Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отново Ден на спорта в училище

Учебни заведения от цялата страна могат да се регистрират за участие в Деня на спорта в училище. В последния петък на  септември, отново ще се проведе Европейски ден на спорта в училище (ЕДСУ) – една от най-масовите кампании, целяща повишаване на нивото на физическа активност у децата. За девета поредна година учебните заведения от цялата страна имат възможността да се включат и по този начин да демонстрират нуждата oт повече движение в ежедневието на учениците. Един от акцентите през тази година ще бъдат специалните гости на празника в различните училища - професионални спортисти, треньори и известни лица, свързани със спортната дейност. Те ще носят и допълнителни точки на всяко учебно заведение, привлякло популярно лице, което да даде добър пример и да вдъхнови подрастващите към спорт.
Румяна Киризиева от сдружението „BG Бъди активен“ разказва за инициативата в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Стара Загора събра елита на куизърите в България

В събота Стара Загора беше домакин на "Фестивала на знанието". Най-добрите отбори по куиз в страната си дадоха среща на третото поредно издание, организирано от варненеца Димитър Георгиев. 156 участници, разпределени в 21 отбора, отговаряха на 80..

публикувано на 25.06.24 в 18:30

Конкурс за късометражно кино събра ученици от цялата страна в Стара Загора

Третото издание на Национален конкурс за късометражно кино „Ученически кинофест Стара Загора“се проведе в РБ „Захарий Княжески“. Организатори са Международен младежки център и Център за подкрепа за личностно развитие, съвместно Община Стара Загора...

публикувано на 25.06.24 в 16:41

Инициативата "Светилник" предостави химн на училище в Сливен

Сливенското основно училище „Христо Ботев"  получи училищен химн като дарение от организацията на музикалните автори и издатели „Музикаутор".  Сертификатът за притежание бе връчен от Генералния директор на БНР Милен Митев на тържествена церемония в..

публикувано на 25.06.24 в 16:11

Потопената църква в яз. Жребчево пазела мощи на св. Иван Рилски

   Случайна среща с младата фотографка Антония Генчева от с. Енина ми припомни историята на Потопената църква в яз. Жребчево, започнала през 1959 г. с решението за построяването му.  Със своите 25 000 декара, водното съоръжение  е сред  най-големите язовири..

публикувано на 25.06.24 в 14:56

На рядък занаят обучават децата в Старозагорските минерални бани

Напоследък почти всеки празник на селище или фестивал на народното творчество, който да не покаже майсторството на различни занаяти. Един рядък занаят е чекането или чеканка, който създава релеф върху ламарина. „Името му идва вероятно от народната дума..

публикувано на 25.06.24 в 13:29

Графа избра Стара Загора за началото на националното си турне

„Най-щастливото турне“ на Влади Ампов-Графа стартира в Стара Загора на 28 юни.  В специалното събитие ще чуем най-доброто от творчеството на певеца - от любими летни хитове до докосващи сърцето романтични балади. Вечер на споделена радост очаква..

обновено на 24.06.24 в 15:38

Жълт код: как да предпазим детската кожа през летния сезон

Въпреки горещите дни, едно от най-любимите летни занимания на децата си остава играта на слънце. Дали с плажна архитектура на пясъчни замъци, в морето или басейна, карайки колело под палещите лъчи, или друго - децата обичат точно тези забавления на..

публикувано на 23.06.24 в 11:50

Палеокастро – скалното светилище на Слънцето

Тополовградското скално светилище Палеокастро принадлежи на древна мегалитна цивилизация, живяла по нашите земи, разказа  Веселин Кълвачев, директор на Историческия музей в града. За пета поредна година група ентусиасти ще се изкачат до мистичния..

публикувано на 20.06.24 в 11:29

Заплененият от Словото Стоян Кокенов и неговата "рожба" - списание "Хризантеми"

В поредния епизод на "Истории под Липите"   ще ви върнем сто лета назад във времето, малко преди да избухне Първата Световна война.  През май, 1916 година в Стара Загора се появява ново печатно издание за лирическа поезия, художествена критика и..

публикувано на 19.06.24 в 14:54

Футбол, деца и успешната връзка между тях

Всички знаем, че спортът е полезен и приятен начин да подобрим физическото здраве на децата . Би могъл да бъде толкова добър и при формиране на детската психика. Колективните спортове са идеалния вариант за това - приучават децата на споделена..

публикувано на 16.06.24 в 11:50