Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Елина Смилкова:

Личната мотивация е най-важна за отказ от цигарите

Безплатни изследвания на дишането при пушачи и бивши пушачи ще се проведат в Благоевград през м. май. Те са част от Националната кампания „За живот без тютюнев дим“ на Института за здравно образование и Националната асоциация за профилактика на белодробните заболявания, посветена на Световния ден без тютюнев дим – 31 май, съобщи председателят на асоциацията д-р София Ангелова.

През целия месец май в четири града в страната – София, Пловдив, Плевен и Благоевград ще се провеждат консултации и изследване на дишането (спирометрия) при пушачи и бивши пушачи при специалисти-пулмолози. Партньор на кампанията в Благоевград е д-р Елина Смилкова, специалист-пулмолог.

За прегледите има задължително записване само онлайн чрез сайта  на Института за здравно образование www.healthedu.eu(още от началната страница всички пътища водят към записването). За улеснение на работещите, има и телефон за информация - 070010126 (на цената на градски разговор, според тарифния план за мобилни мрежи), който е активен след 17 ч. в делнични дни и между 10 и 16 ч. в почивни и празнични дни, до края на м. май.

За прегледите се записват пълнолетни пациенти с повишен риск от развитие на белодробни болести, без поставена диагноза и отговарящи на определени от медицинските специалисти условия. Направление от личен лекар не е необходимо. Ако вече имате поставена диагноза ХОББ или астма, не можете да участвате в кампанията.


По данни на НЗОК само за 2023 г. в Благоевград са проведени близо 7500 първични прегледа при личен лекар и специалист по повод белодробни оплаквания. Две трети от прегледите са извършени на хора над 60 г.

  „За Благоевград са определени два дни за прегледи – 16 май – четвъртък, както и на 30-ти май  във времето 14:30-18:00 часа. Ще преглеждам в поликлиниката – 4 етаж, 411 кабинет. За 16-ти всички часове са запълнени, но има свободни часове за 30-ти май и желаещите могат да се запишат. Важно е пациентите да знаят, че 1 час преди прегледа не трябва да пушат, да избягват обилното хранене и алкохола в деня на изследването“ – каза в интервю за БНР-Радио Благоевград д-р Елина Смилкова. Тя посочи, че спирометрията е важен метод за диагностика на хроничните белодробни заболявания – ХОББ, позната като болестта на пушачите, бронхиална астма, бронхиолит, белодробен емфизем. Активните пушачи, които не са диагностицирани с ХОББ е желателно поне веднъж в годината да правят това изследване.

Спирометрията е неинвазивно изследване, което дава информация за функционалния капацитет на белите дробове, процесите на вдишване и издишване, количеството въздух, което преминава през белия дроб по време на нормалния дихателен цикъл и разпределението на кислорода в дробовете. Чрез него се определят функционални нарушения в белите дробове при наличие на белодробни болести.Не е нужна предварителна подготовка. Цялото изследване отнема около 10 мин. 

„Тютюнопушенето е доказан рисков фактор, причина за много заболявания, както и за преждевременна смърт. В дима на горящата цигара се съдържат над 7 300 вредни съставки, от които 69 са канцерогенни – т.е. такива, причиняващи рак на белия дроб и на много други органи. Тютюнопушенето причинява 80-90% от хроничните заболявания на белите дробове. Причина е за около 82% за рака на белите дробове,  30% за всички злокачествени заболявания на всички други органи. Исхемичната болест на сърцето също се дължи на атеросклерозни изменения на съдовете. Понижава имунитета, уврежда зъбите, причинява стареене на кожата. Това са достатъчни аргументи, за да се опита всеки пушач да спре цигарите“.

Д-р Смилкова коментира положителните промени, които настъпват в човешкия организъм след отказа от цигарите. Само 6 часа след това  се забавя учестената сърдечна дейност, при хипертониците кръвното налягане се понижава. 12 часа след последната цигара нивото на въглеродния окис в кръвта се нормализира, като се повишава съдържанието на кислород и белият дроб започва да работи по-добре. Два дни след отказа обонянието и вкуса на човека се подобряват, до 12 седмици се усеща, че задухът намалява, повишава се физическия капацитет. Девет месеца по-късно хроничните възпалителни промени в белия дроб намаляват с около 10% – кашлицата, хриповете, храчките. След 5  години рискът от сърдечен инфаркт е два пъти по-малък от този при пушачите. 10-години след отказа от последната цигара рискът от рак на белия дроб намалява два пъти.

