Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повишаване на политическото напрежение преди евроизборите предрекоха политолози

Повишаване на политическото напрежение преди евроизборите предрекоха от Института за социални изследвания "Иван Хаджийски". В дискусия за политическия януари политолозите отчетоха криза във всяка от водещите партии, както и неочаквани резултати за формации като АБВ и "България без цезура". 

Нова линия на напрежение е процесът на сближаване между ГЕРБ и Реформаторския блок и създаване на общ блок за сваляне на правителството, отчете Първан Симеонов:

С отхвърлянето на "Синьо единство" от коалиицонните преговори вече се върви към една доста ясна листа на Реформаторския блок. Заради разнородността на учатниците в него целта е да се освободят от Меглена Кунева, като я пратят в Брюксел, за да могат да преминат към една по-сериозна консолидация, за да се превърнат постепенно в нещо като СДС-2.

За Димитър Ганев предстоящите евроизбори се очертават като ключово събитие, което ще даде отговор на въпроса имат ли легитимност управляващите, но със следните белези:

Чака ни една много мръсна, черна, компроматна кампания. Ще доминира изцяло и само национален контекст.

Три състезания на живот и смърт на евроизборите прогнозира социологът Първан Симеонов. Първото ще започне между двете основни политически сили - БСП и ГЕРБ, които са с почти изравнени резултати.

Второто състезание включва от една страна Реформаторския блок и "България без цензура", които от днешна гледна точка имат реални изгледи за присъствие в Европарламента, НФСБ, които имат реални шансове за присъствие в Европалрамента, "Атака", която от днешна гледна точка е със застрашена перспектива и АБВ, което е голямата неизвестна. Аз лично смятам, че също имат шансове за присъствие в Европарламента, коментира още Първан Симеонов.






БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44