Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заради проблеми с електрическите подстанции цели региони в страната могат да останат без ток

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Множество електрически подстанции в страната са в лошо техническо състояние и затова не е изключена нова трагедия като тази в Ихтиман, където преди дни загинаха двама работници от бившия чугунолеярен завод. Предупреждението е на новосформираната неправителствена организация "ЮДИЦ" - сдружение, в което участват изявени юристи, лекари и икономисти. То си поставя за цел да помага на държавата и институциите при общуването им с гражданите.

Председателят на Сдружението адвокат Ирен Савова обясни, че "ЮДИЦ" работи от години по темата за електрическите подстанции. Според нея най-ярката илюстрация на проблема с недобрата им поддръжка е именно трагедията в Ихтиман, където са констатирани безстопанственост и липса на техническа поддръжка. Не се знае и чия собственост е подстанцията.

Освен че много от подстанциите в страната са в лошо техническо състояние и по този начин застрашават живота на хората, според Ирен Савова те се явяват и финансов ресурс за държавата, от който тя не се възползва:

ЕРП-тата ползват тези подстанции и не е ясно плащат ли на някого. Ако плащат, на кого и колко. Всички ние знаем, че това са такси, които се начисляват в нашите сметки.

Адвокат Марияна Попова каза, че във всеки един от окръжните градове има поне по една подстанция. Потенциален проблем са и всички бивши заводски подстанции. Заради недобра поддръжка и неизяснена собственост на електрически подстанции в страната цели градове и райони може да останат без електричество, предупреждават от "ЮДИЦ".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!