Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Веселин Даскалов: При глаукома имплантите намаляват постоперативните усложнения

През месец март отбелязваме Световната седмица за борба с глаукомата. Тя се провежда всяка година през този месец по инициатива на Световната асоциация по глаукома и Световната глаукомна пациентска асоциация. Целта е широката общественост да се запознае с рисковете, симптомите и необходимостта от навременна профилактика на болестта, за да се предотврати слепотата. Глаукомата е група от дегенеративни заболявания, обединени от един общ признак – прогресивно  и типично увреждане на зрителния нерв и зрителното поле. Тя е втората причина за слепота в световен мащаб след катарактата и първа сред по-възрастните хора. Един от основните „виновници“ за възникването й е повишеното вътреочно налягане, и когато е много високо, уврежда необратимо очния нерв и човек губи зрението си. Причини, симптоми, оперативно лечение, профилактика при глаукома – темата коментира д-р Веселин Даскалов, управител на Специализираната очна болница „Пентаграм“ в София в предаването „Здравен компас“ на БНР-Радио Благоевград.

„Все още важи това определение, за съжаление, че глаукомата е „тихият крадец на зрение“, тъй като при това заболяване, което вече не се води само заболяване с повишено вътреочно налягане, а и като невродегенеративно заболяване, при което се уврежда зрителният нерв. Увреждането на нервите по принцип - не само на зрителния, нямат пълно възстановяване. За съжаление, глаукомата каквото вземе не връща. Това се дължи на атрофията на зрителния нерв. Ако досега основно се смяташе, че глаукомата е заболяване с повишено вътреочно налягане, то от няколко години вече съвсем сериозно се дефинира като заболяване, при което очното налягане може да бъде нетолерантно към възможностите и компенсация на зрителния нерв. Т.е. има глаукома с ниско налягане, има глаукома и с нормално налягане. Но единственият патогенетичен механизъм, върху който можем да въздействаме е очното налягане. Затова и при пациенти с нормално, или с ниско вътреочно налягане – отново поставят капки за намаляване на вътреочното налягане“.


  


Д-р Даскалов посочи, че има пациенти, при които е налице повишено вътреочно налягане, но няма глаукомни промени, което се нарича очна хипертензия. Както понякога са налице повишени стойности на кръвното налягане, но няма хипертония. На същия принцип се дефинира и очната хипертензия, когато няма глаукомни обективни промени. При тези случаи подходът е много внимателен, тъй като повишеното вътреочно налягане може да доведе до глаукомни промени. А те, когато се установят – не могат да се върнат.

  Офталмологът поясни, че има връзка между повишеното артериално налягане и повишеното вътреочно налягане. „Доказано е, че пациентите с повишено артериално налягане са по-толерантни при глаукомно болните. Т.е. атрофията на зрителния нерв по-слабо прогресира. Тъй като тук -  образно казано,  е налице налягане с противоналягане. Високото артериално налягане помпи кръвоносните съдове, а високото очно налягане притиска тези кръвоносни съдове. По този начин се получава компенсация – т.е. някъде повишеното артериално налягане едва ли не е полезно за пациентите с глаукома“.

  Ако се диагностицира навреме глаукомата – доколко е лечима, какво означава „да се хване навреме“?

„Диагностиката на всяко едно заболяване е много важно, когато се диагностицира навреме, тъй като лечението е адекватно и особено, ако установим терапията, която ще приема болния. Болният с глаукома е хроничен пациент – хронично заболяване, което се поддържа и изисква наблюдение и лечение през целия живот. Когато капките не действат помагаме с лазери, когато и лазерите не действат – помагаме с  хирургично лечение на глаукомата“.

  Преди две години в Специализираната очна болница „Пентаграм“ за първи път в България бе въведен специален имплант при оперативното лечение на глаукомата, който спира прогресията ѝ.  „В България съществуват няколко импланта, които използваме при глаукомата. Идеята на всички импланти е да отведат вътреочната течност в субконюнктивното пространство и по този начин да намалим, или въобще да спрем капките на глаукомно болните. В днешно време има много капки, но някои от тях изключително много дразнят очите и се получават хронични конюнктивити. Има т.нар. рефрактерни глаукоми, при които консервативното лечение не влияе на това заболяване – тогава се пристъпва към операция. Този имплант, който използваме в момента е изработен от материал, който се използва и в кардиохирургията. При 70% от случаите -  пациентите след операция не използват капки“.


  Д-р Даскалов коментира и доколко имплантите имат противопоказания за определени болни с глаукома, както и при тези, които са диагностицирани и с макулна дегенерация.