  Специалистът-пулмолог посочи, че пасивните пушачи са изложени на почти същите рискови фактори, както активните. Особено вредно е пасивното пушене в среда с деца. „Половината от децата в света са под въздействието на тютюнев дим. Особено опасно е тютюнопушенето по време на бременност и ранна детска възраст. Пасивното пушене причинява на деца и възрастни бронхити, възпаление на средното ухо, дори има опасност от внезапна детска смърт, ако детето е изложено на тютюнев дим. Астматичните пристъпи при децата  се влияят от такава среда“.


  Електронните цигари не трябва да се приемат като безопасна алтернатива, защото съдържат вредни субстанции. „Това са вейповете, електронните наргилета, които все по-често се употребяват от  млади хора. Те загряват течността, за да я превърнат в изпарения, които вдишват, но самата течност съдържа вредни вещества - такива са пропиленгликол и глицерин. Има проучвания, които разглеждат тяхното краткосрочно въздействие, при които са открити токсични и канцерогенни вещества в изпаренията от тези цигари. Съществуват доказателства за връзка между изпаренията и повишен риск от развитие на възпалителни процеси и инфекции на белите дробове, бронхит и други белодробни заболявания“.

   Д-р Елина Смилкова препоръча на пушачите да се опитат да се откажат от вредния порок, а на хората, които са изложени на пасивно тютюнопушене – да избягват задимена среда. „Не е лесно да се откажат цигарите, затова ще предложа няколко по-лесни стъпки, които могат да помогнат на активните пушачи:

-  Най-важна е мотивацията – изберете си дата за отказ или определен повод. Уведомете своите близки и приятели за това решение, тъй като ще получите по-голяма подкрепа, отколкото очаквате.

-  Не си оставяйте цигари у дома за спешен случай. Желанието да се запали цигара продължава около 6 минути.

-  Движете се, хранете се здравословно, което ще подобри и общия ви тонус".




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Безплатни прегледи за множествена склероза в Благоевград

В Световния ден за борба с множествената склероза – 30 май, от 10:30 до 17:30 ч. – зала 5 в  сградата на Община Благоевград се провеждат безплатни профилактични прегледи от водещи специалисти в различни области. Инициативата е на Сдружение „МС СВЯТ“ със съдействието на общинската администрация. През целия ден експерти от няколко области в..

публикувано на 30.05.24 в 14:03

Безплатни прегледи за множествената склероза в Благоевград

В световния ден за борба с множествената склероза 30.05.2024 г. от 10.30 до 17.30 в Зала 5, в сградата на Община Благоевград, по инициатива на Сдружение „МС СВЯТ“ и съдействието на Община Благоевград, ще бъдат извършвани безплатни профилактични прегледи от водещи специалисти в различни области. Инициативата събира експерти от няколко области в..

публикувано на 29.05.24 в 10:57

50% от местата в Спешните центрове от години стоят незаети

На Световния ден на спешната помощ - 27 май, ситуацията със спешните екипи у нас е все по-трагична. В системата трайно липсват 500 лекари, въпреки че заплатата на лекар в линейка достигна 4000 лева. Повече от половината места остават незаети, пишат от Съюза на парамедиците в България. "В повечето държави от ЕС отдавна е направен анализ, че лекарският..

публикувано на 27.05.24 в 09:16

Безплатни изследвания на пушачи в Благоевград

Безплатни изследвания на дишането при пушачи и бивши пушачи ще се проведат в Благоевград през м. май. Те са част от Националната кампания „За живот без тютюнев дим“ на Института за здравно образование и Националната асоциация за профилактика на белодробните заболявания, посветена на Световния ден без тютюнев дим – 31 май, съобщи председателят на..

публикувано на 14.05.24 в 10:19

Имунизират срещу коклюш бременни жени в Благоевград

Регионалната здравна инспекция в Благоевград създаде организация за извършване на препоръчителна имунизация срещу коклюш  на бременни жени между 27-ма и 36-та гестационна седмица, независимо от здравноосигурителния им статус. „ Ваксината ще изгради имунитет при бременните жени преди раждане. След раждане ваксината срещу коклюш на бебето се..

публикувано на 14.05.24 в 09:37

Контролът е много важен при бронхиалната астма

7 май е Световният ден за борба с астмата. Организира се от Глобалната инициатива за астма с целподобряване информираността на обществото за заболяването и грижите, полагани за пациентите. В предаването „Здравен компас“ на БНР-Радио Благоевград д-р Надежда Таковска – специалист клинична алергология, коментира причините, диагностиката и..

публикувано на 09.05.24 в 10:56

Възпалителните чревни заболявания засягат предимно млади българи

Безплатни консултации за пациенти с хронични възпалителни чревни заболявания ще се провеждат от 7 до 31 май т.г. в Клиниката по гастроентерология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Май е Световният месец за борба с този тип заболявания.   С термина ХВЧЗ се означават група заболявания на храносмилателния тракт, най-разпространени от които са..

публикувано на 08.05.24 в 16:36