Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Владимир Иванов - председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата

Цените на основните хранителни продукти остават стабилни

Снимка: БГНЕС

От началото на юни e в ход кампания на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, която всяка седмица информира за движението на цените на основните хранителни стоки на едро. Целта е да се избегнат спекулациите с цифри и невярна информация в процеса по приемането на еврото.

Гражданите могат онлайн да следят хода на цените, каза пред Радио София председателят на ДКСБТ Владимир Иванов. Той обобщи данните към настоящия момент.

Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата

"Имаме нормални движения на пазара. Имаме движение на захарта, като започнем от 20 май от ниво 1,81 лв. към момента е 1,95 лв. Абсолютно нормално движение. Интересното тук е, че имаме повишение на вътрешния пазар на средната цена и същевременно спадане на цената на захарта на външния пазар. Фасулът тръгва от ниво 4,35 лв., към момента е пак 4,35 лв., като е минал през нива 4,44 лв. Оризът – и тук не можем да кажем, че има ясно изразена тенденция. Тръгваме от 3,38 лв., отиваме на 3,35 лв. към днешна дата. Има нормално циклично движение на цената. Брашното – тръгва от 1,54 лв. на 20 май, към момента е 1,55 лв. – нормални търговски взаимодействия“, обясни Иванов.

По думите му, при цената на олиото има установен ръст на нарастване от 3,15 лв. от 20 май към 3,30 лв. в момента. Цената на олиото в световен мащаб е стабилна, уточни той, което означава, че няма тенденция от нарастване на цената, но стабилизирането на пазара ще стане след като се появи новата реколта от слънчоглед. Цената на яйцата остава стабилна, посочи Владимир Иванов.

"При цената на кашкавала имаме тенденция за спад през последните 30 дни. На 20 май от 18,60 лв. към момента е 18,44 лв. Цената на сиреното запазва равнището си – от 11,40 лв. на 11,39 лв. Маслото – от 3,17 лв. към момента е 3,09 лв. По отношение на киселото мляко имаме определено подчертана тенденция към спад от 1,43 на 20 май към 1,35 лв. към момента", посочи Владимир Иванов.

Той добави, че при свинското месо има ясен спад на цената, макар и с малко. Това е и продуктът, който за последните 5 години показва стабилна цена, заради голямото производство в Европа на свинско месо.

Държавната комисия по стоковите борси и тържищата следи 27 хранителни продукта от първа необходимост, каза Владимир Иванов и добави, че цените на услугите за последните три години са далеч по-голям бич за потребителската ни кошница, отколкото цените на храните.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Вики Божилова

Вики Божилова и семейството като ценност

Вики Божилова е една млада жена, покорила световни конкурси за красота, днес реализирана в професията и семейството: "Всички българки сме красиви. Красотата е едно, но короната трябва да помага. Като дете исках да стана актриса, но с това навлязох в средите като рекламно лице. Сега се омаловажават конкурсите, тези в чужбина имат друга тежест. В..

публикувано на 19.10.25 в 11:53
Сибила Темелкова

Не можеш да станеш пиар, ако не ти е призвание

Сибила Темелкова е пиар на годината и по този повод ни гостува в ефир: "Наградата радва - денонощните усилия биват забелязани. Работата ми е призвание, предизвикателствата са безброй. Ако няма доверие, няма как да сме полезни. Трябва да се знаят и хубавите, и лошите страни. Сега малко се разводняват нещата.  Трябва да сме целеустремени, да не се..

публикувано на 19.10.25 в 10:56
В околностите на Лопян

Селото със скалните кукли

Разходката ни в района на Етрополе ни води и до с.Лопян. Представя ни го Габриела Начева, технически сътрудник в кметство Лопян, община Етрополе: "Все повече хора търсят спокойствието, чистия въздух и природата. Изоставените имоти се броят на пръсти. Лопян привлича с природата - червената скала, скалните кукли и църквата "Св.Св. Петър и Павел"...

публикувано на 19.10.25 в 10:11

Младежи на фокус

Радиокафе ни разхожда до община Етрополе в разговор със зам. кмета Ивайло Георгиев: "Миналата седмица бяхме наградени в категория "Малки общини" на Националното сдружение на общините - точно тя е за работа, която трудно се вижда от гражданите, но ако не я свършим, трудно ще постигнем другите неща. Радвам се, че сме сред водещите в комуникацията и..

публикувано на 19.10.25 в 09:53
Градското казино

Софийски разкази - Градското казино

Градското казино - днес това е СГХГ. Като е било построено е било мегдан, недалеч са били първото Народно събрание, първата Община, Княжеския дворец са били на ръка разстояние. Една от идеите е била на това място да бъде Съдебната палата. Но в 1888 в града пристига японецът г-н Камчик - талантлив акробат заедно със семейството си. След едномесечен..

публикувано на 18.10.25 в 16:00
професор Васил Захариев

Историята оживява - професор Васил Захариев, труд първи

Художник-график, изследовател и преподавател, чиято 130-годишнина честваме през 2025 - това е професор Васил Захариев. Любомир Николов е уредник в Историческия музей в родния град на професора - Самоков: "Професор Васил Захариев е една от големите личности, която заслужава да бъде оценена подобаващо. Излязоха издания, в които може да се оцени неговата..

публикувано на 18.10.25 в 15:00
Ванча Дойчева и проф. Димитър Шойлев

Адресите на любовта – Ванча Дойчева и проф. Димитър Шойлев

"Ние сме като двете половинки на една ябълка", казва актрисата за съпруга си, известния хирург-ортопед. Когато се запознават, той не подозира, че красавицата със сини очи по която хлътва на мига, е звезда на Народния театър. По онова време Димитър Шойлев от десет години работи и специализира в Полша при прочутия ортопед акад. Адам Груца и..

публикувано на 18.10.25 в 14:00