  „Макулната дегенерация не е противопоказание за импланти. Щом капките не действат – поставяме импланти. Дали ще е имплант, или класическа операция за глаукома – не е най-важното. Какво е предимството на имплантите пред една класическа трабекулектомия? С имплантите намаляват със значителен процент постоперативните усложнения – кръвоизливите в предната камера, плитката предна очна камера – т.е. състояния, които биха вложили постоперативния резултат и биха намалили още зрението след операцията на тези пациенти. Това е ролята на имплантите“.


  Специалистът конкретизира, че не задължително ако човек е с глаукома, да е налице заболяването и в следващото поколение, но има 30% наследственост.  „Глаукомата започва да се развива след 40-годишна възраст. Има  детска и вродена глаукома, която се забелязва в  първите няколко месеца, когато родителите се радват на големите очи на бебетата, а се оказва, че са големи, защото е повишено вътреочното налягане. Тогава най-често личните лекари и родителите търсят помощ. След 40-годишна възраст глаукомата се среща при 1 процент от населението, а след 70 години  при 2.5% от населението. Колкото повече годините минават, толкова по-често трябва да посещаваме очен лекар. Винаги, когато си сменяме очилата и отиваме на очен лекар, трябва да изискваме да се измерва очното налягане. В България има 80 хиляди диспансерно болни с глаукома. Препоръчвам на пациентите редовно да си поставят капки, касата заплаща 4 пъти годишно прегледи, които да използват и да си измерват очното налягане редовно.“




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

/musicbbn~

Вижте още

При епидемия от коклюш – какви мерки предприема МЗ? Как да се пазят хората?

Дори да се обяви епидемия от коклюш, няма да се наложат толкова строги противоепидемични мерки, каквито имаше по време на ковид пандемията, настоя пред БТА главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. По думите му няма да има и толкова силен натиск върху здравната система. "Това, което виждаме досега, е, че не повече от 5-10% от болните от..

публикувано на 25.04.24 в 09:20

Три нови случая на коклюш в Кюстендилско

Три са новите потвърдени случая на коклюш в Кюстендилска област. Два от случаите са в Кюстендил, в едно семейство извън ромския квартал, където са заболели възрастен и дете. В Дупница има случай на едногодишно дете. "Постоянно има случаи със съмнения", каза д-р Кръстева от Регионалната здравна инспекция в Кюстендил. Тя посочи, че всички новородени,..

публикувано на 24.04.24 в 11:15

9 случая на коклюш в област Благоевград от началото на годината

„Официално потвърдените случаи на коклюш в Благоевградска област от началото на годината до момента са 9. Заболелите са до 19 години – в ранната детска възраст и ученици. 3 от децата са под 1 година, които не са имунизирани, от 1 до 4 години – 1 дете, от 5 до 9 – 4, от 15 до 19 – 1 дете“ – каза за Радио Благоевград д-р Веселка Мончева,..

публикувано на 24.04.24 в 09:33

Първи случай на коклюш в Перник

Първи случай на коклюш е регистриран в Перник. С магарешка кашлица е диагностицирано 15-годишно момиче, което учи в София. Диагнозата е установена по лабораторен път. Заразеното дете е било имунизирано. То се лекува в домашни условия. „Детето е под карантина. Близките са уведомени и спазват режим. Уведомили сме класа и училището, софийската РЗИ, за да..

публикувано на 23.04.24 в 14:17

Промяна: Ваксината срещу коклюш ще се поставя на месец и половина на бебето

Министерството на здравеопазването ще позволи първата имунизация срещу коклюш да бъде прилагана по-рано, месец и половина след раждането на бебето, а не както е сега според Имунизационния календар тя се прилага след втория месец. Това е решено на среща между служебния премиер Димитър Главчев, министъра на здравеопазването Галя Кондева,..

публикувано на 23.04.24 в 11:41
Гл. ас. д-р Магдалена Баймакова

Ваксинацията срещу хепатит В е най-ефективната форма на превенция срещу заразяване

6000 души се заразяват с форма на хепатит всеки ден.  1,3 милиона души са страдали от форма на заболяването – така се твърди в доклада за глобалния хепатит за 2024 г., представен на Световната среща за хепатит в Лисабон, Португалия. Спорeд данните, представени от СЗО,  хепатитът има толкова смъртни случаи, колкото има туберкулоза глобално...

публикувано на 22.04.24 в 09:40

Около 280 души са заразените с коклюш. Очаква се заболеваемостта да расте

175 са потвърдените нови случаи на коклюш. Общо за страната - все още се очаква анализа за миналата седмица, но ще бъдат може би малко над 280. Това означава, че имаме епидемична ситуация, но още е рано да се говори за епидемия. Това заяви пред БНР проф. Ива Христова - директор на Националния център по заразни и паразитни болести.  "Това означава, че..

публикувано на 22.04.24 в 09:13