Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приказка за доброто от Пламена Неделчева

Този разказ е част от четвъртата книга "Приказни истории с БНР Бургас"

Рисунки на корицата: Алекса Георгиева от АЕГ „Гео Милев" - Бургас и ученици от ОУ „Елин Пелин" - Бургас
     Беше късна пролетна нощ. Младият елен Рудолф, спря уморен пред старо буково дърво, за да си поеме дъх. Беше изморен от дългия път. Дядо Коледа го беше изпратил да предупреди горските животни, че скоро пак ще завали сняг, и че баба Зима се кани да се върне отново. 
     Пръв го видя горският мъдрец – старият бухал Бруно.
     - Добре дошъл, момче, в нашата гора! Какво те води насам? - попита той елена.
     - Добър вечер, учителю! Аз съм Рудолф. Елена на Дядо Коледа. Той ме прати да ви предупредя, че Зимата пак ще се върне. Затова бързах и много се изморих!
     Дочуло шума от непознати стъпки, зайчето Бъни подаде плахо глава от дупката си и се заслуша в разговора между елена и бухала. Въпреки страха, то искаше да чуе какво ще се случи. Бруно ококори и без това големите си очи и попита с учудване:
     - Ама как така ще се върне? Нейното време отмина!
     - Ех, учителю - така е! Отвърна Рудолф и заразказва какво е чул.
     Баба Зима, била много сърдита, защото младата ѝ сестра Пролетта искала да покаже прелестите си по-рано и затова издухала рано, рано дебелото снежно одеяло с топлия си пролетен вятър. Пък тя, Зимата, нали вече била стара, нямала сили да се пребори. След няколко дни почивка обаче, била готова отново да се завърне със страшна сила, за да си отмъсти.
     -Та затова съм тук, да ви предупредя, да се скриете добре в дупките си, за да не пострадате. Само не знам как ще спасим цветята и малките насекоми от измръзване.
     - Не бой се, момче! Познавам я аз баба Зима. Тя все се мръщи и люти, но каквото и да направи, не може да ни навреди. Дори да насипе и най-дебелата снежна покривка, Пролетта бързо ще я разтопи с нежния си топъл дъх. Пък и виж това красиво северно сияние как украсява небето. От моя дядо знам, че когато сиянието е най-ярко, значи свети за последно през годината. Неговото време е от късна есен до началото на пролетта. Така че спокойно, Рудолф. По-добре си почини, защото утре ще трябва да извървиш целия път до дома си обратно. А и да поздравиш Дядо Коледа от нас - горските животни.
     Ушичките на зайчето трепнаха. То се огледа и бързо се шмугна в дупката си. Трябваше да се подготви. Ами ако все пак Баба Зима се върне и никога повече няма пролет?


Автор: Пламена Неделчева  - 8 години

НБУ „Михаил Лъкатник“ - гр. Бургас 

Учители: Стела Богданова

Художник на корицата: Алекса Георгиева от АЕГ „Гео Милев" - Бургас и ученици от ОУ „Елин Пелин" - Бургас

Този разказ е част от четвъртата книга „Приказни истории с БНР Бургас". Тя е резултат от четвъртото издание на конкурса „Създай книга с БНР Бургас". В него са включиха момчета и момичета на възраст от 5 до 15 години с над 100 творби. 
Събрахме 40 истории, разделени в пет категории. Те са тъжни, смешни, пълни с магия и вълшебства, истории, за доброто и злото, за пътешествията в космоса, роботи и извънземни, за дома, семейството, любовта и приятелите.

© БНР Бургас, 2020
http://bnr.bg/burgas

ЧУЙТЕ РАЗКАЗА В ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ЕЛЕНА ДИМИТРОВА ОТ БНР БУРГАС:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Булевард Демокрация на 18-ти юни

Темата ни днес е свързана с туризма, с очакванията и как да се ограничи сивия сектор. Подробностите са след малко в първия час./  До следващото лято пропадналата алеята между Бургас и Сарафово трябва да бъде укрепена. Как точно ще се случи това разказваме след 17 часа. Оставаме на тема градска среда, защото в третия час ще ви разкажем за възможностите..

публикувано на 18.06.24 в 14:50

ОЧАКВАЙТЕ В „АКЦЕНТИ“ НА 18 ЮНИ:

Не искайте големи неща от живота. Само малки неща, които правят живота ви голям.  Добро утро във вторник! Време за чаша кафе, лека закуска и добро настроение. Екипът ни днес – звукорежисьор е Мариян Райнов, новините представя Петя Михова, водещ е Стефка Бакърджиева. Ето и темите в сутрешната ни програма от 7 до 10 часа: - в рубриката ни..

публикувано на 18.06.24 в 06:30

"Булевард Демокрация" на 17 юни

Темите в предаването: ДПС стана втора политическа сила в страната. Така вотът на гласоподавателите определи ключовата роля на Движението за стабилността на евентуално ново правителство. Ще се случи ли то и каква ще е позицията на партията в конструирането му - Нина Рангелова разговаря с избрания за депутат от Бургас Ешереф Ешереф. Новият..

публикувано на 17.06.24 в 14:25

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 17 ЮНИ!

Понеделниците през лятото са едно друго преживяване! Гледаме на новата седмица като нова възможност за сбъдване и приключения, а работата се случва между другото. С тази отправна точка ви приветстваме на вълните на БНР Бургас в утрото на 17 юни. Сутрешният екип -Петя Янакиева, Християна Йорданова е нашият новинар тази сутрин. Ваня Желена е на..

публикувано на 17.06.24 в 07:18

ОЧАКВАЙТЕ В "ИСТОРИИ ЗА ДОБРОТО" ОТ 17 ДО 18 Ч.:

Отново сме готови да ви разкажем за положителни примери и каузи в ежедневието ни, да ви срещнем с добри хора и да ви  заредим с положителни емоции. Звукорежисьор е Мариян Райнов, аз съм Стефка Бакърджиева.  В предаването ни днес: -  В рубриката "Мисия Добро" ще ви разкажем за проект, който реализират младежите от сдружение „Социален..

публикувано на 16.06.24 в 15:30

ОЧАКВАЙТЕ В "ЕВА В НЕДЕЛЯ" НА 16 ЮНИ!

Събирачи на спомени и хубави мигове-такива нека бъдем в началото на лятото, докато все още зеленото не е прегоряло от жаркото слънце, а въздухът ухае на липи. И ни връща към други лета и спомени, към детството. Ето тук изскача един вълшебен образ, какъвто има всеки от нас-този на бабата. На бабите в нашия живот е посветен сборника..

обновено на 16.06.24 в 10:29

"Булевард Демокрация" на 14 юни

Темите в предаването: След градушката в Нова Загора, каква е обстановката днес и как държавата може да помогне, репортаж на Стоян Радев. Съюзът на собствениците от Слънчев бряг изпрати протестно писмо до пет институции заради започналия ремонт на пътя Сарафово -Бургас и  образуващите се огромни задръствания, позиция на председателя Пламен Копчев и..

публикувано на 14.06.24 в 14:22