Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 22 до 24 юни

Спортисти и треньори дискутират по ключови теми на специален форум по спортна психология

Снимка: ФБ/Спортна психология

Ели Динкова е организационен консултант и психолог, представител на голяма компания организатор на Форум по Спортна психология, който ще се проведе от 22 до 24 юни.

В предаването "Спортна среща" тя изясни колко важна е ролята на психологията в спорта и кои са най-често срещаните заблуди, свързани с функциите на психолога в спортния живот.

"Една от най-често срещаните заблуди е, че психологът работи само върху менталната подготовка на спортистите. Друга заблуда е, че към психолога се обръщат само когато има проблем. За спорта трябва да разсъждаваме като за една система, в която освен спортиста, има много други действащи лица. В него има много други играчи освен тези, които виждаме на тепиха, на корта, или на терена – това са треньорите, ръководството и дори родителите, когато говорим за деца в спорта", посочи Ели Динкова.

По думите ѝ, в спорта има и много процеси, които се случват: как се води комуникация, как се решават проблеми, дори как се управлява един спортен клуб и ролята на психолога може да бъде на всяко едно от тези нива.

Форумът по Спортна психология има за цел да събере на едно място различните страни, участващи в сбъдването на спортната мечта, в един общ разговор, в който ще се търсят отговори на поставените въпроси. Дискусията е разделена  в два отделни дни. 

Първият ден, 22 юни е посветен на родителите на деца и юноши спортисти. Серия от теми ще бъдат разгърнати от лектори и гости на събитието, международни психолози. Единият - Мигел Мория, ще присъства на живо, а другият Грег Стайнберг ще се включи онлайн. Поканени са и специалисти от българския спорт, които ще разкажат на базата на своя личен опит, както и родители, преминали заедно с децата си през доста перипетии, които са преодолели успешно. 

Вторият ден на събитието е посветен на треньори и спортисти, с които ще се дискутират теми, свързани с емоции, мотивация и травми – теми ключови за един спортист.

Още аспекти чуйте в разговора на Камен Алипиев с Ели Динкова. Продължението на темата е със Станислава Славова в разговор с Лили Големинова:

По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Да се втурнем по велопътеките или по стъпките на Алеко с приятел

Две отборни състезания ще се проведат на 05.10 и 06.10 в планините Витоша и Люлин . Организаторите от ТД "Боерица" са подготвили няколко трасета за любителите както на пешеходния, така и на велотуризма. Съботното състезание се казва "По стъпките на Алеко" и е посветено на първото туристическо изкачване на Черни връх през 1889 г. от Алеко..

публикувано на 04.10.24 в 14:15
д-р Глинка Комитов

Почина бившият управител на НЗОК д-р Глинка Комитов

Почина бившият управител на Националната здравноосигурителна каса и директор на Столичната здравноосигурителна каса д-р Глинка Комитов. Кончината на д-р Комитов е настъпила на 3 октомври, информират от НЗОК. Д-р Комитов бе управител на НЗОК в периода 17.03.2015 – 05.07.2017 г., и. д. директор на НЗОК от 24.01. до 07.03.2003 г. Бил е..

публикувано на 04.10.24 в 13:28
Авторът Весо Портарски

„Унгарски танци на Тенерифе“ доказва, че животът е твърде кратък, за да сме сериозни

 С пиперлив хумор, безупречен сарказъм и копнеж по малките удоволствия, Весо Портарски кани съвременния читател на стендъп комедийно шоу в сборника с разкази „Унгарски танци на Тенерифе“. Двайсет и пет разказа от личния дневник на автора се превръщат в безупречни скечове, представени през погледа на българин в чужбина, турист в курорти със съмнителни..

публикувано на 04.10.24 в 12:45

Превръщат стари банкови карти в паркова мебел

Инициативата „Град като хората“ се реализира от четири години, а целта е градските пространства да станат по-приветливи. Първото облагородено място в София беше подлеза на бул. „България“, който беше изрисуван с красиви графити, казаха пред Радио София Адрияна Михайлова и Ирена Първанова, които са част от „Град като хората“. Тази година фокусът на..

публикувано на 04.10.24 в 12:26

Безплатни продукти за новородени от бедни и рискови семейства

Новородени деца от бедни и рискови семейства ще получават безплатни продукти по европейска програма, като процедурата в България ще се предлага към общините чрез Агенцията за социално подпомагане. Семействата на новородените деца от бедни и рискови семейства ще могат да получат безвъзмездно 7 вида стоки, предимно детски дрешки – ританки, боди, пижами,..

публикувано на 04.10.24 в 12:05
Национална музикална академия

Проф. Сава Димитров: Има глад за кадри, свързани с музикалното образование и обучение

Националната музикална академия “Проф. Панчо Владигеров” е единственото висше училище за професионални музиканти в България. От самото си създаване Академията популяризира музиката чрез публичните изяви на своите възпитаници и преподаватели. "Аз твърдя, а колегите ми са убедени в това, че Музикалната академия дава най-доброто образование, дори..

публикувано на 04.10.24 в 10:34

Започна освежаване на подлеза "Ротондата" пред Централна гара – София

До края на месец октомври 2024г. влиза в сила нов план за обновление и безопасност на подлеза "Ротондата" пред Централна гара – София. Планът е изготвен от Столичната община, заедно с администрацията на район "Сердика" и кмета на района Момчил Даскалов. Целта е да се решат проблемите, които от години са факт в подлеза - да се подобри..

публикувано на 04.10.24 в 09:03