Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо единствената чисто дамска листа за Местния парламент събра малко над 330 гласа?

Само 334 гласа събра на местните избори миналата неделя листата от кандидати за общински съветници под номер 14 „Граждани за общината“.  Любопитното в нея е, че тя е съставена само от жени. Сред тях има  има учители, инженери, учени и дори началник на влак. Заради изцяло дамския си състав, листата на "Граждани за общината" бе прекръстена на „Амазонките“ на Стара Загора.  

„Решихме да се впуснем в политиката, защото ни омръзна да се оплакваме, да се вайкаме по разни социални мрежи, да нямат тежест нашите предложения.  Ние сме обществено активни личности.  Ние сме освен домакини и доказали се  в своите професии.  Решихме да опитаме да направим така, че нашият град да има работещ Общински съвет.  Имаме програма – и тя е готова много преди изборите, дело е на всички нас и беше оповестена в първия възможен ден на предизборната кампания", разказва Станислава Канева.  

„Искахме да сме "двигателят" на този Общински съвет. Малките неща – да се реши проблемът със сметопочистването  в селата и в града, да се подобри транспортната схема – защото по селата живеят все повече работещи хора, а на много места се оказва, че няма удобна връзка с града. Дори и в самия град има квартали, които нямат връзка. Много хора сме с домашни любимци, липсват места където да се поставя храна, липсват места, където да се изхвърлят техните отпадъци.  Грижата за децата – навсякъде, дори и по селата, трябва да има детски площадки, трябва да се мисли за младите хора. Имахме и едно предложение да се увеличат помощите за децата, за новородените, за първо, второ трето дете“,  посочва още Канева.

„Идеите, които ние сформирахме като такива, включваха и много неща в екологична насока. Кофите за смет например изобщо не са достатъчни, може да се работи и по разделното събиране на отпадъците. И както спомена г-жа Канева, трябва да се работи за младите хора – те не виждат, нямат стимул за да останат в града и в България. Работя в Тракийския университет и мога да ви кажа, че проблемът засяга всички“, допълва Елица Вълкова .  

„И не на последно място – миньорите  в комплекса "Марица -изток". Те имат нужда от перспектива, а 36-те заплати, които им обещават не са такава. Колкото и много пари да са това, не са достатъчно човек да се развива. На тези хора им трябва работа, не е нормално цялата земя на Мините да се превръща в соларен парк, наместо да се рекултивира и да се даде  възможност там да започне бизнес. Това са всички онези  неща, които ни правят общност, които могат да ни задържат тук. Градът се развива, това е добре, но Общинският съвет не е работещ. И по всичко личи, че ще остане така, защото същите тези хора ще са част от него отново", добавя Канева.  

И тя, и Елица Вълкова не крият, че са били изненадани от резултатите. 

"Какво да ви кажа – всички видяхме, по националните медии, къде ли не, че има три града, сред тях и Стара Загора, чиито жители са и аз не знам как да го кажа, но неграмотни и не могат да се справят с попълването на хартиената бюлетина“, коментира Канева.  

И двете  дами са категорични, че причината за полученото скромно доверие не е в това, че старозагорци нямат доверие в нежната половинка на човечеството. И двете дами  благодарят на всеки, който е решил да ги подкрепи миналата неделя и да гласува за тях. Казват и че няма да се откажат. 

Повече ще откриете в прикачения файл


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Библиотека "Захарий Княжески" се включва в Нощта на изкуствата

Научно-образователен детски център „Музейко“ представя изложба, посветена на зелената енергия в РБ „Захарий Княжески“ в Стара Загора. Експозицията гостува в града този петък, 27 септември, за Нощта на изкуствата, съобщи директорът на културната..

публикувано на 25.09.24 в 14:52

Педагогът, богослов и писател Константин Димитров пътешества с велосипед по света

Константин Димитров е писател, педагог, богослов, поет и...пътешественик. Той е дипломиран преподавател и преводачс испански, английски и руски езици с 35 годишна практика. През 1993 год. става член на Мадридската асоциация на филолозите. Има издадени..

публикувано на 18.09.24 в 15:41

С рок музика отглеждат защитен вид птици в "Зелени Балкани"

След успешното възстановяване на популацията на белошипите ветрушки от "Зелени Балкани" в България само тази година от Центъра в природата са пуснати 1500 птици.  Още около 150 -200 от птици от редкия за България вид са задържани за размножителните..

публикувано на 18.09.24 в 09:25

Как деца и родители да преминат по-леко през промяната и адаптацията в първи, пети и седми клас

Лятото неусетно се приплъзна между пръстите ни като морски пясък, и ето че вече на прага на новата учебна година деца и родители се вълнуват как ще премине тя. Освен трескавата подготовка по набавянето на задължителните ученически пособия и покриване на..

публикувано на 15.09.24 в 11:30

Добрият пример са младите музиканти Филип Донков и Васил Желев, чиито клип завладя мрежата

Ако търсите добрият пример, разходете се из улиците на България. Най – вероятно е да ги срещнете в морската ни столица, ще ги разпознаете по китарата в ръка. Филип Донков, който е само на 14 и приятеля му Васил Желев се срещат случайно, а любовта..

публикувано на 13.09.24 в 17:21

Рицарски турнир за деца организират в Стара Загора тази неделя

Ученическо състезание, игри и забавления „Като рицарите“ организират Клуб „Изследовател – роден за приключения“ в неделя на 15 септември от 11ч. в парк „Артилерийски“ в Стара Загора. Събитието е стартово за началото на учебната година, поясни за Радио..

публикувано на 13.09.24 в 15:50

Изпълнена заръка възкресява легендарния Индже войвода

  Един от легендарните български войводи, закрилник и на поробеното  българско население  е Стоян - Индже войвода. Той живял през 18-ти и двадесетте години на 19-ти  век и за родното му място спорят няколко селища, сред които са селата около Бакаджика –..

публикувано на 13.09.24 в 12:01

Петък, 13-и е!

Петък 13-и от векове е смятан за лош ден .  На тази дата много хора отказват да пътуват, да правят големи покупки или да подписват договори, факт е, че суеверията около числото 13-и измъчват човечеството от векове. Според изследователите съществуват..

публикувано на 13.09.24 в 07:30

Реставрираната музейно- етнографска сбирка в с. Белица отново отвори врати

В навечерието на празника на с. Белица в община Любимец, кметът на селото Дияна Кушелиева, заедно със самодейци от читалището и местни ентусиасти възродиха музейната етнографска сбирка след многогодишно прекъсване. Експозицията от автентични предмети..

публикувано на 10.09.24 в 15:02

Илко – една история за отговорност, пример и грижа

Той е Илко. Не пожела да каже второто си име. Много трудно разказа за своята доброволна и полезна дейност, сякаш нищо важно не прави. Но във времената на нескрито и настървено противопоставяне между хората това, което той прави е пример и..

публикувано на 09.09.24 в 13:20