Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българско участие на провелия се Международен фестивал "Арс Електроника"

Венелин Шурелов и Ралица Георгиева се завърнаха и разказаха

Снимка: Радио София

В началото на месец септември в град Линц, Австрия се проведе Международният фестивал "Арс Електроника", за съвременно и дигитално изкуство.

Фестивалът е най-големият, престижен форум за такъв тип изкуство. Подробности за тазгодишното издание ни разказаха събеседниците в предаването “Радиокафе“ Ралица Георгиева и Венелин Шурелов, които бяха българските представители на форума.

Шурелов подчерта, че съществуващите в България инструменти за ново дигитално изкуство – магистърска програма "Дигитални изкуства“ в Художествената академия, ДА Фест и Международния фестивал за дигитални изкуства, както и процесите, които водят до създаване на съдържание в тази област на изкуството, са довели до изключителната възможност за първи път представители на страната ни да участват в Международния фестивал "Арс Електроника".

“Това е огромен пробив, исторически, бих казал. Самият фестивал е едно огромно събитие, невероятно по мащаб, интензивност, богатство на програма, географско покритие на участници. Един инкубатор на срещи, процеси, пораждащи се отношения и на възможност да сме свидетели на най-новите процеси в областта на изкуството и технологиите“, посочи още той. 

"Изкуство, технологии и общество са трите думи, които обозначават целта на този фестивал“, каза още Веселин Шурелов.

Ралица Георгиева сподели за наученото от човека, артист и преподавател Венелин Шурелов:

„Бях две години в Магистърската програма за Дигитални изкуства в академията, където  имах честта професор Шурелов да преподава. Разговорите с него са силно вдъхновяващи, защото е много запален, умее да хваща и да те занимава с тази тема, която е необятна и изключително интересна“.

“Всичко е възможно, стига да има смисъл“.

Тя разказа за българското участие на фестивала "Арс Електроника", за това какво показаха участниците със своите лични авторски произведения, с които представиха България. Те показаха, че я има на картата на съвременното дигитално изкуство.

“Участвахме аз, Йоана-София Вангелова и Таня Неделчева с три работи: обект инсталация, видео инсталация и кинетична инсталация“, обясни тя.

Да разкажем какво представляват тези обекти, без да могат хората да ги видят, по радиото?

“Моята инсталация представляваше два обекта, две стоманени маси. Занимавах се с генетика, ДНК наследственост и какви са физическите и личностни (душевни) рамки на нашето съществуване“, разкри тя.

“Смисълът на едно художествено произведение е да бъде повод за разговор. Доколкото ще даде отговор или ще постави въпрос, доколко авторът ще бъде изчерпателен в изследването на определена тема е мярка, която самият той поставя".

"Това, което ние преживяхме в "Арс Електроника" и това, което правим тук на "Да Фест", е да срещаме публиката с авторите и да разширяваме полето на самото произведение и на собствените си представи за нашите стереотипи и очаквания“, изтъкна проф. Венелин Шурелов. 

По думите му, каква е нашата принадлежност, какви са границите, какъв е смисълът от това много изострено териториализиране, чувство за национална принадлежност, важи не само за конкретен случай или произведение и е добър повод да се замислим, доколко има смисъл да се вкопчваме в тези категории.

Още споделени интересни аспекти за най-впечатляващото и новото от фестивала "Арс Електроника", чуйте в разговора на Даниел Ненчев в звуковия файл.


По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Търг за съвременно българско изкуство представя творби на млади и изявени майстори

Търг за съвременно изкуство ще представи творби на изявени и млади съвременни български майстори.   Как се остойностява съвременно изкуство днес, как се продава и купува, как се създава стойност, разказаха в предаването “Радиокафе“ Милена Едвиг и Красимира Кунева. "В продажбата на съвременно изкуство нашият пазар е слабо развит и това е..

публикувано на 20.09.24 в 15:15
Камала Харис и Доналд Тръмп

Дебатът Тръмп-Харис е все още горещ

Повече от седмица след края на дебата между вицепрезидента Камала Харис и бившия президент Доналд Тръмп, също и недоказаните твърдения за това как имигранти от Хаити се хранят с домашни любимци продължават да са тема на разговор. Стигна се дори и до бомбени заплахи и отменяне на събития въпреки, че официални лица неведнъж отрекоха подобни..

публикувано на 20.09.24 в 15:12
Клиника по урология на Военномедицинска академия

Медици от 7 държави на курс при уролозите от ВМА

Специалисти от седем държави се включиха в двудневен курс, организиран от Клиника по урология на Военномедицинска академия, ръководена от проф. д-р Илия Салтиров. В научно-практическата академия се включиха медици от България, Израел, Сърбия, Република Северна Македония, Словения, Румъния и Турция. Специално участие взеха и..

публикувано на 20.09.24 в 14:35
На кръстовището на столичните улици

Митинг-шествие в подкрепа на по-строгите правила за обучение на младите шофьори

Близки на деца, загинали на пътя, ще се присъединят към планирания за следващата сряда митинг-шествие в подкрепа на новите, по-строги правила за обучение и провеждане на изпити за младите шофьори.  Това стана ясно преди началото на поредното заседание по делото за смъртта на 15-годишния Филип Арсов.  Той загина миналата годинина - дни преди началото на..

публикувано на 20.09.24 в 13:16

30 премиерни за България заглавия на петото издание на фестивала Sofia DocuMental

Oт 28 септември до 6 октомври, в сърцето на София и онлайн в цялата страна, ще се проведе петото издание на Международния документален филмов фестивал Sofia DocuMental. Това е първият международен фестивал в България за художествено документално кино с фокус върху човешките права, организиран от Балкански документален център. В рамките на 9 дни,..

публикувано на 20.09.24 в 12:13

Константин Павлов: Сегашното райониране на София е добро

Нещата, които зависят от Столичния общински съвет стават трудно, тъй като няма ясно изразено мнозинство, каза пред Радио София кметът на район „Лозенец“ Константин Павлов. „С неясно мнозинство в Общинския съвет, трудно минават важни решения. От друга страна, в Столичната община влязоха съвсем нови хора. Те се стараят да подредят нещата по нов..

публикувано на 20.09.24 в 09:29

Значителна облачност с валежи, температурата в София - около 19°

През следващото денонощие облачността ще е по-често значителна, на места в низините и котловините сутринта с намалена видимост. На места ще има валежи, в планините на Югозападна България и в югоизточните райони ще са временно интензивни и с гръмотевици, съобщиха от НИМХ. Ще духа слаб, в източната половина от страната умерен североизточен вятър...

публикувано на 20.09.24 в 07:35