Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Радиоенциклопедия „Хлябът – символика и култура”: Хлябът – символи и легенди

| обновено на 17.07.15 в 10:12
Приказният свят на хляба: той винаги е обвързан със символика и легенди. (Временната експозиция “Тракийска сватба” на Регионален етнографски музей, Пловдив – от гостуването му в Несебър)
Снимка: Соня Семерджиева
Да нахраниш 5000 души с пет хляба и две риби… Що за история е притчата за трите мери брашно, когато Господ приема образа на жена? А на какво учи преданието за Йосиф, комуто се паднала тежката роля да се прояви и като мениджър в условията на криза, след седем сухи години без реколта? – Библейските сюжети отдавна са надскочили света на религията и векове наред предизвикват философи, дейци на изкуството и съвсем обикновени хора. Всяко време търси своя баланс между материалното и духовното, изразени чрез някой от образите на хляба: зърното, брашното, питата…
Хлябът като молитва за благополучие: в народните традиции ритуалната погача за най-важните събития е наричана „Боговица”. В безписмените общества хлябът е памет; ритуалите по неговото замесване и изпичане; историите, в които е „обличан” целият процес по направата днес ни напомнят приказка…
Една безкрайна поредица от увлекателни разкази: защо арменският хляб лаваш трябва да е тънък като люспа? Как се е появил италианският хляб панетоне? Защо на Симеоновден у нас орачите може и да се върнат по средата на пътя към нивата? Зад всяка легенда и приказка учените търсят факти. И те са неоспорими: житото ражда появата на тържища; пазарите са повод за появата на градовете.
По публикацията работи: Петра Талева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Акад. Атанас Атанасов

Акад. Атанас Атанасов: Храната има енергия, която влияе върху нас

Когато разберем същността на българската храна, ще разберем и как профилактично да я използваме за здравето си. Акад. Атанас Атанасов е един от водещите земеделски учени в България с дългогодишен и впечатляващ опит в теорията и практиката на земеделската наука. Някои от неговите перспективни виждания са изпреварили времето и очевидно ще имат..

публикувано на 19.07.25 в 09:40
Валентин Георгиев

Еврика! Успешни българи: Ивайло Къртев

Той е лауреат от Националния конкурс "Млади таланти". Миналата 2024 година му донесе още отличия - бронзов медал и почетна грамота на Международната Менделеевска олимпиада по химия в Китай. Ивайло Къртев беше и един от нашите представители на ЕКСПО на науките по линия на МИЛСЕТ в Сараево. Тази година завърши пловдивската Математическа гимназия..

публикувано на 14.07.25 в 17:05
д-р Чавдар Ботев

Д-р Чавдар Ботев: В България има условия за лечение на постковид синдром

"В световен мащаб, близо 400 милиона души, като след делта варианта на Covid почти 10 процента имат постковид синдром, а след омикрон – пет процента. Постковид синдромът е като един скрит айсберг и едва сега започва да се появява, а през последния месец ние научихме най-много за проблемите след постковид. До миналата година са направени 13 милиарда..

публикувано на 14.07.25 в 09:40

Национален природонаучен музей, епизод 1: История и запознаване

Националният природонаучен музей към БАН е най-старият музей в България, и най-старият и най-богатият измежду природонаучните музей на Балканския полуостров. На втори август 1889 г., две години след качването на престола, княз Фердинанд показва на обществеността своите колекции и обявява създаването на Естественоисторическия музей. Първия..

публикувано на 14.07.25 в 09:10

Южночерноморският ни Вавилон

Както е добре известно, историческите събития оставят следа в езика, най-видимо в лексиката, но при по-продължителни процеси – и в структурата му. Интересна подробност е, че, макар историята на държавата ни да е обща, в различните краища на земите, населени с българи, има и доста специфични моменти. В поредното издание на предаването "За думите"..

публикувано на 13.07.25 в 12:05