Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празник с Фолклорен ансамбъл "Нашенци"

На 19 април в 19.00 ч. сцената на Държавна опера-Стара Загора ще бъде гостоприемен дом на хармонията и красотата на българските песни и танци с празничния концерт на представителен Фолклорен ансамбъл „Нашенци“. 

Познатият на поколения старозагорци Фолклорен ансамбъл „Нашенци“, благодарение на любезното съдействие на Община Стара Загора, ще отправи своя сърдечен поздрав към жителите и гостите на града. Зрителите ще имат възможността да се насладят на феерията от багри, музика, песни и танци. Над 50 са участниците, които ще се изявят на сцената на Операта. Те ще представят както емблематични утвърдени хореографии, така и нови музикално-танцови композиции от различни фолклорни области. Групата за автентичен фолклор при ансамбъла ще зарадва публиката с емоционалните си изпълнения. Своя танцов дебют ще направят и най-малките изпълнители – децата от подготвителната школа към „Нашенци“.

Концертът е реверанс към всички поколения изпълнители, оставили дълбока диря в над 40-годишната история на ансамбъла. Но същевременно е завет и към младите творци – бъдещите пазители на неугасващия огън на фолклорното наследство.

Ансамбъл „Нашенци“ е създаден през 1979 от Атанас Атанасов. През 2001 година Ансамбълът става член на ЦИОФФ. От 2008 година до днес негов художествен ръководител е Недьо Иванов.

Чуйте повече в прикачения звуков файл: 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

„Светът е нашата песен“ обедини музиканти в проект с кауза

„Светът е нашата песен“ е музикален проект с кауза за опазване на околната среда. В него се обединяват музиканти, като група "Strykers“, невероятният глас Гергана Стоянова, позната ни от музикален формат и най – малкият участник, но голям по душа Леон..

публикувано на 28.06.24 в 17:25

Свиленградската професионална гимназия изпраща много успешна учебна година

Професионалната гимназия по селско стопанство и икономика "Христо Ботев" в Свиленград изпраща една изключително успешна учебна година. Десетки са отличията и наградите, спечелени от възпитаниците на гимназията в различни конкурси и състезания...

публикувано на 28.06.24 в 16:05

Историческият музей в Свиленград привлича малки и големи с интересни инициативи през лятото

Историческият музей в Свиленград със съдействието на Общината и Арт галерията организират и тази година ваканционна програма за работа с деца „Лято в музея”. Предвидени са поредица от събития и атрактивни занимания като часове по моделиране с глина,..

публикувано на 28.06.24 в 11:52

„Най-щастливото турне“ на Графа стартира с грандиозен концерт в Летния театър в Стара Загора

Този петък (28 юни), голямото лятно шоу на Графа ще разтърси Летния театър в Стара Загора. От екипа му гарантират, че всички очаквания на публиката ще бъдат надминати. В основата на програмата е концепцията на впечатляващия концерт на Влади Ампов на НС..

публикувано на 28.06.24 в 11:10

Д-р Уес Уинджит представи "Позитивната образователна среда: Адлериански подход" в Тракийски университет

Д-р Уес Уинджит гостува на Тракийски университет и изнесе своя лекция за първи път на живо в зала на университета. Срещата е по покана на Департамента за информация и повишаване на квалификацията на учители  при Тракийски университет - Стара Загора..

публикувано на 27.06.24 в 13:00

Стара Загора събра елита на куизърите в България

В събота Стара Загора беше домакин на "Фестивала на знанието". Най-добрите отбори по куиз в страната си дадоха среща на третото поредно издание, организирано от варненеца Димитър Георгиев. 156 участници, разпределени в 21 отбора, отговаряха на 80..

публикувано на 25.06.24 в 18:30

Конкурс за късометражно кино събра ученици от цялата страна в Стара Загора

Третото издание на Национален конкурс за късометражно кино „Ученически кинофест Стара Загора“се проведе в РБ „Захарий Княжески“. Организатори са Международен младежки център и Център за подкрепа за личностно развитие, съвместно Община Стара Загора...

публикувано на 25.06.24 в 16:41

Инициативата "Светилник" предостави химн на училище в Сливен

Сливенското основно училище „Христо Ботев"  получи училищен химн като дарение от организацията на музикалните автори и издатели „Музикаутор".  Сертификатът за притежание бе връчен от Генералния директор на БНР Милен Митев на тържествена церемония в..

публикувано на 25.06.24 в 16:11

Потопената църква в яз. Жребчево пазела мощи на св. Иван Рилски

   Случайна среща с младата фотографка Антония Генчева от с. Енина ми припомни историята на Потопената църква в яз. Жребчево, започнала през 1959 г. с решението за построяването му.  Със своите 25 000 декара, водното съоръжение  е сред  най-големите язовири..

публикувано на 25.06.24 в 14:56

На рядък занаят обучават децата в Старозагорските минерални бани

Напоследък почти всеки празник на селище или фестивал на народното творчество, който да не покаже майсторството на различни занаяти. Един рядък занаят е чекането или чеканка, който създава релеф върху ламарина. „Името му идва вероятно от народната дума..

публикувано на 25.06.24 в 13:29