Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Пътят на какаото: от Югоизточна Азия до предизвикателството за бутиков бизнес в България

3
Снимка: Flow Cacao

Те са трима, и почти на мускетарски принцип решават да следват пътя на какаото. Разказваме ви историята на Антон Кринчев, Мария Христова и Анна Желязкова, които са от Ямбол, живеят в София, но страстта им към пътуването ги отвежда до сбъдването на една мечта.

Зад тяхната история стои готовността да се откажеш от добре платената си работа, за да търсиш онова, което те прави истински щастлив. Така започва тяхното пътешествие от България, през Югоизточна  Азия, Латинска и Централна Америка, за да се върнат отново в родината и да отворят семейна какаова пекарна.

Всичко започва през 2015 година, когато Мария става чирак в малка шоколатиерена работилница в Северна Ирландия. Следват години, в които заедно с половинката й Антон и сестра й Анна се потапят изцяло в магията на какаото. В Азия и Америка обикалят по кооперативи, живеят във ферми, за да изучават как се сади, отглежда, бере, ферментира какаото. Общуват задълбочено с местните майстори, които се занимават с всички ключови процеси,  и се завръщат в България през 2019 г. с идеята да приложат на практика всичко, което са научили. 

Нямат представа, че предизвикателството на бизнес начинанието им ще съвпадне с най-голямото предизвикателство пред човечеството за последните десетилетия – ковид пандемията. Вместо да се откажат при сблъсъка с трудния старт, обаче, те използват месеците на локдаун за оттегляне в Родопите, където експериментират и усъвършенстват шоколадовите си умения.

Отварят първото си местенце за висококачествен топъл шоколад в Пловдив, след което разгръщат идеята си в София, а отскоро предлагат продуктите си и в родния Ямбол.

Защо какаото е интересно, дори магично растение и как в България се възприема шоколада по автентична рецепта като напитка? Колко скъпа суровина е какаото през 2024 година и къде се крие успешната формула за бутиков бизнес? Подробности чуйте в прикачения звуков файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Традиционни рецепти за празничната трапеза от баба Пенка

В тихото селце Малък дол, 82 годишната баба Пенка пази традициите и духа на българската новогодишна трапеза. С нейния опит и любов към традициите в семейството, тя споделя вкусни и лесни за приготвяне рецепти. " За новогодишната вечер..

публикувано на 31.12.24 в 12:05

Шеф Иван Агафинов за храната като философия

Иван Агафинов заминава за Франция почти случайно, но с амбицията да готви в ресторантите на една от най-взискателните нации на света. И успява. Пътят от готвач в Стара Загора до шеф готвач на френски премиери и министри той нарича персоналния..

публикувано на 31.12.24 в 12:03

Историята на Ахмед - между два свята

Ахмед, млад мъж от град Хомс, Сирия, е принуден да напусне родината си в края на 2011 г. заради гражданската война в държавата. Пред избора да воюва срещу своя народ или да загуби живота си, той избира България, където да продължи образованието си...

публикувано на 30.12.24 в 12:45

Три дни и три нощи се приготвят ястията за Нова Година в Япония

Три дни и три нощи се приготвят ястията за празничната новогодишна вечеря в Япония, разказа пред Радио Стара Загора  Сачи Уджие. Заедно със своя съпруг Атсуфуми, на галено Атсу, музикалното семейство живее в Стара Загора и е част от екипа на Държавната..

публикувано на 30.12.24 в 10:00
снимката е илюстративна

Нова Година в Стара Загора век назад, когато част от господата остават без шушони след бал

В началото на миналия век  в празничната традиция по посрещането на Нова Година под Липите  били включени няколко задължителни компонента– 21 топовни салюта, дадени от военните поделения в града, и баловете.  Защо топовните салюти били точно..

публикувано на 30.12.24 в 09:45

Бягството като победа

Повече от 100 изпитания преодоляха участниците в телевизионното риалити „Бягство към победата 2: Съкровището“. 14 отбора от по двама души се състезаваха над месец, като се движеха през различни природни, исторически и културни забележителности в..

публикувано на 27.12.24 в 16:24

Българската песничка "Зимна приказка" - част от учебниците по музика в Япония

Текстът на "Зимна приказка" е на писателя и поет, роден в Плевен, Димитър Спасов. Той е и създателят на оригиналния текст на "Аз съм Сънчо". Музиката на "Зимна приказка" е на  основателя и диригента на Детския радиохор към БНР Христо Недялков.  Той е..

публикувано на 24.12.24 в 09:35

Поколението Z и европейският стил на живот

Кои са елементите, с които се характеризира европейският стил на живот според  Поколението Z ?  Това е един от централните въпроси в епизода с автор  Таня Балабанова,  в който питаме и: 🟠 Какви са новите навици, свързани с пазаруването и здравословния..

публикувано на 24.12.24 в 09:35

Да имаш имен ден на Бъдни вечер

На 24 декември отбелязваме един от най-големите християнски празници - Бъдни вечер. Наричаме я още "Суха Коледа", "Малка Коледа", "Крачун", "Детешка Коледа", "Мали Божич", "Наядка". Днес имен ден имат Евгени, Евгения, Жени, Женя, Първан.  Името..

публикувано на 24.12.24 в 07:05

Хората са любопитни и търсят истината

Сред имениците, които празнуват на Стефановден, е и Станчо Станчев от Стара Загора. Носи името на баща си и заедно ще посрещат гости за имения си ден. Познат е като глас от ефира на Радио Стара Загора като водещ на тийн предаването "Пожар в ефира", слушали..

публикувано на 27.12.24 в 09:00