Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Пътуване във времето: Що е то "яхнаджийство" ?

Маслото от орехи - вторият най-популярен поминък в Казанлъшко

възстановената яхна от ИМ "Искра" в Казанлък

Чували ли сте за масло от орехи? А опитвали ли сте? 

Допреди сто -сто и петдесет години, така нареченият "шарлан" от орехи е бил достъпно и популярно  масло, което се е използвало буквално във всяко домакинство. А в Казанлъшко и по-специално в село Енина, производството на шарлан от орехи е било и семеен бизнес. 

Работилницата, в която се произвеждало то, се нарича "яхна" или "яхнаджийница". И благодарение на Исторически музей "Искра" в Казанлък, в старата част на града - Тюлбето, гостите и жителите на Казанлък могат да се върнат назад във времето и да видят как се е произвеждало маслото от орехи. 

Технологията не е била много проста - минавала е през четири етапа. Първото, разбира се, са орехови ядки, първо качество. Те се изпичали в пещ и след това се стривали фино на брашно с воденични камъни. За задвижването им се ползвала животинска впряга - магарета или кон. Любопитното е, че за да не се завърти свят на животното, се слагала качулка на очите му. След като брашното  от орехи станело готово, се подгрявал казанът.  В него се варяла сместа от вода с орехово брашно, до сгъстяването й. Получената смес се насипвала във вълнени чували, а те се пресовали. И в резултат на пресоването, изтичало маслото от орехи. А останалата смес се превръщала във вкусен орехов тахан. 

Цялата тази дейност била енергоемка, започвала от октомври - ноември. Полученото масло се съхранявало в специални делви, вкопани в земята, за да се запазят качествата му. А в Казанлъшкия край производителите държели на качеството - заради това ореховият шарлан си пробил път до големите градски пазари, дори преминал границата на България. 

Какво превърнало този вид поминък в музеен експонат? Както и други любопитни подробности можете да чуете в интервюто с Момчил Маринов, директор на Исторически музей "Искра" в Града на розите. 

  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Какво още не знаем за този фантастичен летен плод?

"Отвън зелено, отвътре червено, що е то?" Динята е най-разпознаваемия летен плод. И най-вкусният, според мнозина. Сочна, полезна и винаги предпочитан десерт, тя води своето начало от древността. Спорен е въпросът коя е родината на динята, но дали е..

публикувано на 03.08.25 в 11:33

Сватбените байраци - мода или завръщане към традицията?

През последните години се наблюдава тенденция за завръщане на интереса към българските традиции и обредни символи. Шевиците и автентичните ритуали добиват все по-голяма популярност и се превръщат в желано присъствие по лични празници и сватбени..

публикувано на 03.08.25 в 10:00

Празник на домата ще се проведе в старозагорското село Горно Ботево

Традиционният празник „Дон Домат – плодът-зеленчук“ ще забавлява за осма поредна година жителите и гостите на Старозагорското село Горно Ботево. Вкусното събитие е с начало в събота от 10.30 ч., в парка на селото. Организатори на честването на вкусния..

публикувано на 01.08.25 в 13:01

"Тайна градина" в село Тъжа приютява детски палатков лагер без телефони

Трето лято " Тайната градина на Саша" в павелбанското село Тъжа ще отвори врати за палатков лагер за оцеляване за деца от 7 до 14 години.  Общо лагерниците могат да са 12 , всяко от децата си носи палатка и само си я разпъва . Ако срещне..

публикувано на 29.07.25 в 15:26

Здравословна храна в училищата – лична кауза, която е на път да се осъществи

Храната в училище е тема, която вълнува всички родители, най-вече тези, за които здравословният хранителен режим е приоритет. Училищните лафки предлагат пакетирани стоки с обилно количество консерванти и рафинирана захар, бърза храна и празни..

публикувано на 25.07.25 в 12:32

Своеобразна улица на дините има в Стара Загора

Старозагорската улица "Димчо Стаев" се е превърнала в улицата на дините , показа репортерската ни проверка.  През около 700 метра по протежението на улицата, след "Симеон Велики", почитателите на вкусния плод могат да избират от поне три хармана с..

публикувано на 25.07.25 в 09:05

Изправността на пожарогасителя може да спаси живот

Юни, юли и август са месеците, през които се регистрират най-много пожари в автомобили, сочи статистиката Пожарите в автомобили могат да възникнат по различни причини като късо съединение, неизправности в двигателя или топлина от прегряване...

публикувано на 27.07.25 в 14:15

Празник на плодородието подготвят в село Ракитница

НЧ „Отец Паисий 1906“, кметството на село Ракитница и Община Стара Загора канят на осми Празник на плодородието. На пъстрата програма ще се насладят всички посетители на 26 юли 2025 г. (събота). Празникът ще започне от 17.00 ч. в парка до чешмата на..

публикувано на 24.07.25 в 15:23

Туристическият информационен център в Стара Загора организира безплатни градски обиколки

Инициативата „Безплатни градски турове" ще зарадва отново жителите и гостите на града на 2 и 3  август  (събота и неделя), от  10.00 ч., с две от най-любимите теми на старозагорци – „Знатните фамилии на Стара Загора и техните къщи" и „Поетична разходка..

публикувано на 24.07.25 в 15:04

Старозагорка е сред младите лидери, които се борят с климатичните промени

Старозагорката Илияна Семерджиева е посланик на Европейския климатичен пакт. Тя участва в различни дейности и създава активности, които да насочат вниманието на хората към климатичните промени и екоинициативи. В същността на Европейския..

публикувано на 23.07.25 в 15:23