Чували ли сте за масло от орехи? А опитвали ли сте?
Допреди сто -сто и петдесет години, така нареченият "шарлан" от орехи е бил достъпно и популярно масло, което се е използвало буквално във всяко домакинство. А в Казанлъшко и по-специално в село Енина, производството на шарлан от орехи е било и семеен бизнес.
Работилницата, в която се произвеждало то, се нарича "яхна" или "яхнаджийница". И благодарение на Исторически музей "Искра" в Казанлък, в старата част на града - Тюлбето, гостите и жителите на Казанлък могат да се върнат назад във времето и да видят как се е произвеждало маслото от орехи.
Технологията не е била много проста - минавала е през четири етапа. Първото, разбира се, са орехови ядки, първо качество. Те се изпичали в пещ и след това се стривали фино на брашно с воденични камъни. За задвижването им се ползвала животинска впряга - магарета или кон. Любопитното е, че за да не се завърти свят на животното, се слагала качулка на очите му. След като брашното от орехи станело готово, се подгрявал казанът. В него се варяла сместа от вода с орехово брашно, до сгъстяването й. Получената смес се насипвала във вълнени чували, а те се пресовали. И в резултат на пресоването, изтичало маслото от орехи. А останалата смес се превръщала във вкусен орехов тахан.
Цялата тази дейност била енергоемка, започвала от октомври - ноември. Полученото масло се съхранявало в специални делви, вкопани в земята, за да се запазят качествата му. А в Казанлъшкия край производителите държели на качеството - заради това ореховият шарлан си пробил път до големите градски пазари, дори преминал границата на България.
Какво превърнало този вид поминък в музеен експонат? Както и други любопитни подробности можете да чуете в интервюто с Момчил Маринов, директор на Исторически музей "Искра" в Града на розите.
Отборът на регионалната дирекция по пожарна безопасност и защита на населението в Стара Загора ще вземе участие в юбилейното издание на Международно състезание по пожароприложен спорт във Варна. Това съобщи Георги Георгиев, който е рекордьор в..
Преходните месеци между различните сезони са предизвикателство за родители и деца. Есента е времето, когато децата са изправени пред двойно изпитание - свършват ваканционните безгрижни дни, започва новата учебна и творческа година. Сега е периодът, в..
Научно-образователен детски център „Музейко“ представя изложба, посветена на зелената енергия в РБ „Захарий Княжески“ в Стара Загора. Експозицията гостува в града този петък, 27 септември, за Нощта на изкуствата, съобщи директорът на културната..
Константин Димитров е писател, педагог, богослов, поет и...пътешественик. Той е дипломиран преподавател и преводачс испански, английски и руски езици с 35 годишна практика. През 1993 год. става член на Мадридската асоциация на филолозите. Има издадени..
След успешното възстановяване на популацията на белошипите ветрушки от "Зелени Балкани" в България само тази година от Центъра в природата са пуснати 1500 птици. Още около 150 -200 от птици от редкия за България вид са задържани за размножителните..
Лятото неусетно се приплъзна между пръстите ни като морски пясък, и ето че вече на прага на новата учебна година деца и родители се вълнуват как ще премине тя. Освен трескавата подготовка по набавянето на задължителните ученически пособия и покриване на..
Ако търсите добрият пример, разходете се из улиците на България. Най – вероятно е да ги срещнете в морската ни столица, ще ги разпознаете по китарата в ръка. Филип Донков, който е само на 14 и приятеля му Васил Желев се срещат случайно, а любовта..
Ученическо състезание, игри и забавления „Като рицарите“ организират Клуб „Изследовател – роден за приключения“ в неделя на 15 септември от 11ч. в парк „Артилерийски“ в Стара Загора. Събитието е стартово за началото на учебната година, поясни за Радио..
Един от легендарните български войводи, закрилник и на поробеното българско население е Стоян - Индже войвода. Той живял през 18-ти и двадесетте години на 19-ти век и за родното му място спорят няколко селища, сред които са селата около Бакаджика –..
Петък 13-и от векове е смятан за лош ден . На тази дата много хора отказват да пътуват, да правят големи покупки или да подписват договори, факт е, че суеверията около числото 13-и измъчват човечеството от векове. Според изследователите съществуват..
Студио на Радио Стара Загора
Телефон на слушателя
тел. 042 616440
Email: efir@radio-sz.net
Нюзрум на Радио Стара Загора
тел./факс 042 604227
Email: rsz@radio-sz.net
Рекламен отдел
тел. 042 616431, 042 616432
Email: reklama@radio-sz.net