България, като страна с много древна история, е характерна с кулинарното разнообразие на своите региони. Затова тук кулинарният туризъм дава много възможности, каза за Радио Стара Загора Екатерина Терзиева – Атанасова – лицензиран гид, организатор на Slow tours, журналист.
Това е нов тип туризъм за страната, но в световен мащаб бележи много бърз растеж. Според изследвания около 30% от туристите са мотивирани от храната, която ще опитат в избраната дестинация, допълни Екатерина Атанасова.
По думите ѝ у нас до скоро 80% туризмът се е развивал като морски, 10% като зимен и едва 10% - алтернативен, сред които спада и гастрономическият. А точно алтернативният туризъм дава спецификата и атмосферата на страната.
Старозагорски регион е много характерен за развитие на тази ниша, каза още Екатерина Атанасова и даде пример с лавандуловите полета в този край, които са най-старите насаждения в страната, розите и винарството в Чирпан и Стара Загора.
За да се развива кулинарният туризъм обаче е необходим сериозен маркетинг, както от страна на операторите и агенциите, така и на ниво Министерство на туризма.
Екатерина Атанасова уточни, че проследяването на пътя на храната от фермата до чинията на трапезата е основен световен тренд и приходите от аграрния туризъм растат.
От години Екатерина Атанасова, чрез своите Slow tours представя културата, традициите и ценностите на всяка една общност в България. Припомня забравени продукти и рецепти, стари ритуали и занаяти, изчезващи местни сортове и породи. И припомня, че най-добре похарчените пари са за пътувания.
Повече за кулинарния туризъм и неговите възможности можете да чуете в звуковите файлове.
„Това е разказ за движението в моя живот. Аз съм Владимир Карамазов. Актьор. Сега ще вляза в нова роля – на разказвач. Едно от важните неща в живота ни е да се движим напред – физически и ментално. Така можем да се озовем на места, които само сме..
Половин година след последното ми идване в кафенето на сем. Ставреви , известно като „кафенето на Левски“ в Болярово забелязвам нови „експонати“ по стените на кафенето. Едната половина от него е посветена на Апостола на свободата с графични портрети по..
Едва ли има българин, чието сърце да не трепва, щом чуе името Васил Левски! Име, което е символ на безсмъртие, а личността на Левски е най-святата за нас, превърната от всенародната почит и любов в икона, в светец. За нас, като българи, като народ,..
Пътуващите с градския транспорт в Стара Загора бяха изненадани с мили писма с благопожелания и валентинки. Жестът е посветен на двойния празник на Св. Валентин и Трифон Зарезан и се осъществява по инициатива на управителя на общинското дружество..
Той е роден в Чикаго, САЩ. Носи българско име, защото родителите му са българи, заминали преди години в Америка. В момента Жеко учи в един от най – престижните колежи за музика в Бостън. Баба му и дядо му живеят в Стара Загора и той гостува при тях...
Художествената галерия в Казанлък продължава със своята поредица от съботни срещи, като този път акцент ще бъде поставен върху бъдещето на храната и науката и иновациите в хранителните технологии. Тази събота, 15 февруари, от 13:00 часа в..
Брадато лешоядче е първото излюпено бебе за този гнездови сезон в Спасителния център за диви животни на „Зелени Балкани“ в Стара Загора, съобщават от организацията. Лешоядчето се е излюпило вчера след почти двумесечно мътене и е първото излюпено от..
Всеки стопанин обича своя домашен любимец, но прекалената грижа може да доведе до здравословни проблеми . Най-честата грешка, която допускат хората, е честото къпане . По този начин се нарушава кожната бариера. Животинската кожа, както при хората, е..
В сряда следобед – „малкия петък“, поглеждаме към 14 февруари, когато независимо от скока на цените на храните по магазините, отново имаме ще има повод за празнуване. Дори два – по стар стил на 14 февруари ще отбележим Трифон Зарезан, а по..
Ще ви срещна с Лена Неделчева, майсторката на кукли от студен порцелан от Раднево. В нейната малка работилничка ме посрещат милите баби и дядовци на някогашното село Гипсово. Тук се запознах с хроникьора на селото –дядо Иван, който разгърнал..
Студио на Радио Стара Загора
Телефон на слушателя
тел. 042 616440
Email: efir@radio-sz.net
Нюзрум на Радио Стара Загора
тел./факс 042 604227
Email: rsz@radio-sz.net
Рекламен отдел
тел. 042 616431, 042 616432
Email: reklama@radio-sz.net