Историята на храните и напитките като част от развитието на България от Освобождението до 90-те години на XX век разказва изложба на Държавна агенция “Архиви“(ДАА)
Как са се произвеждали и продавали те, каква е била културата на сервиране, кои са били най-посещаваните ресторанти и сладкарници, какви са били любимите храни на популярните личности – ще разберем, ако посетим изложбената зала на ул. “Московска“ 5, в София от 17 май до 6 юни.
С изложбата “Храни и пития на българите от ориенталската трапеза до столовата“ ДАА ще участва в Нощта на музеите на 17 май.
Непосредствено след Освобождението в България тече кулинарна революция. В началото маниерите са фриволни. На първия придворен бал през януари 1880 г. “гостите ометоха буфета с баснословна бързина“, свидетелства в мемоарите си Константин Иречек.
На втория бал пред очите му политикът Марко Балабанов изяжда сам цяла щука. Но банкетната култура бързо се издига и дори провинциалното чиновничество започва да дава изискани обеди и вечери. В крайдунавските градове, наред с черен хайвер и печени пилета, задължително се поднася модното тогава ястие "чига майонеза“. Банкетните питиета са водка, коняк, вино и сифон (газирана вода).
По времето на Фердинанд I на мода са изобилните маси.
Менюто за официалната дворцова вечеря от 20 ноември 1898 г. включва 11 стъпки, между които сьомгова пъстърва по венециански, филе от млади пуйчета по тулузки и фазани с трюфели. Девет различни чаши за вино могат да придружават само основните блюда на аристократичната вечеря (производител от епохата поддържа в каталога си 146 прибора за маса – от лъжички за маслини до вилици за ядене на костенурка).
При цар Борис III официалните вечери са сведени до минимум, постите се спазват строго. За разлика от баща си Фердинанд, цар Борис никога не преяжда.
Най-знаменитото заведение на Третото царство си остава сладкарница “Цар Освободител“ пред Руската черква – истински клуб на знаменитостите от литературната, художествена и научна сцена. Открива я през 1908 г. завърналият се от Америка македонец Коста Стоянов. До затварянето й през 1947 г. в нея прочутото “кафе синджирлия“ пият Елин Пелин, Сирак Скитник, Асен Златаров, Йордан Йовков, Елисавета Багряна, Иван Милев, Илия Бешков, Светослав Минков и др. Сградата й е окончателно разрушена през 1977 г. Времето на социализма идва със свои специфики: дефицитни стоки, които се продават "под щанда“ или само по Нова година като банани и портокали. Кафето е виетнамско и с лош дъх, заради което мнозина прилагат следната хитрост: заливат зърната с български "коняк“ и ги препичат повторно.
Същевременно се създава мощна хранително-вкусова промишленост, в която България се специализира в рамките на Съвета за икономическа взаимопомощ. Изпреварваме всички социалистически страни, когато през 1965 г. първи започваме производството на “Кока-кола“, дори 8 г. преди Гърция. Изложбата разказва и уникални истории, като тази на основателя на някогашната шоколадова фабрика "Щастие“ Стефан Тодоров.
Посетителите могат да разгледат различни артефакти, вкл. порцелан и стъкло от наследството на писателя Симеон Радев и съпругата му художничката Бистра Винарова.
Изложбата поставя и въпроса за археологията на сетивата.
Не знаем какъв вкус е имал шоколадът през 1930 г. или станимашката малага, чиято рецепта е изгубена със смъртта на производителя й Аристидис Чорбаджака… Но всеки сам, на базата на собствения си опит и въображение, може да направи реконструкция на ароматите, вкусовете и текстурите на ястията – интерактивността е заложена в над 120-те уникални фотографии, идващи от 29-те държавни архива в страната. Заглавието на изложбата е вдъхновено от браншовия съюз на производителите на храни и напитки към Българския занаятчийски съюз в Третото българско царство, който се е наричал “Храни и пития“.
"Изложбата се опитва да пресъздаде не само европеизацията в бита, а по-скоро превръщането на храната в артефакт и в технологично възпроизводим атрибут", посочи доц. Михаил Груев - председател на Държавна агенция "Архиви".
"Опитали сме се да илюстрираме как навлиза европейската кухня, най-напред сред буржоазията, сред по-заможните градски семейства и как по-късно това се превръща в масова практика, как се променят вкусовете на българина и какви нови ястия идват на трапезата, как се поменя тя, ако щете и височинно, затова, защото в традиционното общество трапезата е на земята или на ниските паралии, които познаваме от епохата на Възраждането", допълни той.
Чуйте целия разговор на Яна Спиридонова и Роман Михайлов с доц. Михаил Груев в звуковия файл.Юбилейни чествания по повод първия организиран поход, осъществен от Алеко Константинов преди 130 години, планира Българският туристически съюз. От 27 до 31 август 2025 г. в София и на Витоша, любителите на туризма могат да се включат в шествия, спортни надпревари и концерти, с участието на обичани български артисти. Празникът ще започне на 27 август..
Срокът за възражение срещу изравнителните сметки за парно и топла вода изтича на 31 август, напомня омбудсманът Велислава Делчева. "Във връзка с постъпващите жалби от граждани, в края на кампанията за отчитане на уредите за дялово разпределение за периода 2024-2025 г., омбудсманът Велислава Делчева напомня на клиентите на топлинна енергия, при..
"Български пощи“ временно преустановяват приемането на всички пратки за САЩ от днес, съобщиха от държавната компания. Причината е в планираните промени от администрацията на страната, свързани с митническото обслужване на влизащите там пратки. При промяна в ситуацията - информация ще бъде публикувана на сайта на дружеството, допълват от..
4-годишният Мартин, който беше блъснат от младеж с АТВ в Слънчев бряг, остава в кома. Няма промяна в състоянието на детето след транспортирането му с хеликоптер в Пирогов в понеделник. Полетът не е оказал негативно влияние върху състоянието на момчето. Прилагаме консервативно лечение, заяви пред журналисти тази сутрин детският реаниматор в спешната..
През деня ще преобладава слънчево време с временни увеличения на облачността, по-значителни над Южна България, но ще е без съществени валежи. Ще духа слаб вятър предимно от север-североизток. Максималните температури ще бъдат между 26° и 31°, в София - около 26°, съобщават синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология. В планините..
Липсват ли лекарства в аптеките и защо в България периодично се появява недостиг на лекарствени препарати? Възможно ли е проблемът да е не само на местно ниво, но и общоевропейски, дори и с международен характер, от който страната ни да е сред потърпевшите? В предаването “Ритъмът на столицата“ разговаряме с магистър фармацевт Богдан..
Вероятно още през ноември ще влезе забраната за ползване на мобилни телефони от учениците в училище. Това ще стане след приемането на измененията в закона, коментира министърът на образованието и науката Красимир Вълчев , който се включи в официалното откриване на обновената сграда на Колежа по туризъм към Бургаския държавен университет "Проф. д-р..