Стремежът към поевтиняване е общ знаменател за много хранителни стоки и продукти, които през последните месеци и години видимо са влошили качеството си.
Това обикновено става там, където технологиите позволяват използването на евтини заместители.
Това коментира пред БНР-Радио София Богомил Николов от Асоциацията на активните потребители. И посочи като емблематичен пример сиренето, произвеждано с палмова мазнина.
Въпросът е дали обществото и институциите изпуснаха някои от секторите от погледа и контрола и защо.
Освен млечния сектор Николов посочи още, че слабо място може да се намери във всички бизнеси с преработване на храна, където се влагат много добавки, включително означени с "Е…" – консерванти и оцветители, които невинаги са безопасни за здравето при натрупване в организма.
"В ябълката няма да ги намерите. Нито в домата, откъснат от градината. Но по телевизията ще видите реклами точно на тези храни в шумящи пликчета. Не можем да наречем качествена храна такава, чиято рецепта е измислена в лаборатория. В сравнение с румънските, на българските фермерски пазари могат да се видят бутикови храни."
Регулациите обикновено са съобразени с интересите на големите производители. В европейските страни за малките производители съществуват изключения и облекчения. Често пъти некачествените продукти са устойчиви, защото хората ги купуват, въпреки по-ниското им качество. Важно е да правим разумен избор, но често пъти това е лукс, заради недостатъчното финансови средства, с които разполагат хората, коментира още Богомил Николов.
Чуйте разговора на Мария Илиева.Днес през по-голямата част от деня и над по-голямата част от страната ще има значителна ниска и средна облачност. След обяд облачността от запад ще започне да намалява и през нощта срещу вторник над цялата страна ще се изясни, съобщиха от НИМХ. Само на отделни места ще превали слабо - дъжд и сняг. Ще духа слаб, в Източна България умерен северен вятър...
За предстоящата премиера на "Веселата вдовица" в Националния музикален театър говорим с двама от "виновниците" за събитието. Началото е със Стефан Илчев, един от солистите: "Подготовката е много голямо преживяване - никога не знаем какво да очакваме. Режисьорът Валентин Ганев много разбира целия процес - музикалния, заедно с визуалния. Благодарение на..
Албена Ненкова има зад гърба си няколко книги – трилогията за „Софиянката, която слага всичко в тигана“, книги за виното и книга за ракията (с разкази по тази интригуваща тема). Родена в София, израснала като малка в Ловеч при баба си, Албена живее интересен и пълнокръвен живот. Така е и като човек. Била е в националния отбор по синхронно..
Приемаме, че информирането е нещо добро, но знаем, че всичко има две страни. Досега обаче никой не е поглеждал на този процес както п роф. Ювал Харари. Той хвърля сянка на съмнение върху това твърдение, казвайки, че под информация се разбира: 1. това, което ни дава знания за света, а 2. – това, което подрежда света. В единия..
Разказът е на Снежана Маринова - краевед, изследовател на историята на Стара Загора и съавтор на книгата “Мозайка от миналото на Стара Загора”:
Как се казва сега кварталът, кой носи орлите, откъдето започва и още любопитни неща - в звуковия файл: И още: кои са сградите на "портата" на т.н. "трета извънградска част"? Какво е имало на мястото на Полиграфическия к-т? Още подробности от спомените на майката на Драган Тенев, който разказва за обитателите на квартала, в който прекарва почти 70 г...
В рамките само на една година телевизионната легенда Иван Гарелов губи и двете си съпруги, които обича - бившата и настоящата. И Василка Гарелова (запазва фамилията му след развода, заради двете им деца), и Донка Стамболийска са журналистки. Но само дама със същата професия би могла да разбере отдадеността на работата и рисковете, които поема..