Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Рожен през юли ще развеем най-високото българско знаме

Снимка: интернет

Необходими са малко над 600 хиляди лева за да се издигне на вр. Рожен българският национален трибагреник! Той ще бъде най-високото знаме на пилон в Европейския съюз и флагът, поставен на най-висока надморска височина - 1430 м. 

  Над 300 000 лв. са събраните пари и материали за издигането на най-високия пилон от 111 м.  в Европейския съюз, на който ще се вее българското знаме. То ще бъде издигнато на Роженските поляни на 1430 м. височина. В подножието му ще бъде положена карта на България от бял врачански камък, с послания от 28-те области в страната. Тя ще бъде с размери 5 на 3 м. За  изработването й от учениците на Професионалната гимназия по каменоделство в с. Кунино, са необходими два месеца.

  Старозагорци в посланието „Древност и дух несломим, с дъх на липи и на рози“, което е много красиво, са вложили авторски подход и творчество. То е сред най-оригиналните и носи в себе си символите на старозагорския край. Инициаторите на родолюбивата кауза  се надяват да открият най-високото знаме на 13-ти юли  в присъствието на хиляди българи от страната и чужбина. Това съобщи за Радио Стара Загора вдъхновителят на идеята Симеон Караколев.

 Той припомни, че идеята е родена от желанието да се обединим около символ, който да ни сплоти, а не да ни разединява и противопоставя, както се случва през последните 34 години.

  Инициативата, превърнала се в кауза е подкрепена и от президента Румен Радев.

 „Българското знаме е единственото, което ни обединява. Не помня народът ни да е бил толкова разединен и обезверен…

 Преди 500 години, българският народ е нямал тяло, но е имал дух! А сега е обратно – има тяло, държава, но го няма този дух, който е съхранил българския народ и традициите ни. Това знаме трябва да обединява всички  - от всички етноси и религии, всички, които наричат себе си българи! Цифрата едно олицетворява за мен  новото начало, а трите единици символиризират триединството…Надявам се с Божията помощ и подкрепата на всички българи и бизнеса, на 13-ти юли на Рожен да открием най-високия пилон и издигането на българското знаме!“ , завърши Симеон Караколев.

 В звуковия файл чуйте интервюто със Симеон Караколев.


 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Съвет към абитуриентите: Красотата започва отвътре навън

Гримът е форма на себеизразяване и позволява на хората да проектират своята уникална идентичност и красота. В миналото е бил символ на богатство и изисканост, а днес е необходимост за съвременната жена и част от грижата за кожата на лицето. Наближават..

публикувано на 19.05.24 в 10:45

Белоглаво лешоядче на 12 дни от днес в Зоопарк Стара Загора

Белоглаво лешоядче на 12 дни бе прието този следобед в Зоопарк Стара Загора. То е излюпено в инкубаторите на Спасителния център за диви животни на сдружение "Зелени Балкани", и е второ яйце на едната двойка лешояди, обитаващи зооградината.  Малкото..

публикувано на 17.05.24 в 16:45

Над 200 кучета от 70 породи ще участват в международна киноложка изложба в Първомай

Над 200 кучета от повече от 70 породи ще се включат в международна изложба, организирана от киноложкото дружество в Първомай. Това съобщи в интервю за Радио Стара Загорапредседателят на дружеството Пеньо Запрянов. Осмото издание отново се провежда..

публикувано на 17.05.24 в 12:08

Макис Сиопис: „Обичам България и шопската салата!“

Той се казва Макис Сиопис, на 31, от Гърция. Пристига в Българ, за да учи „Педагогика“. Научава български език и започва да сбъдва мечтите си. Съдбата го среща с музиканта Петър Писарски от група „Атлас“ и става част от музикалния проект „Зелени..

публикувано на 16.05.24 в 15:32

Оправдан ли е страхът от змии

Ловуването и освобождаването на змии може да звучи като необичайна заетост за повечето хора, но за Александър Мечев е ежедневие. В интервю за Радио Стара Загора, той сподели опита си от срещите с тези същества. „Змиите често..

публикувано на 16.05.24 в 14:04

Стоян Омарчевски - човекът, на който Стара Загора дължи създаването на Търговската гимназия

Знаете ли кой е Стоян Омарчевски?  Повечето хора свързват името му с честването на Деня на народните будители, но реално му дължим много повече.  Стоян Омарчевски е родом от Нова Загора, завършва мъжката гимназия " Иван Вазов" в Стара Загора през 1908..

публикувано на 14.05.24 в 06:20

Кариерно консултиране за деца

Кариерното ориентиране е важно от най-ранна детска възраст. Изборът на професия е следствие от множество фактори, но преди всичко на добра информираност.  В разговори с (не)познати деца, освен за годините и името, ние често ги питаме и какви искат..

публикувано на 13.05.24 в 15:26

Всяко второ лице е засегнато от някаква форма на тревожност или има близък, който страда от нея

Психологът Даниел Троев представи своята първа книга, озаглавена "Отвъд тревожността", като резултат от години на работа с хора, страдащи от тревожност, паник атаки и емоционални притеснения. В интервю за Радио Стара Загора, Троев споделя, че..

публикувано на 11.05.24 в 10:58
Динко Цвятков , Моника и Даная Илиеви

СУ „Иван Вазов“ е едно от първите училища в община Стара Загора, което минава изцяло на разделно събиране

СУ „Иван Вазов“ е едно от първите училища в община Стара Загора, което минава изцяло на разделно събиране на отпадъците и за целта ще бъдат поставени необходимите контейнери. Това каза за Радио Стара Загора директорът на училището Динко Цвятков. Вчера..

публикувано на 09.05.24 в 16:15

Всички пътища за бесарабските българи водят към България

  Жана Суслина е бесарабска българка, която много пъти е идвала в България и всеки път открива по нов и различен начин прародината на дедите си. При случайната ни среща в Ямбол, разбирам, че идва за втори път в града на Диана, а брат й и дъщеря й живеят в..

публикувано на 11.05.24 в 06:30