Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ямбол е една от двете общини в България одобрени по проект „Визия 2045“

Снимка: https://newsite.eg-yambol.org

Ямбол е една от двете общини в България, които ще участват в проект „Визия 2045“. Целта на проект „Визия 2045“ е да обедини усилията на училища и общински администрации за привличане на всички заинтересовани страни  в създаването и експерименталното прилагане на иновативен модел за постигане на климатична неутралност на местно ниво.

Едно от четирите училища в страната, които ще се включат е Езикова гимназия „Васил Карагьозов“ в  Ямбол . Училището вече има опит в проекти, насочени към енергийна ефективност и екология, съобщи директорът на гимназията Йордан Милков. Той припомни, че на 6 март Националният доверителен екофонд обяви резултатите от процедурата за участие в проекта, финансиран от Европейската инициатива за климата (EUKI) на германското правителство. По проекта са кандидатствали над 50 български общини. Избраните, които ще участват в проекта, са община Ямбол - с Езикова гимназия „Васил Карагьозов“ и Основно училище „Любен Каравелов“, и община Добрич - със Средно училище „Петко Рачов Славейков“ и Средно училище „Димитър Талев“.

Йордан Милков разказа за партньорството още, че проектът се изпълнява от международен консорциум, ръководен от Независимия институт по околна среда в Берлин (UfU) в партньорство с Националния доверителен екофонд, Асоциацията на общините „Енергийни градове“ (Energy cities) в Краков, Полша, Регионална енергийна агенция на Савинска, Шалешка и Корошка области, Словения.

За реализиране на задачите в проекта  са планувани няколко  групи действия, в които вземат участие учебните заведения, общините и другите заинтерсуваните страни. Те започват в края на месец март с първа среща, на която да се набележат основни дейности, към които екипът да се насочи при стартиране на проекта, каза Йордан Милков и уточни: "В началото ще извършим оценка на въглеродния отпечатък на всяко училище по проекта. Тази база данни ще бъде въведена в специален калкулатор и след като бъде направена оценка и анализ, на базата на нея ще бъдат поставени цели за този 3-годишен период за постигане на въглеродна неутралност".

От всяка от трите страни (България, Словения и Полша) в проекта ще вземат участие по две общини с по две училища всяка. Периодът на изпълнение на проекта е до април 2025 година. Дейностите в училищата 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Второ събитие по проект "Преход на възможностите“ ще се проведе в Стара Загора

Изпълнението на европейския проект „Преход на възможностите“ продължава с второ събитие в Стара Загора. „Бранд Медия България“ и Агенцията за регионално икономическо развитие (АРИР) организират съвместно кръгла маса, на която в дълбочина да бъдат..

публикувано на 27.03.24 в 08:40

Радостин Танев: Зелената цел на Общината е на човек по дърво

Парк „Митрополит Методий Кусев", по-известен сред старозагорци като Аязмото, е едно от емблематичните места в града. В последните няколко години обаче растителният и дървесен потенциал на парка  видимо намалява. Основният вредител е короядът ,..

публикувано на 13.03.24 в 10:02

Обсъдиха Прехода на възможностите в Стара Загора

Tракийски университет беше домакин на конференция „Преход на възможностите – Стара Загора“, която се проведе на 29 февруари от „Бранд Медия България“ и Агенция за регионално икономическо развитие – Стара Загора. Модератор на работните панели на..

публикувано на 06.03.24 в 11:26

Разясняват възможностите на прехода и Териториалния план

На срещата на 29 февруари целим да дадем яснота и конкретика по Териториалните планове, съобщи д-р Румяна Грозева, изпълнителен директор на Агенцията за регионално икономическо развитие – Стара Загора (АРИР) по повод събитието „Преход на..

публикувано на 28.02.24 в 10:00

Конференция разяснява енергийната ефективност на сградния фонд

В рамките на поредицата кръгли маси за финансиране на устойчива енергия, Министерство на енергетиката и Центърът за енергийна ефективност ЕнЕфект с подкрепата на Коалиция „Да обновим България“ организират  конференцията „Енергийната ефективност на..

публикувано на 31.01.24 в 10:00

Среща за разясняване как ще се изпълнява Териториалният план организира АРИР в Стара Загора

"Новите предизвикателства в началото на годината за екипа на АРИР са няколко. Проектите, по които ще работим са по важни за региона теми. Позволихме си да се върнем към един такъв - да се даде шанс на млади хора, които по една или друга причина не са се..

публикувано на 24.01.24 в 12:42
Юлиан Попов

Старозагорски регион със специално представяне на COP28 в Дубай

У нас излизането от по-силните горива не е в голяма степен резултат на национална политика, а е бизнес , предприемаческо или корпоративно решение. България е пример за разнообразни решения за трансформация в различните индустрии – циментова,..

публикувано на 20.12.23 в 10:00

Започна изграждането на екологично и иновативно междублоково пространство

Стартира проект „Зелени решения за междублоково пространство в кв. „Железник“ за преодоляване на „Градския топлинен остров“. Той ще се реализира в пространството  на жилищните сгради с административни адреси ул. „Загорка“ № 31; ул. „Загорка“ № 33, ул...

публикувано на 04.12.23 в 14:38

Европейският съюз готви нова регулация за развитие на водородната икономика

Предстои съвсем скоро Европейския съюз да одобри нова регулация за изграждане на инфраструктура за алтернативни горива, в които се включва и водорода. Това сподели в интервю за „Минутите на Зелената сделка“ Георги Симеонов, директор дирекция..

публикувано на 30.11.23 в 17:02

Старозагорска делегация се включва в Европейската седмица на водорода 2023

Д-р Румяна Грозева, изпълнителен директор на Агенцията за регионално икономическо развитие- Стара Загора заедно с ректора на  Тракийски университет проф. Добри Ярков и екип от университета  участват в  най-голямото годишно събитие, посветено на..

публикувано на 22.11.23 в 10:00

Свързани новини

Ямбол е една от двете общини в България одобрени по проект „Визия 2045“

Ямбол е една от двете общини в България, които ще участват в проект „Визия 2045“. Целта на проект „Визия 2045“ е да обедини усилията на училища и общински администрации за привличане на всички заинтересовани страни  в създаването и..

публикувано на 15.03.23 в 10:00