Ивайловград е живописно градче. Оживено място за търговия и развитие на занаяти, в миналото. Селището е възникнало в края на ХVІ век, в близост до разрушения средновековен град и митрополитски център Лютица /днес квартал Лъджа/, под името Ортакьой, наречено така поради средищното му местоположение на пътищата от Любимец през Димотика и Софлу за Александруполис /Дедеагач/ и от Смолян и Кърджали за Одрин.
През ХІХ век до 1912 година градът е духовен, културен и търговски център с около 2000 жители, чийто основен поминък е търговията, бакърджийството, калайджийството, бубарството, терзийството и яхнаджийството. След като получава независимостта си до 1923 година Ортакьой приема много бежанци от Мала Азия и Източна Тракия.
И в миналото, и днес, на това място, погалено от южната ласка на Бяло море, хората отглеждат смокинови дръвчета, нарове, райски ябълки, хинап, бадеми, лимони, грозде, тютюн, фъстъци и сусам.
Обагреният в яркожълт цвят сусам вирее само в района на Ивайловград. В това ни уверява Димо Карахехайов, трето поколение таханджия. Наследникът на преселници от Мала Азия-Коджабунар, област Бандърма в Турция разказва, че прадядовците му донесли със себе си сусамовото семе в България.
Преди години имало няколко таханджийници в Ивайловградска община. Дядо му Димо, на когото е кръстен, работил в една такава и научил занаята. След промените, през 1989 година, когато отново разрешават частната собственост, предприемчивият дядо заедно със сина си построява, по старовремска технология, първата семейна таханджийница в южното градче.
Тя е отворена целогодишно. В нея от близо и далеч пристигат клиенти от цяла България. Младият Димо Каракехайов красноречиво обяснява етапите свързани с отглеждането на сусама, от засаждането на полето в края на май или началото на юни, до трудоемкото му прибиране през септември, октомври. "Този сорт дава ниски добиви. Бере се на ръка. Всяко коренче се отскубва, събира се на снопчета, нареждат се изправени, на "колибка", оставят се на слънце да изсъхнат. Шушулките пожълтяват, разпукват се и от всяко снопче се вади семето. Освен него падат камъчета и пръст. Със стара веялка ги изчистваме и прибираме сусама в чували. Така го транспортираме до работилницата. В нея продължава финото пречистване. Първо семената се измиват в разтвор със солена вода, а после в чиста ", пояснява Карахехайов, чиито ръце рисуват кръгове във въздуха и показват голямата пещ за сушене на семената.
Колко време продължава сушенето, в което се крие част от майсторлъка на занаята, как продължава печенето, смилането в мелницата, чиито гранитни камъни са на повече от век, от какво зависи качеството на сусамовата паста и защо трябва в хранителния ни режим да присъства тахан от сусам, научете в прикачения звуков файл.
Ако имате път към Ивайловград не забравяйте да посетите гостоприемната таханджийница на семейство Каракехайови. В нея посрещнат приветливо, разказват увлекателно историята на занаята си, гощават с щедрост, и се снимат с клиентите си за спомен.
Над 25% от всички раждали жени са преживели следродилна депресия, а между 50 и 80% в следродилна тъга. Точни данни няма как да се определят, тъй като повечето жени не търсят помощ, каза за Радио Стара Загора клиничният психолог и психотерапевт Радост..
Нов проект на Еразъм+ в Африка и Йордания планира Тракийският университет за следващата година. В колаборация между Ветеринарно-медицинския, Педагогическия и Аграрния факултет, студентите и преподавателите ще се включат в дейности като..
Нова Загора и тази година посрещна занаятчии от близо и далеч за празника на града -Петковден. Изложението "Живата традиция" се провежда от 9 октомври, а днес е кулминацията на празничните събития в града. Различни занаяти като ножарство, дърворезба,..
Имен ден днес празнува Петко Колев от старозагорското село Михайлово. Преди дни мъжът навърши 101 години и вече навлезе във второто столетие на живота си. С две дъщери, четирима внуци, четирима правнуци и две пра-правнучета дядо Петко..
От векове народът ни омесва по мистичен и магичен начин нишките на традицията и на вярата в хляба. За всеки празник обичаят повелява на масата да има обредна погача. От пет години в Казанлъшкото село Бузовград около Пековден, когато е..
Близо 2 хиляди старозагорци празнуват имен ден на 14 октомври - Денят на Света Петка Българска, закрилница на дома и семейството. Най-внушителен - 1161, е броят на дамите с името Пенка. Мъжкото име Петко се носи от 708 представители на..
Четири казанлъшки села честват своя празник в Деня на Света Петка Българка. В село Бузовград празникът започва още от днес, съобщи секретарят на Народно читалище "Любен Каравелов", Полина Стойнова. Най-атрактивното събитие в програмата е..
Днес ще има много силни геомагнитни бури от степен G4. За това предупреждава Центърът за прогнозиране на космическото време към Националната агенция за океански и атмосферни изследвания (NOAA). Мощно слънчево изригване вечерта на 8 октомври е причината..
Група „Канела“ представи новата си песен, която се казва „Красота“ и е по стихове на старозагорският поет Веселин Ханчев. Не за пръв път групата се обръща към класическа поезия за текст на песните си. Новият им сингъл „Красота“ е по стихове на Веселин..
Проект на Дирекция Национален парк „Централен Балкан“ е сред петте избрани от ЮНЕСКО за Европа и Северна Америка за устойчиво развитие през 2024 г. Той се фокусира върху проучване на горските екосистеми в планинските водосбори и цели да предложи..
Студио на Радио Стара Загора
Телефон на слушателя
тел. 042 616440
Email: efir@radio-sz.net
Нюзрум на Радио Стара Загора
тел./факс 042 604227
Email: rsz@radio-sz.net
Рекламен отдел
тел. 042 616431, 042 616432
Email: reklama@radio-sz.net