Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Ивайловградска таханджийница посреща клиенти от цяла България

Ивайловград е живописно градче. Оживено място за търговия и развитие на занаяти, в миналото. Селището е възникнало в края на ХVІ век, в близост до разрушения средновековен град и митрополитски център Лютица /днес квартал Лъджа/, под името Ортакьой, наречено така поради средищното му местоположение на пътищата от Любимец през Димотика и Софлу за Александруполис /Дедеагач/ и от Смолян и Кърджали за Одрин. 

През ХІХ век до 1912 година градът е духовен, културен и търговски център с около 2000 жители, чийто основен поминък е търговията, бакърджийството, калайджийството, бубарството, терзийството и яхнаджийството. След като получава независимостта си до 1923 година Ортакьой приема много бежанци от Мала Азия и Източна Тракия.

И в миналото, и днес, на това място, погалено от южната ласка на Бяло море, хората отглеждат смокинови дръвчета, нарове, райски ябълки, хинап, бадеми, лимони, грозде, тютюн, фъстъци и сусам. 

Обагреният в яркожълт цвят сусам вирее само в района на Ивайловград. В това ни уверява Димо Карахехайов, трето поколение таханджия. Наследникът на преселници от Мала Азия-Коджабунар, област Бандърма в Турция разказва, че прадядовците му донесли със себе си сусамовото семе в България.

Преди години имало няколко таханджийници в Ивайловградска община. Дядо му Димо, на когото е кръстен, работил в една такава и научил занаята. След промените, през 1989 година, когато отново разрешават частната собственост, предприемчивият  дядо заедно със сина си построява, по старовремска технология, първата семейна таханджийница в южното градче. 

Тя е отворена целогодишно. В нея от близо и далеч пристигат клиенти от цяла България. Младият Димо Каракехайов красноречиво обяснява етапите свързани с отглеждането на сусама, от засаждането на полето в края на май или началото на юни, до трудоемкото му прибиране през септември, октомври. "Този сорт дава ниски добиви. Бере се на ръка. Всяко коренче се отскубва, събира се на снопчета, нареждат се изправени, на "колибка", оставят се на слънце да изсъхнат. Шушулките пожълтяват, разпукват се и от всяко снопче се вади семето. Освен него падат камъчета и пръст. Със стара веялка ги изчистваме и прибираме сусама в чували. Така го транспортираме до работилницата. В нея продължава финото пречистване. Първо семената се измиват в разтвор със солена вода, а после в чиста ", пояснява Карахехайов, чиито ръце рисуват кръгове във въздуха и показват голямата пещ за сушене на семената.


Колко време продължава сушенето, в което се крие част от майсторлъка на занаята, как продължава печенето, смилането в мелницата, чиито гранитни камъни са на повече от век, от какво зависи качеството на сусамовата паста и защо трябва в хранителния ни режим да присъства тахан от сусам, научете в прикачения звуков файл.

Ако имате път към Ивайловград не забравяйте да посетите гостоприемната таханджийница на семейство Каракехайови. В нея посрещнат приветливо, разказват увлекателно историята на занаята си, гощават с щедрост, и се снимат с клиентите си за спомен.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Владимир Карамазов представи дебютната си книга „Мина половин живот“ в Стара Загора

„Това е разказ за движението в моя живот. Аз съм Владимир Карамазов. Актьор. Сега ще вляза в нова роля – на разказвач. Едно от важните неща в живота ни е да се движим напред – физически и ментално. Така можем да се озовем на места, които само сме..

публикувано на 19.02.25 в 16:53

Англичанин дари над 100-годишен портрет на Левски и Ботев на Болярово

Половин година след последното ми идване в кафенето на сем. Ставреви , известно като „кафенето на Левски“ в Болярово забелязвам нови „експонати“ по стените на кафенето. Едната половина от него е посветена на Апостола на свободата с графични портрети по..

публикувано на 18.02.25 в 17:54

Кой е вторият Васил Кунчев и каква е връзката му с Левски?

  Едва ли има българин, чието сърце да не трепва, щом чуе името Васил Левски!  Име, което е символ на безсмъртие, а  личността на Левски е най-святата за нас, превърната от всенародната почит и любов в икона, в светец.  За нас, като българи, като народ,..

публикувано на 18.02.25 в 15:02

Раздаваха валентинки на пътуващите с градския транспорт в Стара Загора

Пътуващите с градския транспорт в Стара Загора бяха изненадани с мили писма с благопожелания и валентинки. Жестът е посветен на двойния празник на Св. Валентин и Трифон Зарезан и се осъществява по инициатива на управителя на общинското дружество..

публикувано на 14.02.25 в 17:36

Американецът Жеко Недев от Бостън до Стара Загора

Той е роден в Чикаго, САЩ. Носи българско име, защото родителите му са българи, заминали преди години в Америка. В момента Жеко учи в един от най – престижните колежи за музика в Бостън. Баба му и дядо му живеят в Стара Загора и той гостува при тях...

публикувано на 14.02.25 в 12:11

Художествената галерия в Казанлък показва бъдещето на храната

Художествената галерия в Казанлък продължава със своята поредица от съботни срещи, като този път акцент ще бъде поставен върху бъдещето на храната и науката и иновациите в хранителните технологии. Тази събота, 15 февруари, от 13:00 часа в..

публикувано на 13.02.25 в 16:45

Брадато лешоядче се излюпи в Спасителния център за диви животни в Стара Загора

Брадато лешоядче е първото излюпено бебе за този гнездови сезон в Спасителния център за диви животни на „Зелени Балкани“ в Стара Загора, съобщават от организацията. Лешоядчето се е излюпило вчера след почти двумесечно мътене и е първото излюпено от..

публикувано на 13.02.25 в 16:22
Снимката е илюстративна.

Къде грешим в грижата за домашните любимци?

Всеки стопанин обича своя домашен любимец, но прекалената грижа може да доведе до здравословни проблеми . Най-честата грешка, която допускат хората, е честото къпане . По този начин се нарушава кожната бариера. Животинската кожа, както при хората, е..

публикувано на 13.02.25 в 14:42

"Любов и вино" в петък в Държавна опера

В сряда следобед – „малкия петък“,  поглеждаме към 14 февруари, когато независимо от скока на цените на храните по магазините, отново имаме ще има повод за празнуване.  Дори  два – по стар стил на  14 февруари ще отбележим Трифон Зарезан, а по..

публикувано на 12.02.25 в 14:04

На гости на куклите на Лена

 Ще ви срещна с Лена Неделчева, майсторката на кукли от студен порцелан от Раднево.   В нейната малка работилничка ме посрещат милите баби и дядовци на някогашното село Гипсово. Тук се запознах с хроникьора на селото –дядо Иван, който разгърнал..

публикувано на 11.02.25 в 17:26