много трудно. Преговорите и консултациите не са толкова важни, колкото това, което ще се случи в самия парламент. Най-логичният вариант е кабинет с първия мандат, но засега ГЕРБ и ДПС не са осигурени с друга подкрепа. Вторият мандат (на ДПС) е почти неизпълним. С..

публикувано на 24.06.24 в 15:34